Aká je budúcnosť fotovoltických panelov

Fotovoltické panely budú povinnou súčasťou každého rodinného domu. Cieľom je ochrániť ľudí pred vysokými cenami energií.

27.01.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr, nepouzivat Foto: ,

Je len otázkou času, kedy budú fotovoltické panely súčasťou každého rodinného domu. Bez obnoviteľných zdrojov energie nečaká ďalšie generácie ružová budúcnosť.

Európsky energetický trh predpokladá, že po roku 2040 by sa obnoviteľné zdroje mohli stať hlavným zdrojom výroby energie. Prispieť k tejto vízii môžu aj bežné domácnosti inštaláciou fotovoltického systému. Zdá sa, že o pár rokov už nebudú mať na výber. Európska komisia žiada, aby boli od roku 2034 fotovoltické panely povinné pre všetky existujúce budovy. Týmto spôsobom chce ochrániť spotrebiteľov pred vysokými cenami energií.

Energetická kríza, nedostatok a vyššie ceny fosílnych palív súvisiace s vojnou na Ukrajine vedú k posilňovaniu významu obnoviteľných zdrojov energie. Najdostupnejší obnoviteľný zdroj pre bežné domácnosti je slnečná energia. Fotovoltika vám dokáže vyrobiť elektrinu zadarmo a dokonca zabezpečiť čiastočnú energetickú sebestačnosť. To sa snaží vysvetľovať svojim zákazníkom aj ZSE.

O fotovoltické panely je mimoriadny záujem

Až desaťnásobný nárast záujmu o inštaláciu fotovoltických riešení, v porovnaní s rokom 2020, zaznamenala v uplynulom roku spoločnosť ZSE. Nainštalovali vyše dvetisíc fotovoltických zariadení po celom Slovensku za celú dobu.

„Je to pochopiteľné, pretože vzhľadom na geopolitickú situáciu a rekordné zdražovanie komodít, ide určite o výhodnú investíciu,“ potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Hoci ceny fotovoltických panelov o niečo stúpli, stále sú tieto riešenia zaujímavou investíciou do budúcnosti. Mnoho ľudí si postupne uvedomuje, že po síce vyšších vstupných nákladoch sú mesačné výdavky na energie neporovnateľne nižšie, ako pri tradičných zdrojoch získavania energie. S fotovoltikou zároveň šetríte životné prostredie.

Na financovanie fotovoltiky môžete využiť finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam III. vo výške až 1 500 EUR. Prostriedky z tejto dotácie nie sú neobmedzené, preto ZSE odporúča záujemcom o fotovoltiku neváhať príliš dlho, vybrať si konkrétne riešenie a vyplniť kontaktný formulár čo najskôr. Odborníci na zelené riešenia zo ZSE vám s celým procesom získania finančného príspevku pomôžu.

Fotovoltické panely budúcnosti

Množstvo slnečného žiarenia predstavuje na Slovensku ročne priemerne 1 200 až 1 300 kWh/m2. To sú veľmi vhodné podmienky na získavanie elektriny zo solárneho žiarenia. Fotovoltické panely majú účinnosť približne 20 až 25 percent. Táto hodnota udáva, koľko slnečného žiarenia dokáže fotovoltaický panel premeniť na elektrinu. Objem spotreby elektriny, ktorú dokáže domácnosť pokryť z fotovoltiky má sezónny charakter. V lete to môže byť aj sto percent. V zime, keď počet slnečných hodín klesá, je nevyhnutné kombinovať fotovoltiku so zdrojmi z verejnej siete.

„Do budúcnosti sa ale uvažuje aj o sezónnych uskladňovacích mechanizmoch, kde by sa prebytočná energia z leta ukladala práve do zásob na zimu. Ale to je technológia budúcnosti,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda šéf marketingu ZSE Marek Tomeš.

Vedci vidia budúcnosť získavania elektriny zo slnečného žiarenia aj v účinných fotovoltických článkoch vyrobených z perovskitu. Kombinujú organické a neorganické materiály, ktoré výrazne zvyšujú schopnosť zachytávať slnečnú energiu.

Účinnosť perovskitových článkov je približne 25 percent, čím sa nijako nelíšia od tradičných kremíkových článkov, z ktorých sú vyrábané bežné fotovoltické panely. Avšak perovskitové panely sa dajú vyrobiť oveľa jednoduchšie a lacnejšie. Navyše sa dajú ohýbať, môžu byť i priehľadné a sú mimoriadne ľahké. Váha jedného takého panelu je približne 1 kg/m2. Klasický kremíkový kryštalický fotovoltický panel je to najmodernejšie riešenie, ktoré je aktuálne na trhu. Aj keď sú o niečo ťažšie sú výkonné a hlavne sa oplatia na inštaláciu. Panely z perovskitu sa zatiaľ nevyrábajú v takom množstve, aby mohli uspokojiť dopyt.

Budúcnosť fotovoltiky by mohli ovplyvniť aj kombinované kremíkovo – perovskitové solárne panely s účinnosťou vyše 30%, ktoré vyvíjajú austrálski vedci.

"Fotovoltický priemysel, rôzne formy, tvary a dizajny panelov sa extrémne rýchlo rozvíjajú. Skutočný trend je ale integrácia systémov fotovoltiky, batérií, elektromobilov a ich nabíjania spolu so systémami inteligentnej domácnosti. V budúcnosti bude možné formou inteligentných technológií a algoritmov riadiť spotrebu domácností tak, aby spotrebovávala elektrinu primárne vtedy, keď je lacná a znižovala spotrebu vtedy, keď je jej málo a je drahá. To bude mať pozitívny vplyv na peňaženku domácností,“ hodnotí v rozhovore pre denník Pravda šéf marketingu ZSE, Marek Tomeš.

Uložte si vyrobenú elektrinu na neskôr

Budúcnosť fotovoltiky pre bežné domácnosti spočíva v jej ľahšej dostupnosti, možnosti uložiť si vlastnú elektrinu na neskôr, energetickej sebestačnosti a technológii optimizérov, ktorá zvyšuje účinnosť jednotlivých fotovoltických panelov. To všetko nájdete v ZSE.

Čím viac elektrickej energie spotrebúvate, tým má väčší zmysel uvažovať o fotovoltike. Vlastná solárna elektráreň je vhodná najmä v prípade, že elektrinu využívate najviac počas dňa. Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny práve počas dňa. Ak teda vaša domácnosť funguje v nepretržitom režime – napríklad často pracujete z domu, prípadne ste na materskej či rodičovskej dovolenke, elektrinu môžete spotrebovať ihneď. Rovnako to platí aj v prípade viacgeneračných domácností.

Fotovoltika je však vhodná voľba aj v prípade, že väčšiu časť elektriny spotrebúvate ráno a večer. Týmto spôsobom funguje väčšina domácností. Nápor na spotrebu energie je ráno pred odchodom do práce či školy, a potom večer po návrate domov.

V tomto prípade je vhodnou voľbou skombinovať fotovoltické panely s Virtuálnou batériou. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete virtuálne uložiť na neskoršie použitie, keď slnko nesvieti a váš solárny systém elektrinu nevyrába. Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie až potom tú zo siete.

„Pri ukladaní vyrobenej, ale nespotrebovanej elektriny do Virtuálnej batérie, neplatíte vôbec nič. Pri odbere elektriny z virtuálnej batérie naspäť pre svoju spotrebu, platíte len poplatky prevádzkovateľa distribučnej sústavy a šetríte tak za samotnú dodávku elektriny. Priemerný zákazník môže so službou Virtuálna batéria ušetriť o 80 až 320 € ročne viac, ako keby Virtuálnu batériu nevyužíval. Výška úspor samozrejme závisí od konkrétneho riešenia,“ vysvetľuje odborník na fotovoltiku zo ZSE, Erik Chabreček.

Optimizéry zvýšia výkon fotovoltiky

Vďaka kvalitným monokryštalických solárnym panelom a špičkovým výkonovým optimizérom dokáže fotovoltická elektráreň vyrobiť až o 25 percent viac energie a zároveň maximalizovať výkon z každého panela.

Hlavný rozdiel medzi fotovoltikou s optimizérmi a riešením bez optimizérov je v účinnosti jednotlivých panelov. Ak sa zníži výkon jedného panela, napríklad kvôli napadanému lístiu, zatieneniu či snehu, pracujú zvyšné panely vďaka optimizérom na 100 percent. Vo fotovoltickej elektrárni bez výkonových optimizérov sa zníži nielen výkon zatieneného panela, ale aj výkon ostatných panelov.

"Optimizéry dokážu s panelmi komunikovať a v kombinácii so striedačom ich aj ovládať. A to tak, aby bola vaša ročná bilancia výroby energie najväčšia možná. Zároveň zvyšujú bezpečnosť celej elektrárne a dokážu vám poskytnúť veľa cenných dát a údajov. Tie si môžete prezrieť v aplikácii na mobile, tablete alebo vo webovom prehliadači na počítači,“ hovorí o výhode optimizérov Erik Chabreček.

Riešenie od ZSE zabezpečuje optimálny výkon fotovoltických panelov aj pri veľmi vysokých i nízkych vonkajších teplotách. Dlhotrvajúce horúčavy neznamenajú, že vaše fotovoltické panely budú vyrábať viac elektrickej energie. Práve naopak. Pri takýchto vysokých teplotách dochádza ku zmene elektrických vlastností panelov, a tie vedú k zníženému výkonu. Práve preto ZSE používa fotovoltiku s optimizérmi, ktorá aj v náročných podmienkach stabilizuje výkon panelov. Tento jav funguje aj opačným smerom. Pri nízkych vonkajších teplotách a dostatočnom slnečnom svite panely vyrábajú viac.

Zdroj:

https://euractiv.sk/…u-je-odkedy/

https://www.zse.sk/…rentnom-trhu

https://ember-climate.org/…sector-2020/

chyba