Vychádza nová kniha Michelle Obamovej: Každý si v sebe nesie vnútorné svetlo

22.05.2023 00:00
svetlo v nas, pr nepouzivat

Čítali ste oceňované memoáre Môj príbeh? V inšpiratívnom pokračovaní Svetlo v nás sa bývalá prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová delí o praktické postrehy a účinné stratégie, ako si udržať nádej a rovnováhu v dnešnom svete plnom neistoty.

Úprimná spoveď aj zábavné historky

Michelle Obamová je jednou z najikonickejších a najvplyvnejších žien súčasnosti. Ako prvá Afroameričanka na poste prvej dámy významne prispela k tomu, aby sa z elitárskeho Bieleho domu stalo otvorené a pohostinné miesto. Stala sa energickou zástankyňou práv žien na celom svete, na širokej platforme propagovala cestu k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu a neochvejne stála po boku svojho manžela, keď viedol krajinu cez niektoré zo strastiplných období jej histórie.

Vo svojej prvej knihe, memoároch Môj príbeh (Tatran, 2019), úprimne, múdro a bez pretvárky rozpráva o svojom detstve v okrajovej štvrti Chicaga, o náročných rokoch, keď naplno pracovala ako právnička a matka dvoch dcér, a o živote po boku Baracka Obamu v Bielom dome.

Otvorene a duchaplne opisuje drobné zábavné historky, napr. ako s Barackom ušli z predstavenia slávneho muzikálu Bedári, lebo uťahaní po dlhom pracovnom dni nevydržali počúvať dlhé pasáže o francúzskej biede a chudobe, alebo ako si Michelle s anglickou kráľovnou vzájomne ťažkali na problém s tlačiacimi topánkami.

svetlo v nas, pr nepouzivat

Ako prežiť ťažké časy?

Hoci Michelle Obamová sa netají tým, že neprestajne bojuje s množstvom pochybností o sebe samej a nepozná všetky odpovede, vo svojej novej knihe Svetlo v nás (Tatran, 2023) čitateľom ponúka nové príbehy, podrobný návod, ako žiť plnší, láskavejší a lepší život a prenikavé úvahy o téme zmien, výziev a moci.

„Verím, že každý z nás si v sebe nesie vnútorné svetlo, jedinečné a mimoriadne, plameň, ktorý si musíme chrániť. Keď rozpoznáme svoje svetlo, môžeme ho aj využiť. Keď sa naučíme pestovať jedinečnosť v ľuďoch okolo nás, dokážeme budovať ohľaduplné komunity a robiť zmysluplné zmeny,“ píše hneď na prvých stránkach.

Čerpajúc zo skúseností matky, dcéry, manželky, priateľky a prvej dámy prezrádza čitateľom zvyky a zásady, ktoré si vyvinula, aby sa úspešne prispôsobila zmenám a prekonala najrôznejšie prekážky – získané múdrosti, ktoré jej naďalej pomáhajú na jej ceste životom. Podrobne opisuje svoje najcennejšie praktiky:

  • Ako začať deň s láskou?
  • Ako si zachovať slušnosť?
  • Ako si vytvoriť svoj „kuchynský stôl“ – okruh dôverných priateľov a inšpiratívnych ľu­dí?

S príznačným humorom, úprimnosťou a pochopením otvára aj otázky rasy, pohlavia či spoločnosťou prehliadaných ľudí, pričom povzbudzuje čitateľov, aby prekonali svoj strach, nachádzali silu v komunite a žili s odvahou.

Svetlo v nás je hlboko osobné a nesmierne inšpiratívne skúmanie toho, čo nás robí nezlomnými, keď stojíme tvárou v tvár neistote. Kniha vychádza už čoskoro vo Vydavateľstve Tatran.

chyba