Ktoré autá zapríčiňujú nehody na slovenských cestách najčastejšie? Tie najdrahšie značky to nie sú!

Až pätinu nehôd na slovenských cestách spôsobia vodiči obľúbenej slovenskej značky automobilov, ktorí nedodržiavali na cestách dostatočný odstup. Odborník radí, čo možno urobiť preto, aby ste nehodám na cestách predchádzali?

15.06.2023 00:00
csob, pr, nepouzivat Foto:

Až 20 % nehôd na slovenských cestách v minulom roku spôsobili vodiči značky Škoda. Na druhom mieste v tomto rebríčku sa umiestnili vodiči značiek Volkswagen (12 % nehôd) a HYUNDAI (7 %). V prvej desiatke sa umiestnili autá značiek Audi, RENAULT, PEUGEOT, CITROEN, Suzuki, KIA a FIAT.

Takéto čísla vyplývajú z podkladov nehodovosti vypracovaných ČSOB Poisťovňou, ktorá zabezpečuje aj povinné zmluvné poistenie (PZP) a havarijné poistenie. Vodiči modelov Škoda s poistením od ČSOB podľa týchto údajov spôsobili až 161 nehôd z celkového súčtu 798 dopravných nehôd v minulom roku.

Príčinám nehôd sa možno vyhýbať

Podľa Milana Černáka z ČSOB Poisťovne je najviac nehôd spôsobených nedostatočným dodržaním odstupu áut. „Najčastejšími škodami, ktoré v rámci povinného zmluvného poistenia riešime, sú škody na vozidle spôsobené stretom vozidiel. V tých šťastnejších prípadoch to môže viesť len k poškodeniu prednej či zadnej časti automobilu, pri vyššej rýchlosti automobilu to môže viesť aj vážnejším škodám na zdraví či živote vodičov,“ uvádza Milan Černák Riaditeľ odboru Likvidácie poistných udalostí neživotného poistenia. Dodržiavanie rozostupov a predpísanej rýchlosti sú pritom, paradoxne, záležitosťami, ktoré majú vodiči vo svojich rukách a pri ich dodržiavaní sa možno množstvu problémov jednoducho vyhnúť.

Foto: ČSOB
csob, pr, nepouzivat

„Nahlásené dopravné nehody sa týkajú skúsených aj menej skúsených vodičov,“ upozorňuje Milan Černák. Schopnosť predvídať, ktorú má osvojenú mnoho skúsených vodičov, je dôležitá, stále však neovplyvní to, ako sa môže zachovať vozidlo pred vami alebo za vami. Namiesto ponáhľania sa a snahy posúvať sa v dopravných zápchach aspoň o centimetre, treba v týchto situáciách dávať zvýšenú pozornosť na dostatočné rozostupy. Neušetríte tým síce čas, ale možno tak ušetríte svoje vozidlo a zdravie pred nehodami.

„Vodičom preto odporúčame to najjednoduchšie a najsamozrejmejšie riešenie – prispôsobiť rýchlosť okolnostiam a mať dostatočnú vzdialenosť od auta pred sebou,“ odporúča Milan Černák, ktorý uvádza aj konkrétne prípady pri dodržiavaní rozostupov na diaľniciach aj v meste: „Na diaľnici sú na ceste umiestnené aj šípky, ktoré majú pomáhať vodičom dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. V meste by mali vodiči dodržiavať vzdialenosť tak, aby v prípade, že pred nimi náhle zastavilo auto, vedeli ho bezpečne obísť. To znamená nelepiť sa na neho a potom byt nútený zaradiť spiatočku.“

Pokiaľ sa vám stretu s iným vozidlom vyhnúť nepodarí, na rad nastupuje povinné zmluvné poistenie a havarijné pripoistenie, ktoré sa postarajú o škodu na vozidle.

Foto: ČSOB
csob, pr, nepouzivat

Dodržiavať bezpečnosť pomôžu šípky aj technológie

Na nebezpečné priblíženie sa k inému vozidlu upozorňujú aj senzory, ktoré sú súčasťou novších modelov automobilov. Okrem dosiahnutia väčšej bezpečnosti táto technológia vplýva na cenu povinného zmluvného poistenia.

Na stránke ČSOB si cenu môžete vypočítať pomocou jednoduchej kalkulácie, ktorá berie do úvahy aj značku, model a ročník poisťovaného automobilu.

Viac na www.csob.sk.

Foto: ČSOB
csob, pr, nepouzivat
chyba