Za vínom na STREDNÉ SLOVENSKO? Tieto zážitky by ste určite nemali vynechať!

Objavte čaro vína na Strednom Slovensku v regióne Hont 3x inak! Nahliadnite do unikátnych tufových pivníc ukrytých v sopečnej pôde Sitna a ochutnajte odrody, ktoré inde na Slovensku nenájdete. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože región Stredné Slovensko je Radosť spoznávať!

14.06.2023 00:00
oocr, pr nepouzivat Foto:
Vino a syry pod hviezdami

2 dni, 31 pivníc, regionálny vinári a miestna gastronómia. Zažite atmosféru Hontianskej vínnej cesty!

Čaro jedinečného miesta Starej Hory v časti Sebechleby sa len veľmi ťažko opisuje slovami. Víno sa tu rodí priamo pod vulkanickou horou, v pôde s obsahom rozličných hornín a minerálov, ktoré sa odzrkadľujú v jeho chuťovom profile. K tomu milí ľudia, ochotní pozvať vás do svojich vyše osemstoročných pivníc a vyrozprávať vám ich príbeh pri pohári vínka a miestnych špecialít. Túto atmosféru môžete zažiť už koncom júna, 23. – 24. júna na Hontianskej vínnej ceste. Vydajte sa do výnimočného vinohradníckeho regiónu a ochutnajte tekutý poklad, ktorý bol poctivo a s láskou vyrobený slovenskými vinármi. Počas dvoch dní, 23. a 24. júna budete mať možnosť navštíviť až 31 pivníc od Krupiny cez Sebechleby až po Dudince. Oslavy vína vyvrcholia zapálením Jánskych vatier v sobotu 24. júna o 21:00, ktoré predstavujú symbol prepojenia všetkých zapojených vinárstiev.

Tufova pivnica Stara Hora
oocr, pr nepouzivat Tufova pivnica Stara Hora

Vstupenku na podujatie si môžete zakúpiť prostredníctvom rezervačného systému alebo na vybraných výdajných miestach v regióne Hont. Cena vstupenky je 20€. V cene vstupného návštevník získa taštičku s degustačným pohárom, kupón na nákup vína v hodnote 5€, štartovaciu ochutnávku v každom zúčastnenom vinárstve v podobe 4 vzoriek a mapu podujatia. Všetky podrobné informácie spolu s rezervačným systémom nájdete na webe www.centralslovakia.eu

Vinohradnícka oblasť Stará Hora
oocr, pr nepouzivat Vinohradnícka oblasť Stará Hora

Čarovné vinice, lahodné víno a skvelé jedlo k tomu – to všetko ponúka Piknik vo vinohrade

Pre výnimočný zážitok romantického posedenia medzi vinicami nemusíte chodiť do zahraničia. Atmosféru ako z filmu spolu s vynikajúcim lokálnym vínom a občerstvením si vychutnáte aj na strednom Slovensku. Miestny vinár Michal Vatra Vás v obľúbenej vinárskej oblasti Stará Hora – Sebechleby privíta a pohostí vo svojej tufovej pivnici, v ktorej ochutnáte niekoľko lokálnych vín. Následne vás do svojho remesla zasvätí počas prechádzky po vinohradoch. Krásny večer zakončíte opekačkou pod holým nebom v spojení s pozorovaním hviezd. Piknik vo vinohrade môžete najbližšie zažiť už 14. júla a 11. augusta.

Sebechleby
oocr, pr nepouzivat Sebechleby

Kopnite do pedálov a vyrazte za objavovaním skrytých miest Krupinskej planiny

Za vínom na e – bikoch
oocr, pr nepouzivat Za vínom na e – bikoch

Milujete adrenalín a máte chuť na nové dobrodružstva? Zážitok Bajkuj v Honte za vínom vám ponúka skvelé možnosti: zapožičania e-bajkov, inštruktáž a kvalifikovaný sprievod, nádherné cyklotrasy a degustáciu miestnych vín. Vychutnajte si pohľady na okolité lúky a kopanice zo sedla e-biku, objavte vodnú nádrž nad mestom Krupina či jeden z najstarších stromov na Slovensku, Koháryho dub. Po krátkom zastavení na Vás čakajú prvé vínne pivničky, ktorých je v regióne neúrekom. Okúste na vlastnej koži atmosféru tohto malebného kúsku zeme, miestnych ľudí a popri tom si vychutnajte lokálne vína. Neváhajte a nasadnite na bajk spolu s nami! Posledný voľný termín zážitku je 15. júla.

Vinohrady Sebechleby
oocr, pr nepouzivat Vinohrady Sebechleby

BONUS NA ZÁVER! Zažite večer pod hviezdami na farme Hiadlovských

Nechajte sa unášať plnou chuťou vína a syrov z rodinnej Farmy Hiadlovský v Slovenskej Ľupči a zažite magické chvíle pod oblohou posiatou hviezdami. Už tri generácie rodinnej mliečnej farmy sa poctivo a s láskou zameriavajú na výrobu regionálnych produktov. Každý deň sa oddane venujú svojmu hospodárstvu a s láskou tvoria syry, ktorých chuť sa násobí a zreje. Zreje ako lahodné víno, ktoré počas ochutnávky doplní ich bohaté chute. Počas degustácie vás farmár Martin očarí originálnym „Lepencom“, ktorého hlavné ingrediencie sú „vlajkovou loďou“ ich produkcie.

Farma Hiadlovských
oocr, pr nepouzivat Farma Hiadlovských

Gastronomický zážitok Vám umocní výklad profesionálnych astronómov z Hvezdárne z Banskej Bystrice. Tí vás radi zorientujú v nebeskej oblohe posiatej hviezdami. Za týmito jedinečnými spomienkami sa vám oplatí vycestovať v termínoch 23. júna, 21. júla a 18. augusta.

Všetky spomenuté zážitky si môžete zakúpiť už dnes na webe www.centralslovakia.eu.

Viac tipov na výlety a prehľad letných podujatí nájdete na webe www.centralslovakia.eu. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

oocr, pr nepouzivat
chyba