Skleník v záhrade - ako ho postaviť

Skleník na pozemku alebo v záhrade nám umožní skoršie zber plodov a pestovanie náročnejších druhov rastlín. Radi vám poradíme, ako postaviť skleník v záhrade.

29.02.2024 00:00
thumbnail 1  1 , pr, nepouzivat Foto:

Výber miesta pre skleník v záhrade

Tradičný skleník, ktorý nám poskytne pestované v ňom zeleninu, bylinky a sadenice kvetov, by mal zaberáť na pozemku minimálne 10–15 metrov štvorcových plochy. Veľkosť plánovaného skleníka je samozrejme voľbou každého a mala by sa prispôsobiť individuálnym potrebám. Ak však máte obmedzené miesto na pozemku a ťažko sa vám vyhradí minimálne 10 metrov štvorcových na skleník, namiesto toho je lepšie vytvoriť malú zimnú záhradu priamo pri dome. Dobrým nápadom môže byť aj oddelenie priestoru, kde pestujeme rastliny a zeleninu, od rekreačnej časti záhrady. Pomôcť s tým môžu plotové panely.

Príprava podkladu v skleníku

Každý záhradník si uvedomuje, že rastliny na rast a najmä na plodenie potrebujú vhodný podklad. Predovšetkým by mal byť priedušný. Avšak prirodzené pôdne podmienky na našich pozemkoch zriedka vyhovujú požiadavkám rôznych druhov rastlín. Preto je potrebné zakúpiť vhodný substrát a rozložiť ho na plánovanú plochu skleníka. Voľba substrátu, ktorú ponúkajú obchody a záhradnícke markety, je momentálne obrovská. Podklad by mal byť vybraný v závislosti od druhu rastlín, ktoré plánujeme pestovať vo skleníku.

K dispozícii sú aj univerzálne substráty vhodné pre rôzne druhy rastlín a špeciálne skleníkové matrace, zalievané živinami s určitým pH pre dané rastliny. Pred rozhodnutím o kúpe konkrétnej pôdy alebo matrace je vhodné sa podrobnejšie opýtať predajcov, ktorí ponúkajú tieto produkty.

Konštrukcia skleníka v záhrade

Na skelet skleníka sa používajú rôzne materiály. Najčastejšie sú to hotové konštrukcie z hliníka na samostatnú montáž. Je však lacnejšie postaviť skelet sami. Môžete to urobiť napríklad z kovových profilov alebo dreva. V prvom prípade je potrebné kov chrániť vhodnou farbou, aby sa konštrukcia chránila pred hrdzavením, a v druhom prípade použiť impregnačný prostriedok na drevo, aby sa stalo odolné a trvanlivé. Skleník v záhrade

Na sklenenie je najlepšie používať špeciálne záhradné sklo. Je nielen lacnejšie, ale má aj vhodnú priepustnosť svetla pre rastliny. Často sa na sklenenie skleníkov, najmä ich strech, používa komorový polykarbonát. Tradičný spôsob sklenenia pomocou sklenárskej hmoty už dávno vyšiel z módy a dnes sa jednotlivé sklá vkladajú do rámov pomocou silikónu. Pod sklenené dosky je vhodné použiť plastové podložky, ktoré zabraňujú praskaniu skla počas mrazov. Sklon sklenenej strechy skleníka by nemal byť menší ako 20 stupňov, nezávisle na použitom materiáli.

Využitie skleníka v záhrade

Skleníky vysokej kvality by mali byť vybavené sklenenými stolmi a poličkami, ktoré výrazne uľahčujú prácu pri starostlivosti o rastliny. Taktiež umožňujú pestovanie kvetov v kvetináčoch a rôznych exotických rastlín. Väčšinou sa však skleník zakladá na pestovanie vlastnej zeleniny, byliniek a kvetov, ktoré sa s príchodom teplejších dní vysadia do záhrady.

Od marca je možné začať pestovať sadenice zeleniny, ako sú zeler, pór, šalát, kapustové plodiny, artičoky, paradajky, baklažány a podobne. Je to tiež skvelý čas na výsev aromatických bylín, ako sú majoránka, rozmarín, zeler, šalvia, bazalka, estragón, oregano a ďalšie. Aj jednoročné kvety rýchlejšie zakvitnú vonku v záhrade, ak sú predtým zasiate a predpestované vo skleníku. V našom klíme sa často pestujú sadenice škarlatiek, floxov, aksamitiek, aster

chyba