Ako najlepšie osvetliť záhradu?

Osvetlenie záhrady je téma, ktorú mnohí majitelia nehnuteľností považujú za marginálnu - dôležitejšie je pre nich zariadiť dom zvnútra. Avšak správne osvetlená záhrada zabezpečuje, že budeme môcť z nej využívať maximum aj po zotmení. Umiestnenie svetiel umožní tiež plne vyniknúť výhody celej nehnuteľnosti, čo určite ocenia susedia aj pozvaní hostia.

12.03.2024 00:00
thumbnail b8z2b0t8xxfc33s1i2dsyk4q7ib5q6l7, pr,... Foto:

Osvetlenie záhrady – sila minimalizmu

Nový dom je vážna investícia. Kúpeľňový nábytok, kuchynské skrinky, posteľ – to sú len niektoré z mnohých výdavkov, ktoré musí nový majiteľ urobiť. Preto nie je prekvapením, že vonkajšie osvetlenie je pre veľa ľudí niečo, na čom sa dá ušetriť. Odborníci však tvrdia, že takýto postoj nemusí nutne byť správny. Starostlivo premyslená a osvetlená záhrada môže byť vizitkou našej nehnuteľnosti. Preto sa oplatí nájsť si chvíľku na vytvorenie dizajnu osvetlenia pre vlastnú záhradu. Najprv začnite vytvorením plánu. Premyslite si, ktoré časti záhrady chcete osvetlením zvýrazniť. Najčastejšie to budú cestičky, okrasné rastliny alebo sochy.

Skúste tiež použiť rôzne druhy osvetlenia, ako sú bodové svetlá, lampáše, nástenné svietidlá a stĺpiky. Dávajte pozor aj na smer, ktorým bude svetlo dopadať. Nenasmerujte ho na okná vášho domu. Tiež je dobré použiť systém riadenia osvetlenia. Vďaka tomu budete môcť zvyšovať a znižovať jeho intenzitu v rôznych oblastiach záhrady.

Foto: unsplash.com
thumbnail 1, pr, nepouzivat

Častou chybou majiteľov záhrad je inštalácia príliš silného osvetlenia, ktoré však nebude pohodlné na používanie. Nie všetci si uvedomujú, že kľúčom k úspechu je minimalizmus; svetlo by malo padať z čo najmenej zdrojov, ale tak, aby plne zvýraznilo výhody vašej záhrady.

Osvetlenie v záhrade – na čo dbať?

Základom bezpečnosti v záhrade je jej dobré osvetlenie. O tom nás informuje ukazovateľ IP, teda stupeň ochrany zaisťovaný obalom elektrického zariadenia. Všeobecná zásada je taká, že čím vyššia hodnota IP, tým väčšia ochrana pre používateľa. Rovnako dôležitý je samozrejme aj nákup príslušenstva výlučne od overených výrobcov.

Ak plánujeme viesť v záhrade aktívny spoločenský život, je dobré použiť bodové reflektory, ktoré osvetlia napríklad stôl alebo záhradné stoličky. Naopak, v prípade chodníkov či ciest sa odporúča hlavne inštalácia stĺpikov. Ich svetlo by malo vždy padať zospodu, aby nepoškodilo osobu, ktorá prechádza.

Stĺpiky môžu tiež zaujímavo vystaviť bohatú záhradnú vegetáciu. Túto úlohu je dobré zveriť nastaviteľným reflektorom, ktoré zabezpečujú výstup svetla pod rôznymi uhlami.

Dôležité je tiež osvetlenie hospodárskych miest, teda takých, kde sa nachádzajú záhradné hadice, náradie a záhradné náradie. Môže sa totiž stať, že ich budeme potrebovať za tmy alebo skoro ráno, keď je ešte tma.

chyba