Podhľady: Najčastejšie typy a prečo ide o dôležitý prvok strechy

Strešné podhľady zaručujú estetický vzhľad a funkčnosť striech. Zistite, čo o ňom potrebujete vedieť.

12.04.2024 00:00
strecha, pohlad, pr Foto:

Podhľad je estetický spôsob ukončenia strechy z vnútornej strany budovy. Jeho úlohou je zakryť a zároveň chrániť krokvy strechy a zabezpečiť vhodné tepelné podmienky vo vnútri domu. Podhľad je dôležitý nielen pre obytné budovy, ale aj pre poľnohospodárske budovy alebo stavby pre chov zvierat. Tu však treba myslieť aj na špecifické požiadavky takýchto budov a zabezpečiť zvieratám podmienky, ktoré im umožnia prosperovať. Výber podhľadu teda záleží vo veľkej miere na tom, o aký typ stavby ide a na čo sa bude využívať.

Aké typy podhľadov použiť v prípade budov pre hospodárske zvieratá

Moderným riešením pre takýto druh objektov sú tepelnoizolačné panely, ktoré sa úspešne používajú na podhľady striech budov pre hospodárske zvieratá. Okrem tepelnej izolácie a odolnosti ponúkajú aj množstvo ďalších výhod. Príkladom sú panely Thermano Alu a Thermano Fiber od Balex Metal, ktorých použitie má okrem iného tieto účinky:

  • zníženie chorobnosti hospodárskych zvierat;
  • možnosť predĺženia doby skladovania poľnohospodárskych plodín;
  • dosiahnutie maximálnej dojivosti a primeraného prírastku hmotnosti hospodárskych zvierat;
  • zvýšenie produktivity a ziskovosti chovu hospodárskych zvierat;
  • možnosť vyhnúť sa výskytu tepelného stresu (letné obdobie).

Uvedené výhody inštalácie podhľadových dosiek z Thermano Alu a Thermano Fiber sú najlepším argumentom pre výber týchto materiálov. Ďalším dôležitým bodom je samotná montáž, ktorá je v tomto prípade veľmi jednoduchá.

Z akých materiálov môže byť vyrobený strešný podhľad?

Strešné podhľady môžu byť vyrobené z niekoľkých druhov materiálov. Jedným z najobľúbenejších sú PVC panely. Vďaka tomu, že sú k dispozícii v rôznych farebných vyhotoveniach, ako aj vďaka tomu, že sú ľahké a vyznačujú sa dobrou odolnosťou, sú pomerne obľúbené medzi tými, ktorí plánujú zhotoviť podhľady v obytných budovách. Okrem PVC panelov možno na podhľad strechy použiť aj tieto materiály:

Hliníkové panely – ide o materiál, ktorý je vo fáze výroby potiahnutý špeciálnou antikoróznou vrstvou, takže nie je potrebné panely chrániť svojpomocne;

Oceľové panely – sú vyrobené z pozinkovaného plechu. Často sa používajú na pokrytie striech a nevyžadujú žiadnu ďalšiu ochranu;

Drevené panely – sú oveľa menej obľúbené ako ostatné materiály, pretože ich treba pred inštaláciou riadne pripraviť. Drevo sa musí najprv dôkladne vysušiť a potom impregnovať. Až aplikácia hydroizolačných prostriedkov zabezpečí odolnosť materiálu a plnenie jeho funkcie. Najčastejšie sa drevené podhľady vyrábajú zo smrekového alebo borovicového dreva.

Aké vlastnosti má podhľad z plochého alebo trapézového plechu?

Podhľad z trapézového alebo plochého plechu sa vyznačuje vysoko estetickým vzhľadom a zároveň najlepšou funkčnosťou. Ako krytie spodnej strany konštrukčných prvkov strechy sú plechy zárukou maximálnej trvanlivosti povrchovej úpravy. Stojí za úvahu, že trapézové plechy a ploché plechy sa vyznačujú odolnosťou aj voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a korózii. Tieto výrobky tiež nie sú náchylné na teplotné výkyvy. To znamená, že podhľad z trapézového alebo plochého plechu nekoroduje ani pri veľmi vysokých teplotách. Široká paleta farieb plechov umožňuje plne zladiť farby podhľadu so strešnou krytinou. Samozrejme, netreba zabúdať ani na to, že montáž plechového podhľadu je vďaka svojej jednoduchosti rýchla, čo urýchľuje realizáciu investície.

chyba