Recyklované stavebné materiály v betóne – sú realitou už aj u nás na Slovensku

Priemysel, vrátane stavebníctva, sa v posledných rokoch zameriava na efektívne znižovanie spotreby prírodných zdrojov v súlade s myšlienkou trvalo udržateľného rozvoja. Celkovým cieľom je rozvoj, ktorý spĺňa potreby súčasnosti, bez toho, aby ohrozil schopnosť budúcich generácií uspokojovať svoje vlastné potreby. Návrh a výroba materiálov by sa preto mali vykonávať s náležitým ohľadom na požiadavky ochrany životného prostredia a s ohľadom na budúce generácie.

11.09.2023 00:00
Danucem, pr nepouzivat Foto:

Recyklované stavebné materiály v betóne možno považovať za materiály budúcnosti. Proces, v ktorom v podstate opätovne využívame odpad vznikajúci pri demoláciách budov, je najlepšou praxou v rámci obehového hospodárstva. Tento stavebný odpad teda neskončí niekde na skládke, ale bude znovu použitý na iné stavebné potreby. Tento proces sa v Danucem cementárňach aplikuje už niekoľko rokov, no teraz nastal čas aplikovať tento proces aj v segmente betónu.

Recyklované materiály ako recyklované betónové kamenivo alebo recyklované tehlové kamenivo zo stavebného odpadu a odpadu z demolácií možno použiť ako náhradu primárnych surovín pri výrobe cementu a betónu. Výroba betónu a cementu úplne závisí od prírodných zdrojov. Použitie recyklovaných materiálov pri výrobe cementu a betónu pomáha znižovať množstvo surovín.

Vždy je tu otázka, či sa kvalita produktov bude znižovať alebo nie. V spoločnosti Danucem má túto úlohu na starosti špecializovaný tím odborníkov, sídliaci v Technickom kompetenčnom centre. Tento tím kontroluje každý krok a vyberajú kategóriu kamenivo/recyklát (môže to byť aj čistý betón, alebo napr. betón s tehlovými prvkami) a nakoniec vyberú správny typ betónu, do ktorého sa tento recyklát primieša, bez zmeny kvality.

Preto môžeme povedať, že v našom regióne je tento proces „prelomový“ a bude dôležitou súčasťou bežnej výroby v budúcnosti. Je však potrebné nájsť vhodnú rovnováhu medzi rôznymi formami použitia, kde budú tieto recykláty použité, aby všetky segmenty cementu alebo betónu nechceli používať len jeden druh recyklátu – čo by mohlo viesť ku kolapsu.

Z toho môžeme usúdiť, že tento proces nie je len o zavádzaní nových technológií, ale aj o správnej komunikácii a spolupráci medzi segmentmi. Je dôležité, aby sme hľadali spôsob, ako využiť viaceré možnosti recyklátov a tým priniesť nové poznatky aj na náš trh.

Danucem v súčasnosti testuje tieto recykláty najmä v Bratislavskom kraji, no postupne po získaní know – how v oblasti získavania, spracovania a využívania recyklátov tieto skúsenosti bude rozširovať aj do ďalších kútov Slovenska. Tieto alternatívne materiály majú významné obmedzenia používania, ktoré vyplývajú z legislatívy. V súčasnosti sa pracuje s tým, čo povoľuje norma. Celý tento nový proces je zatiaľ v „plienkach“, ale verte, že v blízkej budúcnosti bude jednou z najlepších možností pre dnešok a budúce generácie.

chyba