Október najkrajší čas na turistiku nielen v Tatrách

Turistika v októbri má nielen v Tatrách nezabudnuteľné čaro. Na vyššie položených chodníkoch, sedlách či štítoch je pokoj a vy máte jedinečnú možnosť vychutnať si nádhernú slovenskú prírodu.

30.10.2023 00:00
thumbnail vysoke tatry, pr, nepouzivat

Ak sa chcete cítiť maximálne bezpečne, nezabudnite na cestovné poistenie, ktoré sa dá uzatvoriť aj do hôr. Najrýchlejším riešením je cestovné poistenie online. To vybavíte v priebehu niekoľkých minút z pohodlia domova. Online poistenie má aj tú výhodu, že si ho vyskladáte na mieru podľa potrieb a preferencií.

Samozrejmosťou je turistická výbava zodpovedajúca aktuálnemu počasiu, chuť spoznávať tatranské zákutia, dobrá kondička a skvelá nálada.

Október turistike praje. Kam sa vybrať v Tatrách?

Hľadáte inšpiráciu na októbrovú turistiku v našich najkrajších horách? Prinášame vám zopár tipov, ktoré zaujmú všetkých vášnivých turistov.

Čo stojí za to vidieť aj v jesennom období?

Navštívte chodníky, ktoré sa od novembra uzatvárajú

Pokiaľ milujete Tatry, viete, že sezónna uzávera niektorých turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách trvá od 1. novembra do 15. júna. To znamená, že ešte počas októbra toho môžete veľa stihnúť. K dispozícii máte, napríklad Javorovú dolinu od rázcestia Pod Muráňom do Sedielka, Kopské sedlo od Bieleho plesa či Jahňací štít od Zeleného plesa.

Ďalšou z možností je Kôprová dolina od Kmeťovho vodopádu či Tichá dolina od chaty Tábor. Za námahu stojí aj Slavkovský štít od Slavkovskej vyhliadky. Možností máte naozaj neúrekom, pretože s príchodom novembra platí uzávera pre 18 turistických chodníkov.

Zamierte na celoročne otvorené chodníky

Ani v októbri sa nemusíte silou-mocou vybrať iba na chodníky, ktoré spadajú pod zimnú uzáveru. Každý kúsok Tatier má nezabudnuteľné čaro. Vyberte si niektorých z celoročne prístupných chodníkov. Chata pod Soliskom, Zbojnícka chata, Téryho chata, Chata pri Zelenom plese, Rainerova chata či Chata Plesnivec prinášajú so sebou nezabudnuteľné zážitky a kus prírody.

Chcete o nich vedieť viac? Čítajte ďalej.

Chata pod Soliskom

Chata pod Soliskom patrí medzi vysokohorské chaty, ktoré ponúkajú pohodlné ubytovanie, jedlá a nápoje. Avšak väčšina turistov sa tam vyberie kvôli jedinečnému výhľadu na majestátny Kriváň. Samotná chata sa nachádza vo výške 1 840 metrov nad morom.

Téryho chata

Láka vás zájsť na najvyššie položenú chatu s celoročnou prevádzkou? Téryho chata leží vo výške 2 015 metrov nad morom v Malej Studenej doline pri Piatich Spišských plesách.

Rainerova chata

Najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách je Rainerova chata, nazývaná aj Rainerka. Verte, či nie, postavená bola ešte v roku 1863 a jej obnova prebehla v roku 1998. Aktuálne ponúka turistom malé občerstvenie. Turistov dozaista zaujme expozícia zameraná na horských nosičov.

Chata pri Zelenom plese

Vysokohorská Chata pri Zelenom plese ponúka turistom ubytovanie. Nachádza sa v severovýchodnej časti Vysokých Tatier vo výške 1 550 metrov nad morom.

Skvelú turistiku v októbri zažijete nielen v Tatrách

Slovensko má krásne hory, v ktorých si prídu na svoje turisti začiatočníci aj tí skúsenejší. Je ťažké vybrať tie najkrajšie miesta na turistiku, pretože možností je neúrekom.

Za zmienku stoja napríklad Jánošíkove diery, Súľovské skaly, Malé Karpaty, Malá Fatra, Veľká Fatra, pohorie Vtáčnik, Kremnické vrchy, Nízke Tatry, Muránska planina, Slovenský raj, Slovenský kras, Pieniny či Poloniny.

Skôr, ako sa vyberiete na turistiku v ktoromkoľvek kúte Slovenska, venujte pozornosť predpovedi počasia a upozorneniam horskej služby. Nepodceňujte vhodné vybavenie a do hôr nechoďte nikdy sami. Ak tieto pravidlá dodržíte, čakajú na vás nezabudnuteľné chvíle v prekrásnych slovenských horách.

chyba