4 triky, ako používať bytovú klimatizáciu

Naučte sa používať vašu klimatizáciu tak, aby spĺňala všetky vaše očakávania a zároveň neohrozovala vaše zdravie. Prečítajte si niekoľko užitočných trikov, ako na klimtizácie.

30.04.2023 00:00
klimatizacia, ZSE, pr Foto:

Klimatizácia vaše zdravie neohrozí. Naučte sa ju používať

Klimatizácie sú dnes už štandardným vybavením moderného bývania. Časy, keď boli len súčasťou nákupných centier či rozľahlých kancelárskych komplexov sú preč. Prežívať horúce letné dni v rozpálenom príbytku netúži nikto. Preto sú klimatizácie takmer neoddeliteľnou súčasťou mnohých domovov. „Letá sú z roka na rok horúcejšie – napríklad rok 2020 bol najteplejším rokom za posledných 140 rokov,“ hovorí odborník zo ZSE. Práve preto si domácnosti dávajú v čoraz väčšej miere inštalovať klimatizačné jednotky, ktoré im spríjemňujú bývanie.

Dôležité je však aj naučiť sa ovládať klimatizáciu tak, aby spĺňala všetky vaše požiadavky na vychladenie priestoru a zároveň neohrozovala vaše zdravie. Prečítajte si preto niekoľko užitočných rád priamo od odborníkov, vďaka ktorým neurobíte pri používaní klimatizácie žiadnu chybu.

Prvý trik: Nepodceňujte ideálny teplotný rozdiel

Hovorí sa, že nastavenie primeranej teploty na klimatizácii je mimoriadne dôležité, ak nechcete ohroziť svoje zdravie. Aj k odporúčaniam odborníkom však treba pristupovať individuálne. Možno patríte k ľuďom, ktorým nerobia teplotné rozdiely medzi vnútorným a vonkajším prostredím žiadny problém. V tom prípade používajte klimatizáciu podľa svojho vlastného uváženia. No mnoho ľudí, najmä seniori, deti, astmatici a alergici, sú mimoriadne citliví na prekonávanie teplotných rozdielov.

Pri nastavovaní klimatizácie platí pravidlo, že teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou v tieni a vnútorným prostredím by nemal presiahnuť šesť stupňov. Ak sa teda teplota vonku pohybuje okolo tridsať stupňov, klíma do bytu alebo domu by mala byť nastavená na 24 až 25 stupňov.

„Nastavenie klimatizácie na primeranú teplotu je odporúčanie. Ak však prídete z vonku, kde je 30 stupňov do bytu, ktorý je vychladený na príliš nízku teplotu je to pre organizmus dosť náročné. Môže dokonca nastať teplotný šok. Ešte nepríjemnejšie je, keď z veľmi vychladeného bytu, na ktorý si vaše telo medzitým privyklo, vyjdete von na rozpálenú ulicu. Vtedy dostáva vaše telo omnoho viac zabrať, ako keby ste udržiavali doma nižšiu mieru vychladenia, nie extrémnu,“ hovorí odborník zo ZSE.

Dnešné moderné klimatizačné jednotky sa dajú ovládať aj na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie. Túto funkciu môžete využiť v prípade, že potrebujete vychladiť vašu domácnosť predtým, ako sa vrátite domov z práce či dovolenky. Najoptimálnejšie je prepojiť váš smartfón s klimatizáciou prostredníctvom funkcie Samsung SmartThings alebo DAIKIN Onecta.

Druhý trik: Keď je klimatizácia v prevádzke, zatvorte okná

Pravidelné vetranie klimatizovanej miestnosti je veľmi dôležité. Vetrať však nemôžete len tak hocijako. Pri používaní klimatizácie má aj vetranie svoje pravidlá.

„Počas chladenia miestnosti klimatizáciou sa neodporúča vetrať, pretože by do miestnosti vchádzal teplý vzduch. Vetrať je vhodné neskoro večer, ešte lepšie nadránom, ideálne pred východom Slnka, kedy je vonkajšia teplota najnižšia,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Platí, že ak je klíma do bytu alebo domu v prevádzke, všetky okná v miestnosti by mali byť zatvorené. Teplý vzduch prúdiaci do priestoru totiž zvyšuje výkon klimatizačnej jednotky a tým aj spotrebu elektrickej energie, pretože klimatizácia sa ho snaží neustále ochladzovať. Keďže však v klimatizovanej miestnosti prúdi stále ten istý ochladený vzduch, je potrebné ju aj pravidelne vetrať. Chladný vzduch nie je čerstvý vzduch.

Najvhodnejšie je vetrať miestnosť skoro ráno alebo neskôr večer, keď je vonkajšia teplota i vzduch chladnejší. Pred vyvetraním miestnosti vypnite vašu klimatizáciu a na niekoľko minút otvorte okná i dvere dokorán. Následne môžete uviesť klimatizáciu znovu do prevádzky.

Tretí trik: Ak odchádzate z domu, klimatizáciu vypnite

Donedávna panoval mýtus, že je vhodnejšie a úspornejšie nechať klimatizáciu bežať počas celého dňa na menší výkon. V súčasnosti však odborníci odporúčajú klimatizáciu vždy vypnúť, ak sa nenachádzate doma.

Klimatizácia spotrebuje menej elektrickej energie, keď je vypnutá a podľa potreby opäť zapnutá, ako keď je v nepretržitej prevádzke, hoci aj s minimálnym výkonom chladenia. Nemusíte sa vôbec obávať, že po návrate domov budete musieť dlho čakať, kým sa váš byt alebo dom príjemné vychladí. Chladenie si môžete jednoducho zapnúť pomocou aplikácie vo vašom smartfóne. Tá umožňuje ovládanie klimatizácie odkiaľkoľvek, kde je dostupné internetové pripojenie.

Vašu domácnosť rýchlo vychladíte aj pomocou funkcie Fast Cool, ktorú majú klimatizácie Samsung. Klimatizácie na splátky môžete teraz získať v ZSE s predsezónnou zľavou 100 eur a elektrinou pre klimatizáciu zadarmo. Okrem toho máte v cene aj pravidelnú ročnú servisnú prehliadku a záruku, ktorá trvá počas celého obdobia platnosti zmluvy.

Ak však trávite väčšinu času v domácnosti, odporúča sa klimatizovať priestor miernejšie a nepretržite. Je to lepšie nielen pre vaše zdravie, ale aj pre vašu peňaženku. Tým, že napríklad každú hodinu prerušíte chod klimatizácie a po chvíli ju znovu uvediete do prevádzky, neušetríte. Práve naopak. Klimatizácia bude musieť na chladenie miestnosti použiť vyšší výkon a tým zvýši svoje prevádzkové náklady. Neustále zapínanie a vypínanie jednotky môže navyše viesť k jej poškodeniu.

Štvrtý trik: Klimatizáciu neumiestňujte na steny, kam svieti slnko

Základným predpokladom správneho používania klimatizačného zariadenia je jeho umiestnenie na vhodné miesto vo vašej domácnosti. Inštaláciu klimatizačnej jednotky preto prenechajte na skúsených odborníkov. Zabezpečte si spoľahlivú montážnu firmu, ktorá vám zároveň poradí, kam je vhodné klimatizáciu umiestniť s ohľadom na dispozičné riešenia vášho bytu a technické parametre klimatizácie. Ak klimatizáciu umiestnite nevhodne, nemusí fungovať efektívne a môže ohrozovať vaše zdravie. Neodbornou inštaláciou dokonca môžete prísť o záruku poskytovanú výrobcom.

Klimatizáciu neinštalujte na steny, ktoré sú väčšiu časť dňa vystavené slnečnému žiareniu a v blízkosti veľkých okenných plôch. „Vyhnite sa tomu, aby ste vnútornú jednotku umiestnili v blízkosti akéhokoľvek zdroja tepla. Je potrebné dodržať aj vzdialenosť od žiaroviek, svietidiel a domácich spotrebičov. Klimatizácia obsahuje vnútorný termostat, ktorý reaguje na teplotu okolia,“ dodáva odborník na klimatizácie zo ZSE. Klíma do bytu alebo domu sa tak bude prehrievať a zvyšovať chladiaci výkon, čo zapríčiní vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa neodporúčalo umiestňovať klimatizáciu nad posteľ, sedačku alebo pracovný stôl. Všade tam, kde by vám prúdenie studeného vzduchu mohlo spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Dnešné moderné klimatizácie však majú pokročilé inteligentné funkcie, vďaka ktorým vám žiadne zdravotné riziká nehrozia.

Napríklad klimatizácie Samsung od ZSE majú technológiu Wind-Free™, ktorá dokáže zabezpečiť príjemnú osviežujúcu atmosféru bez pocitu chladného prievanu v miestnosti. Chladný vzduch neprechádza priamo lamelami, ale sa jemne a rovnomerne šíri cez tisíce mikrootvorov v prednom paneli klimatizácie. Zariadenie automaticky reguluje teplotu a rýchlosť ventilátora, takže vám nebude príliš horúco ani zima. Ak máte malé deti, oceníte aj funkciu Intelligent Eye, ktorá vie detekovať pohyb osoby v miestnosti a upraviť smer prúdenia vzduchu, tak aby studený vzduch nefúkal priamo na osoby v miestnosti.

Bonus na záver: Pravidelné čistenie je základ

Nezanedbateľnou zásadou správneho používania klimatizácie je jej pravidelné čistenie. Nedostatočná starostlivosť sa môže prejaviť skrátením jej životnosti, vyššími nákladmi na prevádzku alebo zvýšením rizika jej poškodenia. Ak však budete svoju klimatizáciu pravidelne udržiavať a servisovať u odborníkov znížite riziko vašich zdravotných problémov, zvýšite výkon klimatizácie, znížite jej spotrebu a predĺžite životnosť. Pravidelná údržba klimatizácie je prevencia, ktorá sa vyplatí.

Servis v podobe dôkladného profesionálneho a odborného čistenia potrebujú klimatizácie raz ročne. Základné čistenie zvládnete podľa priloženého návodu aj sami. Mali by ste ho vykonávať rovnako často, ako utieranie prachu v domácnosti. „V klimatizácii sú filtre, ktoré sa odporúča pravidelne čistiť, aby sa nezaniesli prachom a netvorili sa na nich napríklad plesne,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Pri čistení musí byť klimatizácia odpojená z elektrickej siete. Znečistený vzduchový filter môžete, presne podľa priloženého návodu, povysávať alebo umyť vlažnou vodou a nechať voľne vyschnúť. Povrch jednotky poutierajte vlhkou handričkou. Vonkajšie zariadenie jednoducho očistite od hrubých nečistôt, napríklad lístia a poutierajte navlhčenou handričkou.

chyba