Vlastnosti, ktoré dávajú outdoorovému oblečeniu do premenlivého počasia pohodlie a silu

Postupné otepľovanie a dlhšie dni nás lákajú tráviť viac času vonku na čerstvom vzduchu. Prispievajú k tomu aj podmienky, ktorých na pasívny alebo aktívny relax na čerstvom vzduchu u nás máme naozaj požehnane. Avšak, aby ste si každý jeden výlet pod holým nebom a v obklopení nádhernej prírody bez problémov a naplno užili, je potrebné si vziať na seba kvalitné outdoorové oblečenie.

23.05.2023 00:00
turisticke oblecenie Foto:

Odev so správnymi vlastnosťami vaše telo ochráni a zároveň mu poskytne tie najlepšie podmienky na pobyt v náročnom teréne. Ktoré vlastnosti majú tú dokonalú schopnosť premeniť váš odev na brnenie, o ktorého prítomnosti ani len netušíte, a pritom svojou prítomnosťou neškodí prírode?

Keď je menej skutočne viac

Pokiaľ aj vás aktuálne celkom príjemné počasie zlákalo naplánovať si výlet v prírode, okrem kvalitnej MINOX optiky si zrejme budete chcieť vybrať aj niečo na ochranu svojho tela. Predsa len vo vyššie položených oblastiach, ktorým dodávajú príjemný tieň nielen majestátne vrchy, ale aj rovnako nádherné stromy, je vždy o niečo chladnejšie, takže jedna vrstva oblečenia nemusí stačiť.

Ak sa teda pre hľadanie tých ďalších vyberiete na nákup do outdoorového obchodu, povedzme s úmyslom, kúpiť si pohodlnú bundu, musíte sa často vyzbrojiť poriadnou dávkou odvahy odolávať „ohňostroju“ tých najúžasnejších high-tech funkcií, ktoré vám tam moderné oblečenie a doplnky sľubujú.

Avšak, ako zistíte, ktoré funkcie sú ideálne práve pre vás a vaše potreby? Je predsa logické, že to, čo môže byť nevyhnutné pre prežitie v prírode pre profesionálneho horolezca, príležitostný turista tak dobre a naplno zrejme neocení. Najdôležitejšia otázka na začiatku preto znie: Čo všetko z toho skutočne potrebujem pre svoj účel?

Z ekologického hľadiska je menej často viac, pretože za mnohými high-tech materiálmi sa skrýva aj vyššie používanie škodlivých chemikálií. Nie vždy predsa pri outdoorovom oblečení musíte mať na bežné výlety nevyhnutne trojvrstvovú membránovú bundu. Tak na to myslite a nielen pri plánovanom nákupe tovaru v Číne sa dobre zoznámte s jeho dôležitými vlastnosťami.

Zamerajte sa na odevy z recyklovaných vlákien

Klasické outdoorové oblečenie je zväčša vyrobené z viac ako 90 percent z umelých vlákien, pretože inak by vývoj moderných funkcií nebol tak jednoduchý a možný. V prípade štýlovej bundy Ixon na motorku to určite oceníte, pretože okrem počasia vaše telo tento odev chráni aj pred pádom a možným poranením. Do prírody na prechádzku však zvoľte niečo iné.

Syntetické vlákna majú v porovnaní s tými inými aj svoje nevýhody. Pri výrobe spotrebúvajú veľa energie a nikdy prirodzeným spôsobom „nezhnijú“, takže je ťažké ich zlikvidovať. Alternatívou by preto mohlo byť čoraz viac ponúkané oblečenie vyrobené z recyklovaného polyesteru. Zvyčajne sa vyrába z roztavených PET fliaš, ktoré v závislosti od analýzy spotrebujú o 50 percent menej energie a uvoľňujú o 50 percent menej CO2 ako pri syntéze chemického vlákna z ropy.

Takéto položky možno rozpoznať podľa príslušných štítkov produktu, no predovšetkým podľa všitého štítku, na ktorom je uvedený recyklovaný obsah.

Foto: SHUTTERSTOCK
turistika, turista, ďalekohľad, túra, cestovanie

Skúste to s prírodou

Udržateľné outdoorové oblečenie vyrobené z prírodných vlákien sa dlho považovalo za nemysliteľné, čomu dnes už tak našťastie nie je.

Prírodné vlákna menej znečisťujú životné prostredie mikroplastmi, čo sú drobné čiastočky syntetických vlákien, ktoré sa zo syntetických tkanín uvoľňujú pri každom praní a už aj sušení v sušičke do prírody. Len čiastočne zachytené čističkami odpadových vôd, sa drobné kúsky plastu cez odpadovú vodu dostávajú do riek a morí, priťahujú toxíny a jedia ich ryby a mušle.

Vlna, koža, bambus alebo iné podobné alternatívy môžu byť skvelé riešenie.

Predĺžte životnosť outdoorového oblečenia

Na záver to najdôležitejšie je, že ak nechcete výberom svojho moderného oblečenia prírode a zároveň aj sebe uškodiť, treba sa oň dobre starať, aby vydržalo. Čím dlhšia je predsa životnosť odevu, tým menšia je jeho ekologická stopa. Aj keď je to už dávno známe – pre udržateľné outdoorové oblečenie to platí ešte viac ako pre každodennú módu.

Syntetické vlákna sú extrémne robustné a takmer predurčené na dlhý, namáhavý život. Napríklad spomínanú funkčnú bundu Ixon, ktorá bola vyrobená zložito, je škoda jednoducho vyhodiť, ak vás pri cestách na motorke stále drží v teple a suchu.

Dôkladne sa starať o svoje outdoorové oblečenie, neprať ho príliš často a v prípade potreby ho opravovať je teda ďalší príspevok k vašej minimálnej ekologickej stope a pohodliu nielen v prírode.

chyba