Modernizácia v národnom ústave vo Vyšných Hágoch prináša úspory štvrť milióna eur ročne

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) očakáva úsporu viac ako štvrť milióna eur ročne v dôsledku energetickej modernizácie, ktorú uskutočnila skupina ESCO Slovensko, spoločný podnik ČEZ ESCO a SPP, špecializuje sa na ekonomické a ekologické energetické riešenia pre rôzne sektory.

13.11.2023 00:00
Pohlad na monoblok, pr, nepouzivať
Pohľad na monoblok

Komplexný projekt na dosahovanie energetických a prevádzkových úspor v budovách národného ústavu bol nevyhnutný kvôli ich technickému stavu. Skupina ESCO Slovensko vypracovala projekt na úsporu energie v rokoch 2021 – 2022 a zaručila minimalizáciu nákladov na prevádzku a energie. Ročná úspora dosiahnutá týmito opatreniami bola odhadovaná na minimálne 260 000 eur.

Celková realizácia tohto projektu, s investíciou vo výške 1 913 304 eur (s DPH), prebehla s garanciou dosiahnutia úspor, podobne ako pri garantovanej energetické službe. Táto záruka a prebratie zodpovednosti dodávateľom umožňuje národnému ústavu splácať vynaložené náklady na rekonštrukciu z dosiahnutých energetických úspor niekoľko rokov. Pri modernizácii bolo dôležité zachovať historickú hodnotu budov ústavu a minimalizovať vplyv na komfort pacientov.

Obr.3 Kotol parny, pr, nepouzivat

Zmluva medzi ústavom a spoločnosťou e-Dome zo skupiny ESCO Slovensko bola podpísaná na 10 rokov a okrem samotnej rekonštrukcie a modernizácie zahŕňa aj energetický manažment. Ten zabezpečuje kontinuálne vyhodnocovanie dosiahnutých úspor a monitorovanie prevádzky energetických zariadení. Tieto opatrenia zabezpečia čo najefektívnejšiu prevádzku, a tým aj najrýchlejšiu možnú návratnosť investícií.

Rekonštrukcia národného ústavu sa zameriavala najmä na modernizáciu tepelného hospodárstva a zariadení práčovne. Ročná úspora energie predstavuje 2 760 339 kWh na zemnom plyne a 217 361 kWh na elektricite, čo znamená zníženie ročnej produkcie emisií o 643 ton. Táto úspora je

ekvivalentná napríklad úspore CO₂ produkovanú 287 automobilmi za jeden rok, ktoré by najazdili 2000 km mesačne.

Obr.4 Centralna kotolna 2, pr, nepouzivat

„Možnosť uskutočniť tento projekt v rámci našich energetických služieb pre zdravotnícke zariadenia predstavuje pre našu skupinu ESCO Slovensko významný krok v úspore nákladov v zdravotníctve bez potreby veľkých vstupných investícií, ktoré v tomto sektore chýbajú,“ uviedla generálna riaditeľka ESCO Slovensko, Naďa Hartmann.

„Národný ústav, umiestnený v nadmorskej výške približne 1100 m, vyžaduje vykurovanie približne 300 dní v roku. Zabezpečenie tepelného a hygienického štandardu pre pacientov je nesmierne dôležité. S ohľadom na rozsiahly areál a veľkosť objektu bol záujem o znižovanie energetických nákladov prítomný od mojej príchodu do národného ústavu v roku 1999. Počas tohto obdobia sme uskutočnili množstvo projektov a technických opatrení na zníženie energetické náročnosti. Modernizácia tepelného hospodárstva a práčovne bola prirodzeným výsledkom tejto dlhodobej snahy," vysvetľuje riaditeľ NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy, Ing. Jozef Poráč.

Obr.5 Stara pracovna 2, pr, nepouzivat

„Tento projekt je príkladom toho, ako štát nemusí pri obnove nemocníc využívať verejné zdroje, ako sú dotácie z eurofondov alebo plánu obnovy. Financovanie rekonštrukcie zabezpečí poskytovateľ garantovaných energetických služieb (GES), a vlastník budovy ju následne spláca z úspor na energiách. Zároveň GES zaručuje tieto úspory na celú zmluvnú dobu. Toto je jeden z najefektívnejších spôsobov dosiahnutia energetickej udržateľnosti a maximálnej energetickej efektívnosti oproti iným riešeniam," poznamenal generálny riaditeľ e-Dome, Juraj Šebo.

Obr.6 Nova pracovna 2
chyba