Na nEKOnečne udržateľný festival príde Desmod aj Spievankovo

Ako deti naučiť, aby sa správali zodpovednejšie k našej planéte? Vezmite ich v nedeľu 4. júna na prvý nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival.

24.05.2023 00:00
Kaufland
Prvý nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival učí najmenších láske k prírode

Pre lepšiu budúcnosť našich detí

Deti sú naša budúcnosť. Sú našou radosťou, šťastím, jedinou nádejou na „zelenšiu“ budúcnosť našej planéty. Ak chceme o pár rokov stále dýchať čistý vzduch, mali by sme starostlivosť o životné prostredie brať vážne nielen my, ale k zodpovednému prístupu vychovávať aj tých najmenších.

Dobre si to uvedomuje aj obchodný reťazec Kaufland, ktorému na dodržiavaní environmentálnych princípov mimoriadne záleží. „Znižovanie uhlíkovej stopy, trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, energeticky efektívne fungovanie prevádzok, či znižovanie spotreby plastov a recyklácia odpadov, na to všetko Kaufland myslí v rámci všetkých svojich aktivít, a snaží sa pristupovať čo najviac zodpovedne k ochrane životného prostredia. K tomu, aby sa stala samozrejmosťou aj pre naše deti, ich chceme viesť odmalička, napríklad aj počas voľnočasových aktivít. Preto sme sa rozhodli v spolupráci s organizátormi obľúbených Kaufland Detských festivalov pripraviť naozaj unikátne podujatie – prvý„nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival“, ktorý rodinám pri príležitosti MDD ponúkne kombináciu zábavy, vzdelávania hrou vo forme workshopov a aktivít zameraných na ekológiu aj environmentalis­tiku,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko, ktorá na podujatí nebude chýbať tiež.

Podujatie spojí celé množstvo organizácii, ktorým záleží na budúcnosti našej planéty, preto neušlo ani pozornosti známych greenfluencerov. Natália Pažická či Babsy Heriban budú dokonca súčasťou programu v športovej hale, kde návštevníkov čaká premietanie EkotopFilm Junior, či edukačných rozprávok o ochrane prírody. Na svoje si prídu aj milovníčky udržateľnej módy, ktoré môžu využiť swap-výmenu noseného oblečenia v spolupráci s ekologickým secondhandom Nosene.sk.

Kaufland swap

Zasaďte strom, postavte si (hmyzí) dom

Prvý „nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival“ štartuje 4. júna od 10. hodiny v areáli ZŠ a MŠ Hargašova v Záhorskej Bystrici a potrvá až do večera. V zábavno-vzdelávacej zóne nájdete aj také aktivity ako výroba hmyzích domčekov, napájadiel či vtáčích búdok. Deti budú vtiahnuté do úžasného sveta lúčnych kvetov a ich opeľovačov, budú si môcť zasadiť rastlinku alebo zistia, či si samy dokážu vyrobiť energiu na dobitie telefónov. Naučia sa triediť odpad, recyklovať nepotrebné veci, a nebude chýbať ani Ekobludisko s medvedíkom Kuniboo, či aktivity spojené s MŽPSR na tému kvality ovzdušia. Každý návštevník sa môže svojím sľubom zapojiť do vytvorenia jedinečného stromu sľubov, stačí ten svoj napísať na zelený lístok a prilepiť ho na ručne namaľovaný strom na ekoplátne.

Mimochodom, nie je náhoda, že sa prvý „nEKOnečne udržateľný Kaufland Detský festival“ na Slovensku uskutoční v Záhorskej Bystrici. Práve v tejto bratislavskej časti onedlho vyrastie ďalšia predajňa Kaufland, ktorá bude postavená podľa aktuálnych trendov v oblasti udržateľného a moderného stavebníctva.

Auto nechajte doma, dorazte na bicykli

Nielen spoločnosť Kaufland, ale aj samotní organizátori pristupovali k prvému „udržateľnému“ detskému festivalu v rámci SR maximálne zodpovedne. Plánujete do Záhorskej Bystrice doraziť na dvoch kolesách? Nech sa páči, priamo na námestí v Záhorskej Bystrici bude pre vás pripravená úschovňa bicyklov. Pre istotu si prineste aj vlastné fľaše, do nich si budete môcť „načapovať“ pitnú vodu. „Všetko od výzdoby až po reklamné materiály bude recyklovateľné, alebo zrecyklované, takže po podujatí nevznikne takmer žiadny odpad. S ostatným pomôžu odborníci zo spoločnosti OLO a.s., ktorí odpad odvezú a zodpovedne spracujú. Najkrajšou dekoráciou by však mali byť aktivity, z ktorých si deti domov odnesú nové poznatky a vedomosti. Veríme, že prispejú k tomu, aby sme sa o našu planétu a budúcnosť spoločne starali zodpovednejšie“, vysvetľujú Radoslav Augustín z agentúry 8P a Peter Pukalovič z agentúry Be Cool, ktorí Kaufland Detské festivaly organizujú už od roku 2015. Zodpovedný prístup a myšlienku prvého udržateľného detského festivalu ocenilo aj Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré nad podujatím prevzalo záštitu.

Kaufland - ekozur

Uvidíte aj hviezdy

Čo by to bol za festival, keby na ňom chýbali skutočné hviezdy? Áno, objavia sa aj v Záhorskej Bystrici. Malých i veľkých roztancuje Spievankovo, Ekožúr s Thomasom Puskailerom a Martinom Madej, aj spevák a spisovateľ Braňo Jóbus. Milovníkov divadla potešia Sniwko a Buwko alebo veselí kamaráti Tárajko a Popletajka z Rozprávkova. Aj muzikál „Odpad je Poklad“ si prostredníctvom svojich pesničiek vzal na mušku tému ochranu planéty, ktorá je základným motívom Kaufland Detského festivalu s prívlastkom nEKOnečne udržateľný. V závere dňa tú najväčšiu šou na pódiu určite rozbalí populárna skupina Desmod. Celým podujatím bude festivalových návštevníkov v Záhorskej Bystrici, ale aj doma pri obrazovkách sprevádzať sympatická dvojica Veronika Hatala a Martin Madej.

Súčasťou programu bude aj koncert kapely Desmod
Kaufland - desmod Súčasťou programu bude aj koncert kapely Desmod

Ak to náhodou do tejto časti Bratislavy máte ďaleko, o nič neprídete. Program na hlavnom pódiu, ale aj aktivity na podujatí si môžete naživo pozrieť nielen na novej káblovej rodinnej Turbo TV, ale aj online. Stačí kliknúť na detskyfest.sk, či You Tube Kaufland Detský festival a „zodpovedná“ zábava s Kauflandom vám ani tentoraz neujde.

chyba