Prečo používať klimatizáciu v domácnosti?

edeli ste, že klimatizáciu môžete využívať počas celého roka? Vašu domácnosť nielen vychladí, ale i vykúri či vyčistí vzduch.

23.01.2023 00:00
klimatizacia. ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Používanie klimatizácie vám nielen spríjemní bývanie počas horúcich dní, ale môže priniesť aj niekoľko iných benefitov. Dnes už totiž neplatí, že klimatizácia je len sezónnou záležitosťou. Vedeli ste, že moderné klimatizačné zariadenia môžete využiť počas celého roka a nielen na chladenie? Áno, napríklad aj v zime. Klíma vašu domácnosť totiž nielen dokonale vychladí, ale i príjemne vykúri, odvlhčí vzduch a slúži dokonca aj ako jeho čistička.

Práve preto už nemusíte čakať s kúpou klimatizácie až do budúceho leta. Zaobstarajte si ju už teraz a môžete sa tešiť zo všetkých výhod, ktoré vám jej používanie prinesie. Klimatizácia na splátky od ZSE má množstvo skvelých funkcií, ktoré z nich robia nenahraditeľnú súčasť každej domácnosti. Pýtate sa, prečo je používanie klimatizácie v domácnosti prínosné a aké benefity vám prinesie?

Pretože v lete chladí a v zime vykuruje

Funkcia vykurovania robí z klimatizácie zariadenie, ktoré využijete nielen v lete aj počas chladných jesenných či jarných dní. Prikurovanie pomocou klimatizácie funguje najefektívnejšie, keď sa vonkajšia teplota pohybuje okolo 0°C. V tomto prípade vie ohrievať vzduch v miestnosti s neporovnateľne nižšími nákladmi, než aké sú pri bežnom vykurovaní elektrinou alebo plynom.

Práve preto je ideálne používať klimatizáciu počas jesenných a jarných dní, keď sa vonkajšie teploty zo dňa na deň striedajú. Kvôli náhlemu ochladeniu tak nemusíte zapínať kotol alebo podlahové vykurovanie celého domu, ktoré potrebuje na rozbeh niekoľko hodín aby fungovalo efektívne. Klíma vie naopak veľmi rýchlo po spustení zariadenia vyhriať vzduch v miestnosti.

Túto funkciu rovnako oceníte v byte, keď ešte nie je spustené vykurovacia sezóna. Nemusíte sa budiť do chladného sychravého rána, ale nastavíte klimatizáciu tak, aby vám príjemne vyhriala byt ešte predtým ako vstanete z postele.

Pretože znižuje vlhkosť a zabraňuje vzniku plesní

Vysoká kondenzácia vlhkosti býva problémom mnohých bytov najmä v zimných mesiacoch. Klimatizácia môže tento váš problém rýchlo vyriešiť.

Už samotné používanie klimatizácie odvlhčuje vzduch v miestnosti, no dnešné moderné zariadenia disponujú aj funkciou, ktorá dokáže v interiéri udržiavať vami požadovanú vlhkosť. Optimálna vlhkosť vzduchu v interiéri je 50–60%.

Pri tejto koncentrácii zabránite vzniku nebezpečných plesní, ktoré môžu spôsobovať závažné zdravotné problémy. Ak budete používať klimatizáciu správne, nič také vám vo vašej domácnosti nehrozí.

Klimatizácie majú zároveň aj funkciu automatického čistenia, ktoré interiér klimatizačnej jednotky vysušuje a sterilizuje a zabraňuje tak vzniku baktérií a plesní a ich prípadné šírenie do ovzdušia.

Pretože zvyšuje kvalitu vzduchu a zmierňuje alergie

Klimatizácie, ktoré sú v súčasnosti na trhu dostupné, disponujú špičkovým filtračným systémom, ktorý dokáže z miestnosti odstrániť prach, peľ, hrubé nečistoty, vírusy i baktérie. Vďaka tomu je vzduch v miestnosti dokonale čistý.

V prípade, že máte doma alergika alebo bývate v znečistenom mestskom prostredí, je kúpa klimatizácie na mieste. Vďaka nej si doma zabezpečíte zdravší vzduch a bude sa vám ľahšie dýchať. Čistenie vzduchu pomocou klimatizácie využijete aj vtedy ak máte doma domáce zvieratko.

Klimatizácie značky Daikin majú sofistikované titánovo apatitové fotokatalytické filtre, ktoré odstraňujú zo vzduchu prachové častice, pachy, baktérie, vírusy a mikróby. Zároveň obsahujú aj antibakteriálny filter s čiastočkami striebra, ktorý dokáže odstrániť 99% takých alergénov ako sú peľ a prachové roztoče.

Vďaka tomu sa ani ľudia trpiaci rôznymi alergiami nemajú čoho obávať. Klimatizovaný vzduch je dokonale čistý. Prémiové jednotky Daikin dokonca využívajú technológiu Flash Streamer, ktorá úspešne inaktivuje viac než 99,9 % nového koronavírusu vo vzduchu.

Pretože má smart funkcie, ktoré vám spríjemnia bývanie

V bohatej ponuke ZSE nájdete klimatizácie, ktoré vám svojimi inteligentnými funkciami uľahčia život vo vašej domácnosti. Napríklad ovládanie klimatizácie pomocou aplikácie v smartfóne alebo hlasom cez umelú inteligenciu predstavuje najpohodlnejší spôsob nastavenia teploty v domácnosti.

Vďaka funkcii SmartThings v prípade značky Samsung alebo Online Controller od Daikin si môžete prostredníctvom aplikácie prepojiť váš smartfón s klimatizačným zariadením. Aplikácia umožňuje ovládanie klimatizácie prakticky odkiaľkoľvek, kde je dostupné internetové pripojenie. Optimálnu teplotu v domácnosti si tak môžete nastaviť už pred svojím príchodom.

Technológia Wind-Free™ klimatizácií Samsung dokáže zabezpečiť príjemnú osviežujúcu atmosféru bez pocitu chladného prievanu v miestnosti. Chladný vzduch neprechádza priamo lamelami, ale sa jemne a rovnomerne šíri cez tisíce mikrootvorov v prednom paneli klimatizácie. Zariadenie automaticky reguluje teplotu a rýchlosť ventilátora, takže vám nebude príliš horúco ani zima.

Funkcia Intelligent Eye, ktorú majú klimatizácie Daikin vie detekovať pohyb osoby v miestnosti a upraviť smer prúdenia vzduchu, tak aby studený vzduch nefúkal priamo na osoby v miestnosti. Ak klíma nezaznamená pohyb v miestnosti po dobu 20 minút, automaticky sa prepne do energeticky úsporného režimu s nižším chladiacim výkonom a prevádzkovými nákladmi.

Pretože sa s ňou kvalitne vyspíte

Ak si necháte nainštalovať klimatizáciu do spálne, doprajete si pokojný spánok aj počas horúcich letných nocí. Nemusíte sa obávať, že by vás klimatizácia rušila svojim hlukom.

Výrobcovia klimatizačných zariadení mysleli i na používateľov, ktorí potrebujú, aby bola ich klimatizácia v prevádzke aj počas noci. Vyberte si model, ktorý disponuje funkciou nočného režimu. Najvhodnejšia je vnútorná jednotka, ktorá pracuje pri hlučnosti 16 decibelov. To možno prirovnať ku zvuku pohybujúceho sa lístia vo vánku.

V režime nočného nastavenia klimatizácia automaticky upraví teplotu s cieľom zabrániť nadmernému chladeniu. Vytvoríte si tak ideálnu klímu pre príjemný nočný spánok.

Funkcia Good’sleep, ktorou disponujú klimatizácie od Samsungu zabezpečuje okrem minimálnej hlučnosti aj nastavenie teploty, rýchlosť ventilátora a smer prietoku vzduchu, aby ste mali nerušený hlboký spánok. V porovnaní so štandardným režimom chladenia zároveň znižuje spotrebu elektrickej energie až o 36 %.

Mimoriadne tiché sú aj klimatizácie Hisense. Vďaka tichému režimu QUIET a funkcii SLEEP sú ideálne najmä do spální či detských izieb. Majú až štyri spánkové režimy, ktoré sú optimalizované pre rôzne vekové kategórie používateľov.

chyba