Zažite nádherné leto v Turci

Leto je ideálnym obdobím na objavovanie nových miest a zážitkov. Ak patríte medzi milovníkov cyklistiky a turistiky, región Turiec ponúka pestré možnosti na prežitie nezabudnuteľných dobrodružstiev v lone nádhernej prírody. Navyše mesto Martin ponúka skvostné kultúrne zážitky všetkým, ktorí radi poznávajú históriu, kultúru a genius loci miesta, kam zavítali.

09.08.2023 00:00
turiec, pr nepouzivat Foto:

Cyklistika naprieč celým regiónom

„Tanková cesta“ – jedinečná cyklistická trasa vás zavedie cez podhorie Lúčanskej Malej Fatry na úchvatné rozhľadne. Cestou sa môžete zastaviť v pôvabnej Valčianskej doline, ktorá vás očarí svojou podmanivou naturálnou krásou. Môžete sa vyšplhať aj na obriu lavičku nad Kláštorom pod Znievom, odkiaľ budete mať jedinečný výhľad na okolité hrebene a zelené údolia. „Tanková cesta“ je nezabudnuteľným zážitkom pre každého cyklistu.

Ak túžite po úžasných pohľadoch na majestátnu Veľkú Fatru, Turčianska cyklomagistrála je pre vás tou správnou trasou. Zvlnená krajina si vás podmaní svojou jedinečnou atmosférou a na ceste budete mať príležitosť navštíviť viacero rozhľadní. Novinkou je možnosť nabiť si svoj elektrobicykel v meste Turany alebo v obci Necpaly, čo umožňuje dlhšie a pohodlnejšie výlety bez obáv z vybitia batérie.

Foto: Marek Hajkovský
turiec, pr nepouzivat

Turistika v objatí prírody a histórie

Náučný chodník Tiešňava – Krpeľany zaujme všetkých milovníkov histórie a prírody. Počas prechádzky sa zastavíte pri mlyne, turistickej základni, vodojeme a lyžiarskej chate. Trasa vás prevedie po štyroch zastávkach, ktoré vám poskytnú informácie o flóre, faune a histórii lokality. Náučný chodník je vhodný aj pre rodiny s deťmi, ktoré si môžu vychutnať krásu prírody a zároveň sa dozvedieť niečo nové a zaujímavé.

Vrchol Drienok je ideálny pre všetkých turistov vyhľadávajúcich menej preplnené lokality. Cesta na vrchol vo výške 1 268 m.n.m. vedie z obce Mošovce popri rekreačnom areály s rovnomenným názvom. Z vrcholu zažijete úchvatný výhľad na hrebeň Veľkej Fatry a krásnu južnú časť Turčianskej kotliny. Drienok je skvelým miestom na oddych a načerpanie energie z prírody.

Vrchol Vyšehrad – menej známy vrchol v pohorí Žiar je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Po krátkom výstupe po červenej turistickej značke do výšky 829 m.n.m. sa môžete tešiť na krásne výhľady na časť Turca a Veľkú Fatru. Skalnaté steny na vrchole dodávajú tomuto miestu osobitý šarm a poskytnú vám zážitok z blízkeho stretnutia s prírodou.

Vyšehrad
turiec, pr nepouzivat Vyšehrad

Lezenie pre nadšencov adrenalínu

„Platňa“ v Gaderskej doline je ideálnym miestom pre začiatočníkov na začatie lezenia na skalách. Cesty s rôznou obtiažnosťou núkajú príležitosti zlepšovať svoje schopnosti a užívať si adrenalín z lezenia na skalách. Okrem toho je Gaderská dolina vychýrená aj svojimi čarovnými prírodnými scenériami.

Blatnická dolina a Skalka v Sučanoch sú obľúbenými destináciami skúsenejších lezcov. Kaškova veža ponúka technicky náročné cesty s nádhernými výhľadmi. Skalka v Sučanoch je známa svojimi kamennými stenami a ponúka rozmanité cesty, ktoré otestujú rôzne úrovne lezeckej zdatnosti.

Havrania Skala nad Necpalmi je skvelou lezeckou oblasťou vhodnou aj pre začiatočníkov. Nájdete tu rôznorodé cesty a krásne výhľady na okolitú prírodu.

turiec, pr nepouzivat

Kultúrne zážitky v Martine

Etnografické múzeum SNM v Martine ponúka každú stredu počas leta tvorivé dielne, ktoré vám umožnia aktívne zapojiť sa do tvorivého procesu, spoznať tradičné remeselné techniky aj kultúrne dedičstvo regiónu.

Komentované prehliadky výstavy „Hrady Turca“ určite ocenia milovníci histórie a starobylých obydlí hradných pánov a paní. Tieto prehliadky vás prenesú do minulosti, odhalia tajomstvá turčianskych hradov a ich význam pre históriu regiónu. Komentované prehliadky sa konajú 13. a 27. augusta.

Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine – najväčší skanzen v našej krajine ponúka autentický pohľad na ľudovú architektúru našich predkov. Okrem zaujímavých expozícií sú počas Národopisného leta k dispozícii každú druhú nedeľu tematické celodenné podujatia s tvorivými dielňami, ľudovými remeslami a zábavou „na ľudovú nôtu“ pre celú rodinu.

Relax a oddych v kúpeľnom meste Turčianske Teplice

Po dni plnom aktívnych zážitkov si zaslúžite oddych a relax. Kúpeľné mesto Turčianske Teplice vás privíta svojimi blahodarnými termálnymi prameňmi a poskytne vám príjemný oddych po všetkých dobrodružstvách. Rodinám s deťmi odporúčame navštíviť miestne termálne kúpalisko Vieska alebo Spa & Aquapark Turčianske Teplice.

oocr, pr nepouzivat

Neváhajte a príďte k nám, do Turca! Viac informácií nájdete na www.turiec.com

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

turiec, pr nepouzivat
turiec, pr nepouzivat
chyba