Prepravná služba pomáha detským onkologickým pacientom

Prepravná služba, ktorú poskytuje občianske združenie Svetielko nádeje, pomáha chrániť zdravie detských onkologických pacientov na strednom Slovensku.

12.02.2024 00:00
Svetielko nadeje, pr

Tento projekt pomoci spustilo banskobystrické občianske združenie, ktorého poslaním je skvalitňovať život detí s onkologickým a iným závažným ochorením a ich rodín, už v roku 2008. Reagovalo tak na skutočnosť, že detskí onkologickí pacienti musia za liečbou na Kliniku pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici dochádzať pravidelne a dlhodobo.

Svetielko nadeje, pr

Časová a finančná záťaž, ktorú takéto cesty predstavujú, pritom nemusí byť pre každú rodinu únosná. Predovšetkým však dochádzanie verejnou dopravou či v zbernej sanitke s ďalšími chorými ľuďmi ohrozuje detských pacientov, ktorých imunita je v dôsledku chemoterapie a rádioterapie oslabená.

Prepravná služba Svetielka nádeje funkčne pokrýva celý Banskobystrický a Žilinský kraj. V prípade potreby však prepravuje detských pacientov za liečbou aj do zahraničia. Ide o bezplatnú prepravu, ktorá využíva automobily vybrané špeciálne s ohľadom na zdravotné aj bezpečnostné potreby detí s onkologickým ochorením. Prepravy sú navyše realizované individuálne – detskí pacienti cestujú v zdravotne nezávadnom vozidle len v sprievode člena rodiny a šoféra Svetielka nádeje.

Svetielko nadeje, pr

Význam prepravnej služby vyzdvihuje aj počet prepráv: v roku 2023 uskutočnila 1 112 prepráv (vrátane 10 ciest do Česka a Nemecka), čo predstavovalo 213 513 najazdených kilometrov. Celkovo pritom prepravná služba počas 16 rokov svojho fungovania najazdila viac než 1,3 milióna kilometrov.

Svetielko nádeje dokáže v takomto rozsahu pomáhať aj vďaka podpore verejnosti. Pomôcť môžete aj vy – nenechajte vaše 2 % z dane prepadnúť. Rozsvieťte sa pre nádej a pomôžte detským pacientom.

chyba