Balíte sa na dovolenku? Hitom tohto leta je udržateľnosť

Leto je čas dovoleniek, výletov a oddychu. Je jedno, či vyrazíte k moru, na hory alebo uprednostníte mestskú turistiku, podľa odborníkov by ideálna dovolenka mala trvať aspoň dva týždne.

13.07.2023 00:00
visa, pr nepouzivat Foto:

V nedávnom prieskume viac ako polovica Slovákov uviedla, že udržateľnosť je pre nich dôležitá pri výbere výrobku. Platí totiž, že ak nakupujeme kvalitne, svojím spôsobom šetríme. Kvalitnejšie oblečenie či topánky totiž na rozdiel od tých menej kvalitných vydržia viac sezón. A platí to aj v prípade výbavy na dovolenku.

Zoznam, čo si zbaliť na dovolenku, vám môže pomôcť vo viacerých ohľadoch. Nebudete mať stres, či ste náhodou niečo nezabudli a nebudete so sebou ťahať zbytočnosti. Trendom je baliť sa podľa tzv. dovolenkovej kapsuly, vďaka ktorej budete mať na každý deň nový outfit a zároveň nebudete brať veci, ktoré napokon nevyužijete.

Nakupujete skutočne udržateľne už aj online

E-shopy dnes lákajú napríklad na plavky vyrobené z recyklovaného plastu, rovnako to platí aj v prípade kozmetiky. Do popredia sa totiž dostávajú výhody prírodnej kozmetiky. Zárukou majú byť rôzne zelené certifikáty. Ako však rozoznať či ide skutočne o udržateľnú firmu alebo greenwashing?

Pomôckou je unikátny Udržateľný e-shop, za ktorým stoja VÚB, Heureka a Visa. Vďaka tomuto projektu bude odteraz vaše rozhodovanie jednoduché. Podľa prieskumov udržateľné produkty a e-shopy aktívne vyhľadáva mnoho Slovákov. Začali sme sa orientovať aj na lokálne produkty a nakupovať u slovenských a českých výrobcov.

Ako zistím, či je e-shop skutočne udržateľný?

Označenie Udržateľného e-shopu získa shop až po splnení prísnych kritérií. Aby však e-shopy podnikali v súlade s udržateľnosťou, nemusia nutne predávať len čisto produkty, ktoré sú ekologicky úsporné voči prostrediu. V celkovom hodnotení zaváži najmä komplexný prístup k znižovaniu vlastnej uhlíkovej stopy – napríklad používanie zero waste balenia, podpora lokálnych dodávateľov alebo dôsledná recyklácia odpadu. K sociálnemu presahu dochádza aj zodpovedným prístupom k zamestnancom, dodávateľom a komunite.

Ako sa môže stať e-shop udržateľným?

Každý e-shop, ktorý chce byť na Heureke prezentovaný ako udržateľný a získať ikonu „Udržateľný e-shop“, musí vyplniť dotazník z rôznych oblastí zodpovedného prístupu k svojmu podnikaniu. Každá z položených otázok má inú bodovú váhu. Aby sa e-shop stal udržateľným a získal ikonu, musí dosiahnuť aspoň minimálnu bodovú hranicu. Po splnení tejto podmienky je považovaný za udržateľný. Zelená ikona „Udržateľný e-shop“ bude umiestnená nielen na e-shope, ale najmä na stránkach Heureky, vedľa certifikátov ako Overené zákazníkmi, autorizovaný predajca alebo ocenenie Shop roku.

Každoročným vyvrcholením spoločného projektu je súťaž „ShopRoku“, kde bude prvýkrát za tento rok udelená „Cena udržateľného e-shopu“.

chyba