Ako ušetriť za elektrinu v roku 2023?

Pripravte sa na zdražovanie elektriny. S vlastnou fotovoltikou šetríte nielen životné prostredie, ale predovšetkým váš rodinný rozpočet.

28.02.2023 00:00
fotovoltika, ZSE, pr, nepouzivat Foto:

Slovenské domácnosti stále vo veľkej miere využívajú elektrinu, ktorá pochádza z tradičných zdrojov, ako sú uhoľné či jadrové elektrárne. Obnoviteľné zdroje energie pokrývali na Slovensku v roku 2020 spotrebu elektriny iba zo sedemnástich percent. Predpokladá sa, že toto číslo bude v nasledujúcich rokoch kvôli vyšším cenám za energie rýchlo rásť. Už teraz firmy nestíhajú vyhovieť všetkým záujemcom o inštaláciu fotovoltických riešení a tepelných čerpadiel.

Až 70 percent slovenských domácností chce do roku 2035 využívať obnoviteľné zdroje energie. Uvádza to agentúra AKO v prieskume pre organizáciu Greenpeace Slovensko, ktorý sa konal koncom minulého roka. Slováci zároveň požadujú, aby vláda zvýšila investície do obnoviteľných zdrojov energie.

Ľudí, ktorí sa zaujímajú o využitie alternatívnych zdrojov energie stále pribúda. Pre niektorých je rozhodujúcim faktorom dlhodobá úspora financií, pre iných šetrnejší spôsob života vo vzťahu k životnému prostrediu. Mnoho domácností nechce byť závislých na prísune elektriny z hlavnej siete kvôli vyšším cenám elektrickej energie. Fosílne palivá nie sú šetrným riešením a pravdou je, že ich zásoby nie sú nevyčerpateľné. Do budúcnosti preto treba počítať aj s alternatívnymi zdrojmi získavania energie.

Pre bežné domácnosti je ideálnou možnosťou fotovoltika. Solárnu elektráreň môžete mať u vás doma. Postačia vám na to fotovoltické panely a strecha vášho rodinného domu.

S fotovoltikou ušetríte

Rodina, ktorá žije v dome a elektrinu používa na varenie, vykurovanie aj ohrev vody zaplatí tento rok na poplatkoch približne 1 140 EUR, to je o takmer tridsať eur viac ako minulý rok. Ak na vykurovanie o ohrev vody využívajú plyn, priplatia si tieto domácnosti ešte viac. V porovnaní s minulým rokom je to predstavuje sumu takmer dvesto eur.

Fotovoltika môže znížiť vaše náklady na elektrinu až o štyridsať percent. S využitím Virtuálnej batérie dokonca o polovicu. Ročne to predstavuje to sumu 628 EUR. Jej výška sa samozrejme odvíja od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania a mikroklimatických podmienok. Aj napriek tomu, že sa intenzita slnečného žiarenia počas roka mení, elektrinu vám bude vyrábať celoročne. Maximum slnečného žiarenia na Slovensku zaznamenávame v júli, minimum na prelome decembra a januára. Hoci sa to nezdá, rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi Slovenska len desať až pätnásť percent ročne. Na výkon fotovoltických panelov má teda geografická poloha len minimálny vplyv.

Aké sú hlavné výhody fotovoltiky?

Investícia do vlastnej solárnej elektrárne na streche vášho rodinného domu vám prinesie hneď niekoľko výhod.

  • Okamžitú úsporu na poplatkoch za elektrinu.
  • Zvýšenie energetickej sebestačnosti. S týmto fotovoltickým riešením od ZSE, ktoré obsahuje až 18 panelov, môžete byť z 90 percent energeticky sebestační a za elektrinu usporíte až 1 429 EUR ročne.
  • Udržateľnejší životný štýl, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu.
  • Dlhá životnosť fotovoltického systému a prijateľná doba návratnosti investície. S virtuálnou batériou už od siedmich rokov.
  • Nízke náklady na údržbu fotovoltických panelov.
  • Jednoduchá a rýchla inštalácia.
  • Modernizácia starých domov a zvýšenie ich hodnoty.
  • Väčší komfort bývania.

Z fotovoltiky môžete čerpať elektrinu pre všetky domáce elektrospotrebiče, je využiteľná pre elektrické kúrenie či klimatizáciu. Môžete pomocou nej dobíjať váš elektromobil alebo svietiť v celom dome úplne zadarmo.

O fotovoltike má zmysel uvažovať vždy

Základom pri výbere solárneho riešenia by preto mal byť správne navrhnutý výkon. Ten sa určuje podľa ročnej spotreby elektrickej energie v domácnosti. Ak si sami netrúfate odhadnúť výkon fotovoltiky pre vašu domácnosť, nemusíte sa obávať. Technici zo ZSE na obhliadke presne zhodnotia situáciu vašej domácnosti a navrhnú vám optimálny výkon fotovoltického systému, ktorý bude fungovať spoľahlivo a šetriť vaše financie.

V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa výkonu, montáže alebo fungovania fotovoltiky kontaktujte ZSE poradcov pre Zelené riešenia.

„Jeden bežne predávaný fotovoltaický panel má aktuálne výkon približne 395 Wp. Fotovoltika s inštalovaným výkonom 1 kWp vyrobí v našich zemepisných šírkach približne 1 200 kWh elektriny. Riešenie ZSE Fotovolt Štandard 3 kWp s 8 fotovoltickými panelmi vyrobí približne 3 600 kWh elektrickej energie za rok,“ vysvetľuje Erik Chabreček, odborník na fotovoltiku zo ZSE.

V mesiacoch júl, august je to cca 750 kWh za mesiac. Pri mesačnej spotrebe zhruba 208 kWh to znamená, že si v letných mesiacoch dokážete bezproblémovo pokryť spotrebu elektrickej energie z vlastných zdrojov.

Výkon fotovoltiky a spotreba v čase Foto: ZSE
tabulka ZSE, pr Výkon fotovoltiky a spotreba v čase

Čím viac elektrickej energie spotrebúvate, tým má väčší zmysel uvažovať o fotovoltike. Predovšetkým, ak elektrinu využívate najviac počas dňa. Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny práve počas dňa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. Ak vaša domácnosť funguje v nepretržitom režime – napríklad často pracujete z domu, prípadne ste na materskej či rodičovskej dovolenke, elektrinu môžete spotrebovať ihneď. Rovnako to platí aj v prípade viacgeneračných domácností.

Fotovoltika je však vhodná voľba aj v prípade, že väčšiu časť elektriny míňate ráno a večer. Týmto spôsobom funguje väčšina domácností. Nápor na spotrebu energie je ráno pred odchodom do práce či školy, a potom večer po návrate domov. Ideálnou voľbou je v tomto prípade skombinovať fotovoltické panely s Virtuálnou batériou.

„Virtuálnu batériu prevádzkuje ZSE, zákazník si tak nemusí kupovať vlastnú batériu. Virtuálna batéria funguje ako priebežné úložisko, kam si dočasne uložíte prebytočnú elektrinu a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať. V momente keď bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z Virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej siete,“ vysvetľuje výhody Virtuálnej batérie Erik Chabreček odborník zo ZSE.

Fotovoltickú elektráreň môžete navyše pohodlne ovládať a sledovať pomocou aplikácie vo vašom smartfóne, tablete alebo počítači. Na základe monitoringu výroby a spotreby elektriny získate úplný prehľad o výrobe elektriny z fotovoltických panelov a o spotrebe elektriny vo vašej domácnosti. Monitoruje sa každý panel zvlášť aj výkon celého systému.

Zdroj:// //https://www­.urso.gov.sk

chyba