Vlastná elektrina do troch mesiacov. Vďaka ZSE je to možné

Najdostupnejším obnoviteľným zdrojom energie pre bežné domácnosti je v súčasnosti solárna energia.

15.12.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Fotovoltika dokáže vyrobiť elektrinu zadarmo a dokonca zabezpečiť čiastočnú energetickú sebestačnosť.

Európsky energetický trh predpokladá, že po roku 2040 by sa obnoviteľné zdroje mohli stať hlavným zdrojom výroby energie. Prispieť k tejto vízii môžu aj bežné domácnosti inštaláciou fotovoltického systému. Zdá sa, že o pár rokov už nebudú mať na výber. Európska komisia žiada, aby boli od roku 2034 fotovoltické panely povinné pre všetky existujúce budovy. Týmto spôsobom chce ochrániť spotrebiteľov pred vysokými cenami energií.

Priaznivé ceny fotovoltických riešení a dotácie z projektu Zelená domácnostiam zvyšujú dopyt. Mnoho ľudí si postupne uvedomuje, že po síce o niečo vyšších vstupných nákladoch sú mesačné výdavky na energie neporovnateľne nižšie, ako pri tradičných zdrojoch získavania energie. S fotovoltikou zároveň šetríte životné prostredie.

Elektrina z domácej fotovoltiky už do troch mesiacov

V minulosti trval proces od výberu fotovoltického riešenia, cez podpis zmluvy až po výrobu vlastnej elektriny aj viac ako šesť mesiacov. Vďaka optimalizácii procesov v distribučných spoločnostiach a zlepšení spolupráce sa jeho dĺžka výrazne skracuje.

„ZSE teraz garantuje drvivej väčšine zákazníkov, ktorí podpíšu zmluvu na fotovoltiku po 1. auguste 2023, že do troch mesiacov od podpisu zmluvy budú mať panely nielen nainštalované, ale zároveň si už budú môcť vyrábať vlastnú elektrinu,“ vysvetľuje Chabreček.

Platí to pre viac ako 90 percent objednávok. Výnimky sa môžu objaviť len vo veľmi špeciálnych prípadoch, kedy z technických dôvodov bude nutné riešiť neštandardné situácie. K urýchleniu inštalačného procesu prispelo aj otvorenie nového špecializovaného fotovoltického skladu ZSE, ktorý poskytuje dostatok komponentov pre tisícky fotovoltík.

Ste celý deň mimo domu? Fotovoltika sa vám oplatí aj vtedy

Fotovoltika je ideálnym riešením pre domácnosti, ktoré spotrebúvajú naozaj veľa elektrickej energie a to najmä počas dňa. Ak fungujete v nepretržitom režime – napríklad často pracujete z domu, prípadne ste na materskej či rodičovskej dovolenke alebo žijete vo viacgeneračnej domácnosti, elektrinu, ktorú si vyrobíte môžete spotrebovať ihneď. Fotovoltaický panel vyrobí najviac elektriny práve počas dňa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia.

Platí, že čím je podiel spotreby vlastnej elektriny vyšší, tým je vyššia aj úspora. Najrýchlejšiu návratnosť investície do fotovoltiky majú domácnosti, ktoré vedia využívať elektrospotrebiče počas dňa. Ideálne je zapínať umývačku riadu, práčku, filtráciu bazénu, ohrev vody, sušičku alebo nabíjať elektromobil medzi desiatou a šestnástou hodinou.

Avšak nie každá domácnosť funguje v nepretržitej prevádzke, aby všetku vyrobenú elektrinu dokázala okamžite aj zužitkovať. Vo väčšine rodín je nápor na spotrebu elektriny ráno, pred odchodom do práce a školy a poobede či večer, po návrate domov.

Ideálne je preto skombinovať fotovoltiku s Virtuálnou batériou od ZSE. Dokážete tak zužitkovať každú jednu kilowatthodinu, ktorú fotovoltika vyrobí. „Virtuálna batéria funguje ako priebežné úložisko, kam si dočasne uložíte prebytočnú elektrinu a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať. V momente keď bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv elektrinu z Virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej siete,“ vysvetľuje princíp fungovania batérie Erik Chabreček zo ZSE.

Vďaka Virtuálnej batérii navyše zvýšite úsporu na poplatkoch za elektrinu až na 50 percent a skrátite návratnosť fotovoltiky len na sedem rokov.

Vyrábať vlastnú elektrinu má zmysel aj vo Vysokých Tatrách

Hoci sa to nezdá, rozdiel v získavaní slnečnej energie medzi južnými a severnými regiónmi Slovenska je len 10 až 15 percent ročne. Na výkon fotovoltických panelov má teda vaša geografická poloha len minimálny vplyv. Intenzita slnečného žiarenia sa počas roka mení. Maximum slnečného žiarenia na Slovensku zaznamenávame v júli a auguste, minimum na prelome decembra a januára.

„Na Slovensku máme ideálne podmienky na efektívne využívanie fotovoltiky. Hoci na severe Slovenska máme počas roka menej slnečných dní, fotovoltické panely pracujú pri nižších teplotách efektívnejšie, ako keď sú prehrievané horúcim počasím. Z tohto pohľadu fungujú perfektne bez ohľadu na to, či vlastníte dom v Hurbanove alebo vo Vysokých Tatrách,“ hovorí odborník na fotovoltiku, Erik Chabreček zo ZSE.

Fotovoltika je preto vhodná pre domácnosti žijúce v rodinných domoch na území celého Slovenska, ktoré si chcú vyrábať elektrinu pre vlastnú spotrebu. Fotovoltické panely sú aj pre tých, ktorí chcú zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti.

Prečo si vyrábať elektrinu s fotovoltickým riešním od ZSE?

  • S fotovoltikou od ZSE vyrábate vlastnú elektrinu zo slnka, čím šetríte prírodu aj svoju peňaženku.
  • S tisíckami úspešných inštalácií je ZSE lídrom na slovenskom trhu v oblasti fotovoltiky.
  • Prebytok vyrobenej elektriny si môžete odložiť do Virtuálnej batérie a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať. Výhodou riešenie ZSE Fotovolt s Virtuálnou batériou je skrátenie návratnosti investície až o tri roky.
  • Ako jediní na Slovensku vám ZSE garantuje objem vyrobenej elektriny bez ohľadu na počasie a miesto inštalácie.
  • Fotovoltiku inštaluje ZSE na kľúč po celom Slovensku.
  • Bezpečná a kvalitná montáž panelov aj nutné stavebné úpravy a zapojenie fotovoltiky je v cene riešenia.
  • Poskytuje extra záruku na komponenty.
  • Špičkové výkonnostné optimizéry osadené na každom panely maximalizujú celkovú ročnú výrobu elektriny zo systému, aj keď je jeden panel zatienený.
  • Fotovoltiku môžete monitorovať prostredníctvom aplikácie vo vašom počítači, tablete alebo smartfóne. Vidíte tak aktuálne množstvo vyrobenej a spotrebovanej elektrickej energie. Umožňuje taktiež historické porovnávanie údajov o výkone a výrobe elektriny.
  • Ak sa rozhodnete pre fotovoltiku od ZSE, vybavia za vás komplet celú administratívu od získania finančnej dotácie až po pripojenie vašej fotovoltiky do distribučnej siete.

Zdroje: https://euractiv.sk/…u-je-odkedy/

chyba