V Zádielskej tiesňave vás prekvapia 3 metrové sochy Haravarkov

Novinka, ktorá osloví deti aj dospelých, vznikla v rámci cezhraničného projektu Attraction: Cezhraničný rozvoj cestovného ruchu vďaka moderným atrakciám. Táto nevšedná kombinácia turistickej atrakcie a umenia našla svoje miesto v Zádielskej doline, neďaleko Košíc.

11.12.2023 00:00
thumbnail zdroj Kosice Region Turizmus Titulna,... Foto:

Postavičky z rozprávok o čarovnej krajine Haravara, ktorú dospelí poznajú ako Košický kraj, získali podobu drevených obrov, dosahujúcich výšku 3 metre. Sochy Maxa a Majky sú usadené priamo pri Zádielskej chate, vzdialenej približne 3,5 kilometra od parkoviska v obci Zádiel. Nie sú len skvelým miestom na fotografovanie, ale slúžia aj na motiváciu tých najmenších turistov k návšteve jednej z najhlbších tiesňav na Slovensku. Súčasťou inštalácie je taktiež rozprávkovo spracovaná mapa náučného chodníka, vedúceho z obce Zádiel, okolo Cukrovej homole, až priamo na vrchol tiesňavy.

Haravarkovia neslúžia len na ozdobu lokality, ale rozprávajú aj príbeh samotnej tiesňavy a malí návštevníci sa tak zábavným spôsobom zoznámia s históriou, faunou, flórou a geografickými zvláštnosťami tejto výnimočnej lokality.

Foto: Kosice Region Turizmus
thumbnail Zdroj Kosice Region Turizmus 3, pr, nepouzivat

Autorom sôch je Michal Hanula, ktorý sa nechal inšpirovať kresbami ilustrátora Mareka Rakučáka.

Detský program Haravara vznikol v roku 2021 s cieľom vytvoriť priestor pre nové zážitky, cestovanie a objavovanie fascinujúcich zákutí celého Košického kraja. Vstupnou bránou do krajiny zážitkov Haravara je webová stránka https://www.haravara.sk/, kde návštevníci nájdu ponuku atrakcií, tipy na výlety, podujatia pre deti, tematické cestovateľské rozprávky, ale aj zábavné a vzdelávacie hry. Okrem drevených postavičiek vznikla v rámci cezhraničného projektu nová interaktívna brožúrka o náučnom chodníku a v obci Zádiel aj nové informačné centrum spojené s múzeom, ktoré bude slúžiť pre prvý kontakt so Zádielskou tiesňavou. Maďarský partner vybudoval pri jazere Rétköz v obci Szabolcsveresmart, modernú atrakciu Skyrider.

Foto: Kosice Region Turizmus
thumbnail Zdoj Kosice Region Turizmus 2, pr, nepouzivat

Novinky, ktoré vznikli vďaka cezhraničnému Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko a projektu Attraction, na ktorom sa podieľala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, obec Zádiel a maďarský partner Alkossunk Várost Alapítvány a boli spolufinancované z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v sume 952 810,45 €.

Snimka obrazovky 2023-12-08 112337, pr, nepouzivať
chyba