Vykúrte si domácnosť efektívne a výhodne so zariadením, od ktorého by ste to nečakali

Používanie klimatizácie vám spríjemní bývanie nielen počas horúcich letných dní, ale má aj niekoľko ďalších benefitov

22.12.2023 00:00
klimatizacia, ZSE, pr Foto:

Dnes už totiž neplatí, že klimatizácie sú len sezónnou záležitosťou. Vedeli ste, že moderné klimatizačné jednotky môžete využiť počas celého roka a nielen na chladenie? Áno, napríklad aj v zime. Klíma vašu domácnosť totiž nielen dokonale vychladí, ale i príjemne vykúri.

„Vykurovanie klimatizáciou je určite tou správnou voľbou pre váš komfort. Je skvelým riešením predovšetkým pre prechodné obdobia, tak z pohľadu ekonomického, tak aj z hľadiska tepelnej pohody. Pridanú hodnotu dodáva vzduchová filtrácia, ktorá zvyšuje kvalitu vnútorného vzduchu a prispieva k vášmu zdraviu,“ vysvetľuje benefity používania klimatizácie v zimnom období odborník zo ZSE.

Práve preto už nemusíte čakať s kúpou klimatizácie až do budúceho leta. Zaobstarajte si ju už teraz a môžete sa tešiť zo všetkých výhod, ktoré vám jej používanie prinesie. Klimatizácia na splátkyod ZSE má množstvo skvelých funkcií, ktoré z nej robia nenahraditeľnú súčasť každej domácnosti. Pozrite sa, ako ju správne používať v zime.

Klimatizácia vám spríjemní chladné dni

Vykurovanie klimatizáciou je rozšírené najmä v krajinách západnej Európy alebo v USA, kde sú zimy miernejšie a teploty nezvyknú dlhodobo klesať do mínusových hodnôt. Prikurovanie klimatizáciou však môžete využiť aj v našich zemepisných šírkach.

Prikurovanie pomocou klimatizácie funguje najefektívnejšie, keď sa vonkajšia teplota pohybuje okolo nuly. V tomto prípade vie ohrievať vzduch v miestnosti s neporovnateľne nižšími nákladmi, než aké sú pri bežnom vykurovaní elektrinou alebo plynom.

„Veľkou výhodou vykurovania klimatizáciou je aj dynamika – rýchlosť, akou klimatizácia dokáže zvýšiť teplotu v miestnosti. Po zapnutí klimatizácie v režime „vykurovanie“ sa efekt dostaví v priebehu niekoľkých minút,“ vysvetľuje odborník na klimatizácie zo ZSE.

Práve preto je ideálne používať klimatizáciu počas jesenných a jarných dní, keď sa vonkajšie teploty zo dňa na deň striedajú. Kvôli náhlemu ochladeniu tak nemusíte zapínať kotol alebo podlahové vykurovanie celého domu, ktoré potrebuje na rozbeh niekoľko hodín, aby fungovalo efektívne. Klíma vie naopak veľmi rýchlo po spustení zariadenia vyhriať vzduch v miestnosti.

Túto funkciu rovnako oceníte v byte, keď ešte nie je spustené vykurovacia sezóna. Nemusíte sa budiť do chladného sychravého rána, ale nastavíte klimatizáciu tak, aby vám príjemne vyhriala byt ešte predtým ako vstanete z postele.

Ako funguje vykurovanie klimatizáciou?

Pri vykurovaní funguje klimatizačný systém na princípe tepelného čerpadla typu vzduch – vzduch. Odoberá teplo z vonkajšieho vzduchu a odovzdáva ho vzduchu v miestnosti. „Vonkajšia jednotka získava teplo z vonkajšieho vzduchu, vzduch ohrieva skvapalnené chladivo a premieňa ho na plyn, kompresor ho stlačením opätovne skvapalní. Zmena skupenstva chladiva a striedanie vysokého a nízkeho tlaku v systéme spôsobuje ohriatie chladiaceho média na 45 – 50 stupňov. Vo výmenníku vnútornej jednotky chladivo ohrieva vnútorný vzduch a ventilátorom ho dopravuje do miestnosti,“ vysvetľuje princíp vykurovania pomocou klimatizácie odborník zo ZSE.

Klimatizácia dokáže poskytnúť až trojnásobný teplotný výkon pri rovnakom elektrickom príkone ako má klasické elektrické kúrenie. Avšak úspornejšie. Klíma elektrickou energiou totiž nevykuruje, len je ňou poháňaná. O kúrenie sa stará už spomínané tepelné čerpadlo. Môžete tak ušetriť 40 až 70 percent nákladov na vykurovanie.

Z klasických elektrických vykurovacích zariadení, ako sú napríklad elektrické radiátory, podlahové kúrenie alebo elektrické kotly dokážeme získať z 1kW elektrickej elektriny len 1 kW tepelnej energie. Pri tepelných čerpadlách, medzi ktoré patrí aj klimatizácia sú to až 4kW tepla z 1 kW elektriny.

„Z hľadiska účinnosti a úspornosti je kúrenie klimatizáciou skvelou voľbou. Za prvé je funkcia kúrenia už v „balíčku“, to znamená, že si nemusíte nič extra priplácať. Za druhé, účinnosť klimatizácií v prevádzke vykurovania je veľmi vysoká, v porovnaní s elektrickým kotlom je až 4-krát vyššia a spĺňa podmienky triedy energetickej účinnosti až A+++. Nielen, že budete doma v tepelnom komforte podľa svojich požiadaviek, ale šetrí aj vašu peňaženku a čas,“ dopĺňa odborník zo ZSE.

V ZSE vám teraz navyše dá ku každej klimatizácii až 300 kWh elektriny. Znamená to, že môžete viac ako 350 hodín vykurovať vašu domácnosť klimatizáciou úplne zadarmo.

Pri veľkých mrazoch vykurovacie zariadenia radšej kombinujte

Vykurovanie klimatizáciou sa pri príliš nízkych teplotách, ktoré trvajú dlhodobo neodporúča. Ide o mrazy pod mínus 10 až 15 stupňov. Zariadenie už nedokáže pracovať efektívne a úsporne. Dochádza totiž k veľkej kondenzácii vodnej pary a vonkajšia jednotka môže zamŕzať. V takých prípadoch sa však vnútorná jednotka vypne a všetko vyrobené teplo použije na rozmrazenie vonkajšieho zariadenia. Po dobu rozmrazovania sa do interiéru nedostáva žiadny teplý vzduch.

V našich zemepisných šírkach však máme v posledných rokoch mimoriadne mierne zimy, kedy teploty dlhodobo neklesajú pod päť stupňov. Vykurovanie domácností pomocou klimatizácie sa tak stáva jednou z veľmi výhodných možností, ako si doma zaistiť tepelnú pohodu.

„V súčasnosti veľa ľudí pracuje z domova a požiadavky na tepelnú pohodu sa tak zvyšujú. Len málokto vydrží počas celého dňa pracovať za počítačom pri teplote 20 – 21 stupňov. Vykurujeme častejšie a tým sa zvyšujú aj náklady. Prikurovanie klimatizáciou preto môže byť ideálne riešenie, ako si spríjemniť čas strávený doma. Či už prácou alebo oddychom,“ hovorí odborník zo ZSE.

Výhody vykurovania domácnosti pomocou klimatizácie

  • Flexibilita používania. Prikúriť si môžete hocikedy, aj mimo vykurovacej sezóny.
  • Rýchle vyhriatie miestnosti. Teplo do pár minút. Netreba čakať kým sa spustí podlahové kúrenie alebo plynový kotol.
  • Úspora nákladov na elektrinu.
  • Výhodná zaobstarávacia cena, napríklad oproti plynovému kotlu.
  • Jednoduché a pohodlné ovládanie.
  • Ďalšie funkcie ako filtrácia vzduchu alebo odvlhčovanie počas zimných mesiacov.

Ak sa rozhodne využívať klimatizáciu na vykurovanie domácnosti, nezabúdajte na jej pravidelné čistenie, aspoň raz za mesiac. „Vďaka čisteniu, údržbe a pravidelnému servisu klimatizácie zabezpečíte jej bezproblémovú prevádzku, predĺženú životnosť a dokonca zabránite zvyšovaniu spotreby elektrickej energie. Zároveň tak dokážete predísť aj možným zdravotným rizikám,“ hovorí odborník na klimatizácie zo ZSE. Do opráv klimatizácie, o ktorú sa nestaráte, budete musieť časom investovať nemalú sumu. Pravidelnou údržbou sa takémuto scenáru vyhnete.

chyba