Znížite poplatky za elektrinu a neohrozíte rodinné úspory

Ako často uvažujete nad tým koľko energie miniete na bežnú prevádzku vašej domácnosti? Väčšina ľudí sa nad tým zamyslí až vtedy, keď drží v ruke faktúru. Ceny elektriny a plynu sú aktuálne stabilné, no aj tak z rodinného rozpočtu ukrajujú nemalú čiastku.

23.03.2024 00:00
thumbnail fotovoltika 3  7 , pr, nepouzivat

Najviac minú domácnosti na vykurovanie, hneď za ním je ohrev teplej vody a nasleduje spotreba elektrickej energie na prevádzku všetkých spotrebičov vrátane osvetlenia. Určite pomôže, ak nakúpite úsporné žiarovky. Spotrebiče, ktoré práve nepoužívate necháte vypnuté a odpojíte zo siete a poctivo zhasnete svetlo v každej miestnosti po tom, ako ju opustíte.

„Celková ročná spotreba elektriny priemernej rodiny na Slovensku je asi 14 500 kWh. Pri súčasných cenách to predstavuje sumu približne 2 500 eur. Ak domácnosť nepoužíva elektrinu na vykurovanie a ohrev vody jej spotreba sa pohybuje na úrovni 2 200 kWh za rok. Zaplatí tak približne 380 eur,“ uvádza Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Ak chcete naozaj šetriť a to nielen vaše financie, ale i životné prostredie, ideálnou voľbou je fotovoltika. Hoci znamená určitú počiatočnú investíciu, je dôležité myslieť na to, že v budúcnosti sa vám tieto finančné prostriedky niekoľkonásobne vrátia. Teraz môžete navyše získať dotáciu až vo výške štyri tisíc dvadsaťpäť eur. Slnečná energia je úplne zadarmo. Využite ju a ušetríte nemalú čiastku.

Ušetriť môžete až polovicu nákladov na elektrinu

Aj keď v praxi nie je možné dosiahnuť sto percentné využitie elektriny vyprodukovanej fotovoltikou, vďaka Virtuálnej batérii od ZSE dokážete jej potenciál využiť na maximum. Elektrinu, ktorú vyrobia fotovoltické panely a vy ju nestihnete spotrebovať, si totiž môžete uložiť na neskoršie použitie.

„Virtuálna batéria funguje ako priebežné úložisko, kam si dočasne uložíte prebytočnú elektrinu a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať. V momente keď bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv elektrinu z Virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej siete,“ vysvetľuje princíp fungovania batérie Erik Chabreček zo ZSE.

Vďaka Virtuálnej batérii zvýšite úsporu elektriny zo 40 až na 50 percent a skrátite návratnosť fotovoltiky len na sedem rokov. Pri ukladaní vyrobenej, ale nespotrebovanej elektriny do Virtuálnej batérie, neplatíte vôbec nič.

„Pri riešení ZSE Fotovolt Štandard 3 kWp, ktoré obsahuje osem fotovoltických panelov a so službou Virtuálna batéria môže domácnosť so spotrebou 5,8 MWh dosiahnuť ročnú úsporu až 580 eur,“ hovorí Erik Chabreček.

Ak si chcete pozrieť podrobnejšie informácie, koľko a s akým riešením od ZSE môžete ušetriť, prečítajte si tento článok od odborníka.

Uvažovať o fotovoltike má zmysel

Základom pri výbere solárneho riešenia by preto mal byť správne navrhnutý výkon. Ten sa určuje podľa ročnej spotreby elektrickej energie v domácnosti. Ak si sami netrúfate odhadnúť výkon fotovoltiky pre vašu domácnosť, nemusíte sa obávať. Technici zo ZSE na obhliadke presne zhodnotia situáciu vašej domácnosti a navrhnú vám optimálny výkon fotovoltického systému, ktorý bude fungovať spoľahlivo a šetriť vaše financie.

V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa výkonu, montáže alebo fungovania fotovoltiky kontaktujte ZSE poradcov pre Zelené riešenia.

Ak uvažujete nad fotovoltikou, no nemáte dostatočnú hotovosť, prípadne nechcete siahať na rodinné úspory, riešením je fotovoltika na splátky od ZSE. Splátky získate priamo v ZSE a vyrábať vlastnú elektrinu si môžete už od 53 eur mesačne. V cene riešenia získate okrem profesionálneho poradenstva a montáže aj nadštandardnú záruku a kontrolný servis a čistenie panelov.

ZSE vám garantuje aj objem vyrobenej elektriny. Nemusíte sa obávať, že vám fotovoltika vyrobí menej elektriny v prípade, že bude málo slnečných dní. Chýbajúcu elektrinu oproti predpokladanej výrobe fotovoltiky vám ZSE doplní pri vyúčtovaní.

Fotovoltika s inštalovaným výkonom 1 kWp vyrobí v našich zemepisných šírkach približne 1 200 kWh elektriny. Vyššie spomenuté fotovoltické riešenie od ZSE s desiatimi fotovoltickými panelmi tak vyrobí približne 3 600 kWh elektrickej energie za rok. V mesiacoch júl a august je to asi 750 kWh za mesiac. Pri mesačnej spotrebe zhruba 208 kWh to znamená, že si v letných mesiacoch dokážete bezproblémovo pokryť spotrebu elektrickej energie z vlastných zdrojov a niečo si aj odložiť.

Fotovoltika je vhodná pre celé Slovensko

Množstvo vyrobenej elektriny sa samozrejme odvíja od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania a mikroklimatických podmienok. Aj napriek tomu, že sa intenzita slnečného žiarenia počas roka mení, elektrinu vám bude fotovoltaický panel vyrábať celoročne.

Maximum slnečného žiarenia na Slovensku zaznamenávame v júli, minimum na prelome decembra a januára. Hoci sa to nezdá, rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi Slovenska len desať až pätnásť percent ročne. Na výkon fotovoltických panelov má teda geografická poloha len minimálny vplyv.

„Fotovoltické panely je vhodné inštalovať na rodinné domy prakticky na celom území Slovenska bez ohľadu na to, či žijete na juhu, Orave alebo na Kysuciach. Zároveň platí, že pri nízkych vonkajších teplotách a dostatočnom slnečnom svite panely vyrábajú viac ako v teplejšom prostredí. To znamená, že efektivita fotovoltických panelov je takmer rovnaká na juhu ako aj na severe Slovenska,“ dopĺňa Erik Chabreček zo ZSE.

Orientácia na svetové strany je pri inštalovaní fotovoltických panelov kľúčová. Najvhodnejšie je umiestniť panely na južnú stranu strechy. Do úvahy prichádza aj juhozápad alebo juhovýchod. Tak bude vaša fotovoltiky vyrábať elektrinu po celý deň. Dokonca o 20 percent účinnejšie ako pri západnej či východnej orientácii strechy. Solárne panely smerované na východ môžu vyrábať elektrinu len ráno. Ak sú otočené na západ, zachytávajú len posledné slnečné lúče. Inštalácii panelov na severnú stranu sa vyvarujte.

S Virtuálnou batériou pre elektromobil jazdíte úsporne

Nabíjať elektromobil prostredníctvom smart wallboxu ste mohli aj doteraz. Vďaka fotovoltike od ZSE a Virtuálnej batérii, do ktorej ste si uložili prebytky elektriny. Pri správnom nastavení je možné na domáce nabíjanie elektromobilu využiť značnú časť elektriny z Virtuálnej batérie a dosiahnuť tak výrazné úspory.

Od októbra ponúka ZSE svojim zákazníkom prepojenie Virtuálne batérie so sieťou nabíjačiek ZSE Drive – Virtuálnu batériu pre elektromobil.

„V praxi to znamená, že zákazník, ktorý vyrobil elektrinu z vlastných fotovoltických panelov v čase, keď ju nemôže zužitkovať, si bude môcť jednoducho zvoliť, aké percento tejto elektriny, dočasne uloženej vo Virtuálnej batérii, chce využiť doma (na svietenie, prevádzku elektrospotrebičov, domáce nabíjanie elektromobilu cez wallbox) a aké percento si chce nechať „poslať“ na svoju ZSE Drive kartu a využiť na verejných nabíjačkách ZSE Drive, keď je na cestách a potrebuje sa nabiť,“ vysvetľuje Žembery zo ZSE.

chyba