Jedinečná škola v srdci Slovenska ponúka „viac dreva do života“

Stredná odborná škola drevárska vo Zvolene je nadregionálna a perspektívna stredná škola s najvyšším počtom žiakov a odborov s drevárskym a nábytkárskym zameraním na Slovensku, ktorá učí „všetko o dreve“, remesle a technológiách spracovania dreva.

23.01.2024 00:00
skola, pr, nepouživat Foto:

V súčasnosti ponúka pre uchádzačov o štúdium študijné a učebné odbory pre oblasť spracovania dreva, elektrotechniky a ochrany pred požiarom. Je členom stavovských a profesijných organizácií, Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Slovenskej živnostenskej komory. Spolupracuje s Technickou univerzitou vo Zvolene a so zamestnávateľmi v drevospracujúcom priemysle.

Viac ako 100 ročná história školy, preverila jej singularitu, odbornosť, či tradíciu. Zvolenská „drevárina“ aj v súčasnosti reaguje na požiadavky a potreby drevárskej a nábytkárskej praxe v súlade s výrobnými trendami Priemysel 4.0.

Škola bola v poslednej dekáde svojho pôsobenia súčasťou úspešného experimentálneho overovania nových študijných odborov, Technik drevostavieb (2014 – 2018) a Technik drevárskych CNC zariadení (2019 – 2023).

Zavedením študijného odboru Technik drevostavieb do ponuky študijných odborov škola reaguje na vývoj v oblasti stavebníctva na Slovensku, vzhľadom na to, že v poslednom období narastá podiel výstavby drevených nízkoenergetických stavieb a konštrukcií. Drevené domy sú súčasným environmentálnym riešením pre ľudí, ktorí chcú žiť ekologicky, ale pritom moderne a komfortne.

Technik drevostavieb Foto: archív školy
Technik drevostavieb, pr, nepouživat Technik drevostavieb

Odborné vzdelávanie a príprava v študijnom odbore Technik drevárskych CNC zariadení pripravuje pre trh práce kvalifikovaných absolventov s odbornými kompetenciami v oblasti digitálnych technológií s ich aplikáciou pre programovanie, nastavovanie, obsluhu a údržbu moderných CNC zariadení, ktoré sú v čoraz väčšom rozsahu zavádzané v rámci automatizácie a robotizácie do výrobných procesov aj v drevospracujúcom priemysle.

Technik CNC zariadení Foto: archív školy
Technik CNC zariadeni, pr, nepouživat Technik CNC zariadení

Okrem uvedených nových vzdelávacích programov škola ponúka uchádzačom o štúdium aj ďalšie zaujímavé a špecifické odbory, Výroba hudobných nástrojov alebo „umelecký“ odbor Tvorba nábytku a interiéru.

Študijný odbor Výroba hudobných nástrojov už škola vyučovala v období rokov 1995 až 2012 a pripravovala budúcich absolventov, výrobcov drevených fúkacích hudobných nástrojov (píšťaly a fujary) a drevených strunových nástrojov (husle a gitary). 17 rokov existencie uvedeného odboru v minulosti potvrdili nielen jeho jedinečnosť, ale aj význam pre zachovanie kultúrneho dedičstva Slovenska. Remeselná výroba drevených hudobných nástrojov s využitím moderných digitálnych technológií (napr. CNC strojov a zariadení, 3D tlače, laserového gravírovania a pod.) môže byť „cool“ zaujímavá a atraktívna, aj pre súčasnú mladú generáciu.

Výroba hudobných nástrojov Foto: archív školy
Vyroba hudobnych nastrojov, pr, nepouživat Výroba hudobných nástrojov

Študijný odbor Tvorba nábytku a interiéru je zameraný dizajn, ktorý je všeobecne veľmi silným vizuálnym aj komunikačným prostriedkom, ktorý ovplyvňuje každého z nás. Slovom dizajn sa pôvodne označovala skica umeleckého diela, dnes ale dizajn zohráva dôležitejšiu úlohu. Totižto skôr ako sa akýkoľvek predmet začne vyrábať, navrhne sa aj jeho dizajn. A práve dizajnér je jeden z tých, ktorý má možnosť vytvárať veci a produkty, ktoré sa stanú pre človeka nielen užitočnými, ale dizajnér môže významne prispieť aj k tomu, aby sa náš životný priestor stal lepším a tiež krajším miestom.

Tvorba nábytku a interiéru Foto: archív školy
Tvorba nabytku a interieru, pr, nepouživat Tvorba nábytku a interiéru

„Študovať drevárinu sa oplatí“ aj vďaka spolupráci školy so spoločnosťou Kronospan, jej tréningovým centrom Kronovision v rámci podpory medzinárodnej nadácie Kronospan Foundation, ktorá už od roku 2016 poskytuje žiakom významné benefity v študijnom odbore Drevárstvo a nábytkárstvo.

Škola poskytuje aj možnosť duálneho vzdelávania v učebných odboroch Stolár a Čalúnnik.

Ako „drevári“ môžeme potvrdiť, že „bez dreva to nepôjde“ ani v dnešnej digitálnej dobe. Vo Zvolene majú uchádzači o štúdium množstvo príležitostí pre svoju budúcnosť. Kvalitné štúdium, možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole alebo získať uplatnenie v odvetví spracovania dreva, ktoré pokrýva širokú paletu profesií a patrí k najkreatívnejším odvetviam priemyslu.

Nájdite odpovede na otázku „čo všetko bolo, je a bude z dreva ?“, pridajte sa k záujmu o tento úžasný materiál a presvedčte sa, aké dôležité a prospešné je dostať „viac dreva do života“ !

Študovať drevárinu sa oplatí Stredná odborná škola drevárska vo Zvolene.

chyba