Mobilná cenová revolúcia v Česku. A čo Slovensko?

Naši susedia zažívajú cenovú revolúciu – českí operátori zlacňujú svoje služby aj o polovicu. Tie boli pritom jedny z najdrahších v EÚ. V týchto dňoch tak nasledujú príklad zo Slovenska, kde ostrá konkurencia už niekoľko radikálnych úprav cien priniesla. Je ďalšie zlacňovanie u nás ešte vôbec možné?

16.05.2013 08:00
shutterstock tescomobile-inzercia Foto:

Trojica veľkých slovenských operátorov musí pri každom znižovaní svojich cien sledovať, ako sa nižšie príjmy od zákazníkov premietnu do jej fungovania. Operátori si musia odpovedať napríklad na otázky: Neohrozia nižšie príjmy fungovanie a pokrytie našou sieťou? Budeme schopní udržať počet predajní a počet našich predajcov?

Vo svete je množstvo operátorov, ktorí fungujú na báze partnerstva medzi veľkým mobilným operátorom a napríklad maloobchodným predajcom potravín a iného spotrebného tovaru. V takom prípade poskytuje veľký operátor svoju sieť a pokrytie a predajca svoje obchody – nepotrebuje pritom budovať nové predajne a môže použiť existujúcich predajcov aj na predaj mobilných služieb. Aj preto si takýto menší operátor môže dovoliť ponúkať svojim zákazníkom služby za ceny, ktoré sú výrazne nižšie ako ceny veľkých operátorov.

Na Slovensku je takýmto operátorom Tesco mobile. Na trhu pôsobí od roku 2009 a vznikol na základe spolupráce medzi O2 a maloobchodným predajcom Tesco. O2 poskytuje operátorovi pokrytie a Tesco zabezpečuje predaj cez svoje predajne. Od svojho uvedenia na trh prekvapoval Tesco mobile neustále zreteľne nižšími cenami hovorov a SMS, ktoré dokázal zákazníkom prinášať. Posledná aprílová úprava jeho ponuky však priniesla skutočnú revolúciu aj na Slovensku – zákazníci, ktorí si dobíjajú kredit, získavajú za každé dobité euro rovno dve eurá. Navyše si vo vlastnej sieti volajú zadarmo. Do ostatných sietí volajú za 10 centov a smskujú za 5 centov.

Operátor toto vylepšenie ponúka všetkým členom vernostného klubu Tesco Clubcard, ktoré v súčasnosti eviduje viac ako 1,4 milióna držiteľov vernostnej kartičky. Tesco mobile sa však neobmedzuje len na nich – dvojnásobok kreditu a volania zadarmo ponúka aj pre ich blízkych.

Viac o novej ponuke operátora nájdete na www.tescomobile.sk.

chyba