Zabudnite na drastické diéty a detox. Urobte si plán

S jarnou očistou tela a mysle by mala prísť radosť z toho, že chceme urobiť niečo pozitívne pre seba. Chceme zmenu k lepšiemu, ale chceme ju natrvalo, aby sme sa nemuseli o pár mesiacov znovu trápiť nad tým istým problémom. Pamätajte si, hladovky a extrémne kúry vás časom dobehnú.

06.04.2023 00:00
iqos, pr nepouzivat

Zimné kabáty sme vymenili za tenšie bundičky a saká. Prvé teplejšie dni, prvé lúče slnka. A my chceme nielen lepšie vyzerať, ale rovnako sa aj lepšie cítiť. Kým niektoré z nás to berieme útokom a nasadíme si radikálnu kúru na zhadzovanie kíl, ktoré sa na nás počas „zimného spánku“ nalepili, odborníci varujú, aby sme sa na diétne kúry, očisty a detox nevrhli bezhlavo a z druhého konca – keď to nášmu telu skôr ublíži, ako pomôže.

S príchodom jari môžete pociťovať únavu. Telo sa prebúdza rovnako ako príroda. V šatníku prevládajú svieže farby, vo váze voňajú čerstvé kvety a cítite, že je ten správny čas vykročiť tou správnou nohou smerom k vašim výzvam. Zabudnite preto na extrémne hladovky, celé dni len na šťavách a niekoľko hodín denne strávených ťažkými tréningami. Namiesto toho sa sústreďte na to, čo si vaše telo pýta a nezničte si ho do vyčerpania.

iqos, pr nepouzivat

Pitný režim je základ

Pijete dostatok čistej vody? Nie je žiadnym tajomstvom, že dostatok tekutín v podobe čistej vody prospieva postave, pleti a nakoniec aj celkovému zdraviu. Lepšie nám fungujú obličky, dokážeme sa viac sústrediť na prácu a pravidelný prísun vody sa nám odzrkadlí aj na našej tvári.

Okrem toho si však môžete do vašej jarnej očisty pridať nejakú tú šťavu. Ak ešte nemáte doma odšťavovač, porozmýšľajte nad tým, že si ho zadovážite. Určite neoľutujete. Vhodné sú zelené potraviny a teda všetka zelená zelenina a k tomu vaše obľúbené ovocie. Jablká, mrkva, cvikla, čerstvý ďumbier a špenát? To všetko môžete pridať do vašej šťavy.

iqos, pr nepouzivat

Zunovala sa vám šťava? Experimentujte so smoothie

Ak vás šťavy omrzia, pripravte si smoothie, ktoré vás zároveň príjemne osvieži. Dobrou správou je, že existujú mnohé náhrady za mliečne produkty, ktoré môžete do smoothie pridať. Napríklad aj tie kokosové, ktoré chutia skoro každému. A ak chcete iba čisté ovocie, tak si zásobte mrazničku kockami ľadu, mrazeným lesným ovocím, ktoré vám v mixéri urobí skvelú hmotu ako základ pre vašu zdravú pochúťku.

iqos, pr nepouzivat

Milujete maškrty?

Pýtate sa, čo s tým sladkým? S týmto zlozvykom to nie je také jednoduché, a preto ani radikálna diéta nezaručí, že sa sladkého zbavíte navždy. Čo tak namiesto toho hľadať spôsob, ako si sladké pokušenie, ale v tej zdravšej podobe, zahrnúť do vášho jedálnička? Vyskúšajte preto palacinky a lievance bez múky – na cesto vám postačí len banán a vajíčko. Alebo siahnite po chia semiačkach, z ktorých viete vyčarovať rôzne pudingy a poháre. Stačí popustiť uzdu vašej fantázii, dozdobiť chutným ovocím a orieškami, poliať kúskom horkej čokolády s kokosovým mliekom a ulahodiť tak vašim chuťovým pohárikom.

Kombinujte ovocie, orechy, kokos, mak a ďalšie ingrediencie podľa toho, na čo máte chuť. Alebo si urobte jahodovú dreň s gréckym jogurtom. Hľadajte tie správne a zdravšie chute pre vás.

iqos, pr nepouzivat

Bez pohybu to nepôjde

Nezabudnite začať jarnú očistu s nejakou fyzickou aktivitou. Ak vám fitko či skupinové cvičenie nesedí, vyberte z garáže bicykel, korčule alebo bežecké tenisky a vybehnite do prírody. Vytiahnite kamarátku na spoločenské tance, vyskúšajte outdoorové aktivity vo vašom okolí alebo si každý týždeň zájdite na plaváreň. V každom prípade sa hýbte, nájdite si tú správnu aktivitu pre vás.

Zlozvyky? Skúste ich zmeniť

A ak vás trápia zlozvyky, skúste ich postupne zminimalizovať. Pijete počas dňa príliš veľa kávy? Skúste kávu obmedziť na polovicu alebo siahnite po zelenom čaji. A, samozrejme, necukrite. Zmena životného štýlu si žiada odhodlanie, vytrvalosť a správne návyky. Zvoľte si postupne kroky, ktoré vás dovedú k vytúženému cieľu. A to platí aj pri fajčení. Dospelí fajčiari často nedokážu prestať zo dňa na deň. Východiskom pre nich môže byť bezdymová alternatíva.

iqos, pr nepouzivat

Neničte si zdravie a pľúca dechtom

Vedeli ste, že nikotín a decht sú dve rozdielne veci? Jedným z pretrvávajúcich mýtov je, že ochorenia spojené s fajčením – a to i rakovinu – spôsobuje samotný nikotín. Existuje pritom všeobecný vedecký konsenzus, že príčinou zdravotných ťažkostí sú škodlivé látky vznikajúce pri spaľovaní tabaku. Dnes si tak ešte stále väčšina fajčiarov myslí, že nikotín je vinníkom a že je zodpovedný za tieto ochorenia. Cigarety sťažujú dýchanie. Po úplnom prechode na IQOS môžete lepšie dýchať, ako keby ste pokračovali v fajčení, čo dokazuje aj šesťmesačná klinická štúdia vykonaná v USA s 984 dospelými fajčiarmi. A to preto, že IQOS tabak nespaľuje, ale len nahrieva, a nevytvára tak škodlivý dym.

Nikotín ako stimulant síce vyvoláva závislosť, a preto nie je bez rizika, avšak jeho účinky nie sú karcinogénne. Skutočným páchateľom je decht, ktorý vzniká pri horení cigarety, pretože predstavuje zmes chemických zlúčenín a tie obsahujú karcinogénne a toxické látky nebezpečné pre naše zdravie.

A aj keď je najlepšie prestať s fajčením a užívaním nikotínových výrobkov úplne, nie vždy to ide „ako po masle“. Čo tak nadýchnuť sa voňavej jari namiesto cigaretového dymu? Na trhu je v súčasnosti elegantná a štýlová IQOS ILUMA, bezdymové zariadenie bez čepele v mnohých farebných prevedeniach a štýlovom dizajne.

Bezdymové zariadenia IQOS nie sú bez rizika. Dodávajú nikotín, ktorý je návykový. Sú určené len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

Zdroj: PMI

chyba