Lesy môžeme chrániť aj nákupom mlieka

Aj jednoduché spotrebiteľské rozhodnutie pri nákupe rýchloobrátkového tovaru, akým je mlieko či džús, môže pomôcť chrániť lesy. Stačí si všímať, či kartónový obal nesie logo FSC® označujúce ochranu lesa a zodpovedné lesné hospodárenie.

16.10.2014 08:00
tetra pak inzercia Foto:

Každý deň zmizne z povrchu zeme lesný porast v rozlohe približne územia Bratislavy. Môže za to ťažba nelegálna alebo nerešpektujúca environmentálne pravidlá trvalo udržateľného rozvoja. Nie je to len škoda na „dreve“, ale aj následné problémy, ktoré súvisia s poškodzovaním biodiverzity, či devastáciou pôdneho fondu. Na miestach lesov často vznikajú územia, ktoré strácajú na dlhé desaťročia schopnosť samoobnovy, menia sa na rúbaniská, náplavové zóny, či stepné až púštne územia.

Aby sa predišlo takémuto devastačnému prístupu k lesom, je potrebné zmeniť nielen prístup konkrétnych spracovateľov dreva, ale prakticky celej spoločnosti. Jednou z foriem, ako dať najavo, že spotrebiteľom záleží na ekologickom a zodpovednom prístupe k lesom a našej budúcnosti je sledovať aj pôvod výrobkov a ich označenie. Nemusí ísť priamo o drevené výrobky, ale napríklad aj o papier či kartónové obaly. Orientáciou je pre nás logo FSC, ktoré signalizuje, že prichádzame do styku s výrobkom alebo obalom, ktorý spĺňa súčasné kritériá šetrného, zodpovedného a obnoviteľného správania sa k lesom.

Lesy aj výrobky
FSC je skratka pre Forest Stewardship Council®, čo je medzinárodná nezisková organizácia, ktorá podporuje ekologicky šetrné, sociálne prínosné a ekonomicky životaschopné obhospodarovanie lesov a tým napomáha chrániť miznúce, ohrozené a devastované svetové lesy. „Certifikácia FSC je medzinárodne uznávaný systém na posúdenie hospodárenia v lesoch a zároveň účinný nástroj na sledovanie pôvodu dreva od jeho ťažby, cez spracovanie, až po konečný výrobok,“ hovorí Lenka Halková zo spoločnosti Tetra Pak. Vyše 97 % dreva použitého na výrobu obalov spoločnosti Tetra Pak celosvetovo pochádza z lesov certifikovaných FSC a iných kontrolovaných zdrojov.

Normy aj bodiverzita
Základné princípy FSC spočívajú v tom, že jednotlivé spoločnosti – ťažiarske či výrobné – musia rešpektovať všetky právne normy v domácej krajine i medzinárodné dohovory. Ide najmä o ochranu pred nelegálnou a devastačnou ťažbou, ktorá dokáže nezvratne poškodiť prírodu. Dôležité je aj transparentné narábanie s vlastníctvom pôdy, aby nedochádzalo k narúšaniu práv pôvodného obyvateľstva a zároveň aby lesné hospodárenie prinášalo dlhodobú sociálnu a ekonomickú prosperitu aj miestnym spoločenstvám. Dnes svetové lesy obýva 300 miliónov ľudí a lesy sú zároveň domovom pre 80 % živočíchov našej planéty.

Číslo FSC licencie spoločnosti Tetra Pak je...
tetra pak inzercia Číslo FSC licencie spoločnosti Tetra Pak je FSC® C014047

Z pohľadu biologickej diverzity musia lesy s certifikátom FSC zachovávať biologickú rozmanitosť, ochraňovať zdroje vody, pôdu a ekosystémy typické pre danú oblasť. Zároveň sa lesné hospodárstvo musí venovať aj obnovovaniu vyťaženého prostredia zakladaním nových lesov a ich dlhodobým monitorovaním, pričom nemá ísť o „plantážny“ spôsob pestovania drevín, ale o obnovu prirodzeného lesa. Pri spracovaní dreva sa výrazne obmedzuje používanie chemických látok. Zachováva sa tak biodiverzita a ochrana vzácnych, zriedkavých a ohrozených druhov rastlín a živočíchov.

Prečo je FSC dôležité
Uplatňovanie smerníc FSC garantuje, že pôvod akéhokoľvek drevného vlákna používaného na výrobu je sledovaný od stromu v lese až po fázu hotového výrobku v obchode. Spotrebiteľ má zároveň záruku, že počas celého procesu spracovania a dopravy až po výsledný produkt sa dodržiavajú princípy zodpovedného lesného hospodárenia. „Čo sa týka kartónových obalov spoločnosti Tetra Pak, ak sme chceli získať certifikát FSC, museli sme spĺňať požiadavky týkajúce sa pôvodu použitého kartónu a jeho výroby,“ hovorí Lenka Halková. „To znamená, že drevné vlákno, ktoré spracúvame, musí pochádzať z certifikovaných lesov FSC alebo lesov šetrne obhospodarovaných podľa smerníc FSC a každý jednotlivý subjekt dodávateľského reťazca – od ťažby stromu až po potlač obalu – musí mať certifikát FSC. Taktiež musí byť certifikované aj obchodné zastúpenie Tetra Pak v jednotlivých krajinách. Vlani sme vyrobili vyše 32 miliárd kartónových obalov s certifikátom FSC. “

„Jednoduché spotrebiteľské rozhodnutie pre obaly s označením FSC teda znamená, že si ako spotrebitelia vyberáme kontrolovanú, bezpečnú a zodpovednú starostlivosť o lesy.“ uzatvára Lenka Halková.

Viac na www.rozpravkovelesy.sk

chyba