Ako zapnúť klimatizáciu na diaľku? Takto je to možné

Diaľkové ovládače sú minulosť. Ovládať klimatizáciu môžete aj keď nie ste doma. Pomocou smartfónu si ju nastavíte odkiaľkoľvek.

31.03.2023 00:00
klimatizacia , zse, pr Foto:

Čakáte na kufre v preplnenej letiskovej hale a v duchu si predstavujete, ako sa doma zvalíte na gauč. Lenže tridsaťpäť stupňov nebolo len vo vašej dovolenkovej destinácii, ale aj doma na Slovensku. Návrat do rozpáleného bytu či domu nie je práve lákavá predstava. Takže vyberiete smarfón a pár kliknutiami si doma nastavíte ideálnu teplotu. Kým sa dostanete domov, klíma sa o všetko postará. A to nie je všetko.

„Alexa, nastav teplotu v obývačke na 24 stupňov,“ dávate príkaz zatiaľ čo dokončujete obed pre rodinu. V kuchyni je horúco. Je ešte len koniec júna a teplomer na vonkajšom parapete ukazuje takmer tridsaťjeden stupňov.

„V poriadku. Nastavujem teplotu v obývačke na 24 stupňov,“ odpovedá vám hlasová asistentka. Pokým si sadnete k stolu bude teplota v miestnosti veľmi príjemná. Toto nie je ukážka z amerického sci-fi. Toto je realita, ktorú už dnes zažívajú aj slovenské domácnosti. Klimatizácia vychladí miestnosť bez toho, aby ste sa dotkli diaľkového ovládača.

Ovládanie klimatizácie na diaľku, pomocou mobilnej aplikácie je najžiadanejšou smart funkciou. Klimatizáciu si môžete nastaviť, zapnúť alebo vypnúť prakticky odkiaľkoľvek, kde máte dostupné internetové pripojenie alebo mobilné dáta. Ako to funguje?

Ovládanie máte stále pri sebe

Postačí, ak si do vášho mobilného zariadenia nainštalujete aplikáciu na ovládanie klimatizácie. V prípade klimatizácií značky Samsung je to Smart Things. Aplikácia na ovládanie klimatizácií Daikin sa volá DAIKIN Onecta. Aj klimatizácie značky Hisense môžete ovládať a kontrolovať pomocou internetového pripojenia, bez akýchkoľvek obmedzení, nech sa nachádzate kdekoľvek na svete.

„Vďaka tomu, že klimatizácie majú nainštalovaný wifi modul si ich môžete prostredníctvom aplikácie prepojiť so smartfónom alebo tabletom. Príslušná aplikácia potom umožňuje ovládanie klimatizácie prakticky odkiaľkoľvek. Postačí, ak máte pripojenie na internet. Optimálnu teplotu v domácnosti si tak môžete nastaviť už pred svojím príchodom,“ hovorí odborník na klimatizácie zo ZSE.

Napríklad v prípade klimatizácií Daikin si dokonca môžete cez aplikáciu aktivovať konkrétne prevádzkové režimy klimatizácie so šiestimi akciami na celý týždeň. Ak presne poznáte svoj denný režim, nastavíte klímu vopred. Po odchode do práce sa vypne a napríklad hodinu pre vaším príchodom znovu uvedie do prevádzky. Z práce sa tak vrátite do príjemne vychladenej domácnosti. Funkciu rovnako využijete vtedy, ak na vás doma celý deň čaká psík alebo mačka.

Zabudli ste vypnúť klímu? S appkou žiadny problém

Ak sa vraciate domov v rôznych časoch je pre vás ovládanie klimatizácie na diaľku ešte väčším benefitom. Nielen pred príchodom z práce, ale aj po návrate z predĺženého víkendu, či dlhšej letnej dovolenky. V každej tejto situácii využijete aplikáciu vo vašom smartfóne. Niekoľko hodín pred svojim príchodom si v mobilnom telefóne navolíte požadovanú teplotu a vrátite sa do príjemne vychladeného prostredia. Ak ste mimo domu viac dní, môžete pomocou aplikácie klimatizovať váš byt či dom každý deň na pár hodín. Vaše izbové rastliny sa vám poďakujú.

Klíma do domu alebo bytu dokáže komunikovať s vaším mobilom v systéme iOS aj Android. V App Store alebo Google Play si tak jednoducho zdarma stiahnete aplikáciu vhodnú pre váš model klimatizácie. Zariadenia spárujete a môžete si užívať všetky výhody ovládania klimatizácie na diaľku. A je ich hneď niekoľko.

Môžete si načasovať spustenie i vypnutie chladiaceho režimu v priebehu dňa alebo počas celého týždňa. Rovnako môžete zvyšovať i znižovať výkon klimatizačnej jednotky podľa vašich požiadaviek. V aplikácii sledujete aj spotrebu energie či opotrebovanie jednotlivých vzduchových filtrov.

Stáva sa vám, že pred odchodom z domu zabudnete vypnúť klimatizáciu? S aplikáciou na jej ovládanie to nie je žiadny problém. Keď si na to spomeniete, jednoducho vytiahnete mobil a klimatizáciu vypnete. Je úplne jedno, či ste v práci, na obede s priateľmi alebo na výlete s rodinou. Stačí pár klikov a nemíňate zbytočne elektrinu na prevádzku klimatizácie, keď nie ste doma.

Alexa, nastav teplotu v spálni na 23 stupňov

Pomocou inteligentných asistentov Samsung Bixby, Amazon Alexa alebo Google Asistent môžete klimatizácie ovládať hlasom z pohodlia vášho gauča alebo napríklad popri varení či vykonávaní inej činnosti.

Prostredníctvom hlasového asistenta môžete ovládať hlavné funkcie klimatizácie, ako sú nastavenie teploty, prevádzkový režim či rýchlosť ventilátora.

Inteligentná klimatizácia v inteligentnom dome

Napojenie klimatizácie na technológiu inteligentného domu je komfortné riešenie ovládania klimatizačného zariadenia. Je vhodné skôr pre rodinné domy, ktoré využívajú na chladenie multisplitový systém zložený z viacerých vnútorných jednotiek. Môže sa však použiť aj v rozľahlejších a členitých panelákových bytoch. Inteligentný dom sa potom sám postará o ideálnu teplotu v miestnostiach, v ktorých je klíma do domu alebo bytu nainštalovaná.

Inteligentný dom je špeciálne navrhnutý systém, ktorý umožňuje ovládať vaše domáce prostredie odkiaľkoľvek. Nepotrebujete množstvo ovládačov, pretože všetky vaše zariadenia, vrátane klimatizácie, sú ovládané a kontrolované pomocou technológie vo vašom smartfóne alebo počítači. Zvyšuje sa tak vaše pohodlie i energetická efektívnosť využívania elektrických zariadení v domácnosti. Inteligentný dom dokážete naučiť vašim zvykom a určíte mu ako sa má správať v každodenných situáciách a činnostiach. Výsledkom bude príjemné domáce prostredie.

Na záver ešte jedna rada. Ak ste sa rozhodli zaobstarať si klimatizáciu, vyberte si zariadenie s wifi modulom, ktoré môžete ovládať na diaľku. Dodatočná montáž modulu totiž nie je vždy možná a vy tak prídete o niekoľko skvelých benefitov.

chyba