Vianočný Úsmev pre opustené deti

„Zajtrajšok jej vráť,“ spievala Marika Gombitová na Vianočnom benefičnom koncerte Spoločnosti Úsmev ako dar. A práve nádej a perspektíva je to, čo tento koncert prináša opusteným deťom už 32 rokov.

22.12.2014 08:00
usmev ako dar inzercia Foto:

Vianoce sú časom blízkosti. A tiež časom, kedy máme príležitosť naplno si uvedomiť hĺbku straty, ktorú opustené deti zažili. Alebo skôr zažívajú, pretože neprítomnosť rodičov bolestne pociťujú každý deň. Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar vznikol z potreby vniesť do ich životných príbehov radosť a pocit spolupatričnosti. A tiež preto, aby verejnosť na tieto deti nezabúdala a bola k ich potrebám o čosi vnímavejšia.

Vianočný koncert pre deti z detských domovov, náhradných a sociálne znevýhodnených rodín sa uskutočnil vo štvrtok 11. 12. 2014 v Incheba Expo Aréne v Bratislave. Zúčastnilo sa ho viac ako 1000 detí zo 66 detských domovov z celého Slovenska. Slávnostným galavečerom ich sprevádzali moderátorské hviezdy: Adela Banášová, Katka Brychtová, Milan „Junior“ Zimnýkoval, Lukáš Latinák, Robo Jakab a Majo Miezga. Svojimi vystúpeniami ich potešili známi umelci slovenskej populárnej scény: Dominika Mirgová, Dara Rolins, Rytmus, Laci Strike, Peter Cmorík, Marián Čekovský, Adam Ďurica, Anita Soul, Peter Lipa, Fragile, Cigánski diabli, Lúčnica a ďalší. Výnimočným, no nie celkom netradičným hosťom programu bola aj Marika Gombitová. Práve ona patrila k stáliciam „úsmeváckej“ benefície v deväťdesiatych rokoch. Po viac ako desaťročnej pauze sa opäť postavila pred hľadisko plné detí a zaspievala im svoje Vyznanie. Teraz rovnako ako pred rokmi ich zasiahla svojou výpoveďou a dala im pocítiť, že vo svojom strádaní rozhodne nie sú sami.

Foto: Marek Baxa
usmev ako dar inzercia

„To, čo deti potrebujú najviac, je istota vo vzťahoch k blízkym ľuďom. Až skúsenosť s deťmi v domovoch mi pomohla si uvedomiť, že Vianoce nie sú len krásnym sviatkom, ale aj posolstvom spolupatričnosti a prijatia. Je vždy smutné vidieť deti v domove, ale zažiť deti v detskom domove na Vianoce, to je nekonečne smutné,“ hovorí predseda Spoločnosti Úsmev ako dar Jogo Mikloško.

V rámci galaprogramu sa už po 15. krát udeľovala Cena Milana Rúfusa za sociálnu pomoc ľuďom v núdzi. Ocenenie získali niekdajšia riaditeľka detského domova Tornaľa Magdaléna Szobonyová a aktivista v problematike bezdomovectva, kňaz Peter Gombita. Toto významné morálne ocenenie im prišli odovzdať: generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a zakladateľ a čestný predseda Spoločnosti Úsmev ako dar Július Hron.

Foto: Marek Baxa
usmev ako dar inzercia

„Želám všetkým deťom, aby stretávali len ľudí s otvoreným srdcom. A som im vďačná za to, že som s nimi mohla prežiť veľkú časť svojho života,“ vyznala sa zo svojej profesionálnej i ľudskej skúsenosti Magaléna Szobonyová.

Deti počas koncertu však neboli len v hľadisku. Diváci ich mohli vidieť po boku známych umelcov priamo na pódiu. Svojím nadaním tak potvrdili, že aj v ťažkých podmienkach sa môže zrodiť talent a vyklíčiť chuť niečo v živote dokázať. Záznam z tohtoročného Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar si môžete pozrieť na obrazovkách Jednotky RTVS na Štedrý deň 24. 12. 2014 o 13.30 hod.

Foto: Marek Baxa
usmev ako dar inzercia
chyba