Jedna z najväčších firemných nadácií darovala dosiaľ 12 miliónov eur, aby zlepšila životy ľudí na Slovensku

Najväčšia firma na Slovensku, Volkswagen Slovakia, už 15 rokov podporuje prostredníctvom svojej firemnej nadácie oblasti, ktoré stoja často na okraji záujmu. Školám, nemocniciam, detským domovom (centrám pre deti a rodiny), domovom sociálnych služieb, azylovým domom, neziskovým organizáciám pomáhajúcim znevýhodneným a núdznym a mnohým ďalším subjektom podala pomocnú ruku vo forme financií i vecnej podpory.

29.11.2023 00:00
Volkswagen Slovakia, pr, nepouzivat Foto:
  • Nadácia Volkswagen Slovakia už 15 rokov pomáha jednotlivcom i komunitám vytvárať lepšie podmienky pre život
  • Zmysluplné prepájanie firemného, občianskeho a verejného sektora v strategických té­mach
  • Viac ako 2 000 projektov po celom Slovensku, podpora znevýhodnených, technického vzdelávania a inovatívnej výučby nemčiny

Tento týždeň oslavuje 15. výročie a pri tejto príležitosti venovala symbolických 15 000 eur na obnovu Prüger-Wallnerovej záhrady v Bratislave.

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia je už vyše 30 rokov spoľahlivým zamestnávateľom tisícok ľudí. Rovnako dôležitá je pre nás aj naša zodpovednosť ku krajine a k spoločnosti, v ktorej podnikáme. Znamená to pre nás byť partnerom regiónu a miestnych komunít, zlepšovať životy ľudí, obzvlášť, ak sa ocitnú v ťažkej životnej situácii,“ uviedol Wolfram Kirchert, predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia a člen správnej rady Nadácie Volkswagen Slovakia.

V priebehu 15 rokov existencie podporila Nadácia Volkswagen Slovakia viac ako 2 000 verejno­prospešných projektov vo všetkých kútoch Slovenska celkovou sumou viac ako 12 000 000 eur. Zároveň darovala desiatky automobilov detským domovom a neziskovým organizáciám a ďalšie desiatky vozidiel zapožičala dobročinným subjektom. Slovenským nemocniciam zakúpila špičkové diagnostické prístroje v celkovej hodnote viac ako 100 000 eur.

Foto: Volkswagen Slovakia
Volkswagen Slovakia, pr, nepouzivat

Angažovaní zamestnanci z výrobného závodu

Neoddeliteľnou súčasťou nadácie sú zamestnanci Volkswagen Slovakia, ktorí sa angažujú v jej pravidelných aktivitách, ale ochotne poskytnú pomoc aj v krízových situáciách. V materiálnych zbierkach vyzbierali spoločne 17 000 kg oblečenia, obuvi a hračiek, ktoré nadácia prerozdelila prostredníctvom záslužných neziskových organizácií ľudom v núdzi po celom Slovensku. Spolu so zamestnancami automobilky pomáhala taktiež počas pandémie Covidu, aj po vypuknutí vojny na Ukrajine. Finančne, materiálne, ale aj prostredníctvom dobrovoľníkov z radov zamestnancov, ktorým neboli ľahostajné osudy miliónov ľudí zasiahnutých vojnou a pod záštitou Nadácie Volkswagen Slovakia, odišli pomáhať dňami a nocami odídencom priamo na hranice a neskôr sa zapojili aj do dlhodobej pomoci v asistenčnom centre na Bottovej ulici v Bratislave.

Foto: Volkswagen Slovakia
Volkswagen Slovakia, pr, nepouzivat

Narodeninový dar na obnovu skleníka v Prüger-Wallnerovej záhrade

Nadácia Volkswagen Slovakia hľadala v duchu motta „Už 15 rokov rastieme spolu“ projekt, kde by mohla v spolupráci s mestom Bratislava vytvoriť niečo dlhodobé, niečo pre ľudí a zároveň niečo, čo bude v súlade s jej témami a hodnotami. „Komunitný projekt Prügerka vytvára bezpečný priestor pre všetkých ľudí naprieč generáciami a kultúrami. Poskytuje miesto stretnutí rôznych iniciatív a organizácií venujúcich sa pomoci ľuďom so znevýhodnením, ľuďom z vylúčených komunít a inak zraniteľným skupinám obyvateľstva,“ vysvetlil Kai-Stefan Linnenkohl, člen predstavenstva pre personálnu oblasť spoločnosti Volkswagen Slovakia a predseda správnej rady Nadácie Volkswagen Slovakia. Podpora diverzity, tolerancie a inklúzie je zároveň jedna z kľúčových oblastí ako na pôde samotného podniku Volkswagen Slovakia, tak aj v projektoch nadácie.

Prüger-Wallnerova záhrada dnes slúži ako inkluzívny, bezpečný, medzigeneračný priestor prepájajúci rôzne komunity. Poskytuje svoje zázemie neziskovým organizáciám, organizuje kultúrne a komunitné podujatia aj festival udržateľnosti. Zároveň je miestom stretávania sa pre ľudí z rôznych znevýhodnených skupín, ako aj pre organizácie, ktoré s nimi pracujú. „Prügerka splnila všetky naše očakávania, je hmatateľným odrazom našich hodnôt a bude doslova rásť s nami. Narodeninový darček v podobe 15 000 eur bude využitý na obnovu prvého z troch historických skleníkov v Prüger-Wallnerovej záhrade,“ prezradila Lenka Michálik Holešová, správkyňa Nadácie Volkswagen Slovakia. Symbolický šek odovzdali Mestu Bratislava Wolfram Kirchert, predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia a zároveň člen správnej rady Nadácie, a Kai-Stefan Linnenkohl, člen predstavenstva pre personálnu oblasť Volkswagen Slovakia a zároveň predseda správnej rady Nadácie. „Pre Bratislavu je spolupráca so spoločensky zodpovednými firmami veľmi dôležitá. Umožňuje nám urobiť ešte viac pre kvalitu verejných priestorov a celkovo života v meste. Veľmi si ceníme tento dar a najmä dlhodobý záväzok Nadácie Volkswagen Slovakia postupne si adoptovať všetky 3 historické skleníky a pomôcť tak zavŕšiť dlhoročnú snahu mesta o obnovenie Prüger-Wallnerovej záhrady ako dôležitého zeleného verejného priestoru v Bratislave,“ uzatvára za mesto Bratislava zástupca riaditeľa magistrátu Michal Radosa.

Foto: Volkswagen Slovakia
Volkswagen Slovakia, pr, nepouzivat
chyba