Čo sú omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny sú chemické zlúčeniny, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou každodennej stravy. Sú klasifikované najmä ako tuky, z ktorých nasýtené sú tie "zlé" a mali by sa obmedziť, aby sa okrem iného udržala zdravá postava.

27.04.2023 00:00
omega-3-allnutrition, pr, nepouzivat Foto:

Omega-3 mastné kyseliny však patria medzi nenasýtené, ktoré môžu dokonca pomôcť pri formovaní vysnívanej postavy. Majú však oveľa väčší vplyv na zdravie organizmu.

Treba si však uvedomiť, že omega-3 mastné kyseliny možno rozdeliť na:

  • EPA (kyselina eikosapentaenová) – jej najväčší účinok sa prejavuje vo vzťahu k nervovému systému, ktorý ju potrebuje na správne fungovanie. V potravinách sa nachádza najmä v rybách.
  • ALA (kyselina alfa-linolénová) – najlepším zdrojom tejto nenasýtenej mastnej kyseliny sú oleje, ako sú repkový, sójový a ľanový.
  • DHA (kyselina dokozahexaenová) – je nenasýtená mastná kyselina, ktorá sa môže v malom množstve vytvárať v ľudskom tele z kyseliny linolenovej. Jej zdrojom v potravinách sú ryby a riasy.

Mnohí ľudia si však z rôznych dôvodov nedokážu zabezpečiť dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín prostredníctvom vyváženej stravy. Z tohto dôvodu sa oplatí siahnuť po hodnotnom výživovom doplnku, akým je napríklad ALLNURITION Omega 3 Strong (https://allnutrition.sk/…is34957.html).

Prečo je dôležité dbať na správnu hladinu omega-3 mastných kyselín?

Omega-3 mastné kyseliny plnia v ľudskom organizme množstvo dôležitých funkcií a vykazujú významné vlastnosti podporujúce zdravie. Odborníci na výživu a lekári najčastejšie argumentujú ich správnou konzumáciou kvôli:

  • Podpora nervového systému – a tým aj orgánov, ako je mozog alebo oči. Majú pozitívny vplyv na procesy súvisiace s pamäťou, myslením, chápaním atď. Okrem toho omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
  • Podpora srdcového svalu – mnohým ľuďom, ktorí majú problémy s fungovaním srdca alebo celého kardiovaskulárneho systému, sa odporúča užívať omega-3 mastné kyseliny. Majú vlastnosti riedenia krvi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a prekrvenia. Pomáhajú tiež znižovať zlý cholesterol a zvyšovať dobrý cholesterol.
  • Majú protirakovinové účinky – znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva. Je to spôsobené tým, že omega-3 mastné kyseliny majú stimulačný účinok na fungovanie imunitného systému.

Treba však pripomenúť, že omega-3 mastné kyseliny nie sú jedinými zložkami stravy pre dobré zdravie a pohodu. Existuje mnoho cenných živín, ktoré sú tiež z rôznych dôvodov ohrozené nedostatkom. Z tohto dôvodu sa oplatí absolvovať pravidelné kontroly a v prípade potreby užívať vhodné doplnky.

chyba