Cez jarné prázdniny žiadna nuda nehrozí! 9 aktivít pre deti, ktoré ich zbavia na dlhší čas

Mami, tati, ja sa nudím! Koľkokrát ste to už od svojich ratolesti počuli? Počas letných prázdnin určite aspoň stokrát. A počas sychravého počasia či iných dní, ktoré sa nedali stráviť vonku, určite aj viackrát. A keďže sa blížia jarné prázdniny, čo znamená, že deti opäť budú doma, buďte pripravení.

17.02.2023 00:00
albi, pr nepouzivat

Od 20. februára do 24. februára si jarné prázdniny užijú deti zo západného Slovenska. Od 27. februára do 3. marca zo stredného Slovenska a napokon, týždeň jarných prázdnin si od 6. marca do 10. marca užijú aj deti z východného Slovenska. Máte už vymyslený program pre svoje ratolesti na tieto dní? „Odložíte“ ich k starým rodičom alebo máte naplánovanú rodinnú lyžovačku, sánkovačku či guľovačku na horách? Tak či onak, pripravte sa na týždeň s vašimi ratolesťami už teraz. Máme pre vás 9 tipov, ako tieto dní stráviť s pokojom na duši a spokojnými deťmi.

ALBI – Jarná požičovňa hier!

Aj v tomto roku si pre nás ALBI pripravilo požičovňu hier. Nemusíte však čakať do leta, pretože od 17. februára do 6. apríla si v rámci Jarnej požičovne hier budete môcť vypožičať 1 alebo 2 hry naraz, a to z ponuky šiestich hier. Celý kalendárny mesiac sa budete môcť hrať ZADARMO! Ak sa vám hra zapáči a obľúbia si ju nielen vaše deti, ale celá rodina, tak si ju budete môcť zakúpiť až s 35 % zľavou. Ako teda stráviť tieto jarné dní? Máme pre vás tipy, vďaka ktorým vaše deti nebudú poznať, čo je to NUDA!

1. Marec mesiac knihy

Marec je už tradične zasvätený knihám. Síce si niektoré deti užijú prázdniny už koncom februára, nikdy nie je zlý čas na knihu. Keď vonku mrzne, pripravte si horúcu čokoládu s malými marshmallow cukríkmi, schúľte sa s deťmi pod deku a prečítajte si dobrú knihu. Čítajte si nahlas alebo nechajte deti, nech vám samé vyrozprávajú svoj vlastný vymyslený príbeh. Bude to mať dokonalé čaro. S deťmi tak strávite plnohodnotný čas, čo zaručene ocenia.

2. Hon za dobrodružstvom na ceste okolo sveta

Milujú vaše deti dobrodružstvo? Rady spoznávajú svet okolo seba aj keď len sedia doma? Obzrú sa vždy za každým zvukom, ktoré kdesi v diaľke počujú? Niet pochýb o tom, že deti rady skúmajú a objavujú nové veci. Na ihrisku šantia a skúmajú každého, aj toho najmenšieho tvora, ktorý pristane na ich topánke. Lienky, húseničky, vtáčiky, motýle, mačky – tieto zvieratá veľmi dobre poznajú. Ale, poznajú aj exotické zvieratá, ktoré nepochádzajú z nášho kontinentu?

Ako vyzerá Amazoňan žltohlavý či Aguti zlatý? Viete, kde žije ocelot? Vydajte sa na cestu okolo sveta, počas ktorej stretnete rozmanité zvieratá. A to vďaka hre Všetky zvieratá sveta. Na objavenie čaká 200 úžasných zvierat zo šiestich rôznych kontinentov. Zažijete kopec zábavy a k tomu sa hravou formou aj niečo naučíte.

albi, pr nepouzivat

3. Vyjdite von a užite si zimné radovánky!

Ešte stále tu máme to obdobie, kedy si môžete užiť vonkajšie radovánky. Odhliadnuc od toho, že prídete domov úplne premočení, deti si užijú sneh a všetko, čo sa s ním spája. Naplánujte si aspoň na jeden deň v týždni (keď to bude reálne) klasické zimné aktivity vonku. Hrajte sa, objavujte a buďte aktívni!

  • Choďte sa sánkovať alebo korčuľovať.
  • Vychutnajte si zimnú prechádzku s vŕzgajúcim snehom pod topánkami.
  • Postavte si snehuliaka a spravte snehového anjela.

Po návrate domov si pripravte teplý čaj, zabaľte sa do deky a relaxujte. Alebo sa spolu zahrajte a vytvorte čo najdlhšiu stonožku v kockovej hre Pantolino, ktorá je vhodná pre deti od 4 rokov. Hráči v hre hádžu 4 kockami, na ktorých sú zobrazené rôzne farby nožičiek stonožiek. Podľa výsledku hodu si hráč môže vziať zodpovedajúcu doštičku stonožky z ponuky. Vyhráva ten hráč, ktorý má na konci hry najdlhšiu stonožku.

4. Pripravte sa na Veľkú noc

Veľká noc nie je tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať. Prečo teda nevyužiť čas na prípravu veľkonočných kraslíc alebo iných ozdôb? Zažeňte nudu, vyfúknite vajíčka a pustite sa do ich zdobenia. Vezmite do rúk papiere a nechajte svoje dieťa, nech vám samo nakreslí veľkonočnú šibačku a oblievačku – je zaujímavé pozorovať, ako pracuje detská fantázia pri kreslení.

Dajte deťom do rúk nožnice a nechajte ich, nech si vystrihnú zajačikov alebo sliepočky vo veľkonočnom vajíčku. Fantázii sa medze nekladú, tak buďte kreatívni a vráťte sa aspoň na chvíľu do detských čias. A ak vás veľkonočná tvorba omrzí, vytiahnite spoločenskú hru a zabavte sa inak.

Kvído – Príroda v kocke pomôže pri rozvoji a zlepšovaní pamäte vášho dieťaťa. Teda, nielen jeho, ale aj tej vašej. Na 60 ilustrovaných kartičkách sú znázornené informácie z určitej oblasti. Hráči majú pätnásť sekúnd na to, aby si z kartičky zapamätali čo najviac a následne zvládli odpovedať na jednu až dve vyžrebované otázky.

5. Kino alebo voda? Poprípade oboje?

Čo s deťmi, keď vám už dochádzajú nápady? Vezmite ich kúpať sa! Zaručene im tým spravíte veľkú radosť. O program na celý deň budete mať rázom postarané. Vyberte však taký vodný svet, ktorý ponúka množstvo atrakcií pre deti. Verte či nie, voda deti unaví a večer padnú do postele v priebehu niekoľkých minút. Vy tak budete mať chvíľku pre seba!

Ak nie voda, tak potom kino! Pozrite si aktuálny zoznam filmov pre rodiny, ktoré sa práve vysielajú v kine vo vašom meste. Ak vyberiete zaujímavú animovanú rozprávku, hodinu či dve nebudete o svojich deťoch vôbec vedieť. Film budú sledovať so zatajeným dychom.

6. Vráťte sa do školských čias

Bolo to už asi dávno, čo ste sedeli v prvej lavici a učili sa postupne písať a rozpoznávať všetky písmenká. Učili ste sa počítať a spoznávali postupne našu históriu a veci okolo nás, avšak z iného uhla pohľadu. Aj keď sa vraví, že prázdniny sú na to, aby si deti oddýchli, nikdy nie je na škodu preveriť ich znalosti, prípade ich niečo doučiť.

Viete, kde prebehla rozhodujúca a najväčšia bitka napoleonských vojen, ktorá mala prezývku „Bitka národov“? Alebo koľko promile je jedna dvadsatina celku? Museli ste sa zamyslieť a poriadne zaloviť v pamäti? Tak v tom prípade je hra Späť do lavíc ideálna aj pre vás.

V hre na vás čaká 1200 otázok rozdelených do 6 vyučovacích predmetov – slovenský jazyk, matematika, dejepis, prírodopis, zemepis a občianska výchova.

7. Tanečné rodinné stretnutie

Malé tanečné „posedenie“ je skvelý spôsob, ako udržať deti aktívne a fit, najmä keď počasie nie je príliš priaznivé a jedinou možnosťou je zostať doma. Street dance, break dance alebo dokonca spoločenské tance – nech už máte chuť na čokoľvek, uistite sa, že deti budú nadšené, keď budú môcť ukázať, čo sa v nich skrýva.

albi, pr nepouzivat

8. Prekonajte generačné rozdiely a spoznajte sa navzájom!

Treba si uvedomiť, že sme vyrastali v inej dobe. Za tie roky sa toho veľmi veľa zmenilo a tak medzi mladšou generáciou a tou staršou sú značné rozdiely. Nové slová, nové pojmy a my sa zrazu cítime stratene, pretože vlastným deťom nerozumieme. No platí to aj naopak, ani súčasná generácia detí nerozumie svojim rodičom, nakoľko mnohí z nás nevyrastali s tabletom v ruke, slúchadlami na ušiach či pri hraní online hier.

Možno ani vy neviete, čo je hakisák, Steam, copyright či spam. A naopak, mnohé dnešné deti nemajú tušenie, čo je to haruľa, bonmót či buzola. Prekonajte tieto generačné rozdiely vďaka hre Párty Alias: Súboj generácií. Vytvorte dva tímy, ktoré sa postavia proti sebe – deti proti dospelým. Jeden z hráčov vždy vysvetľuje slovo alebo slovné spojenie svojmu tímu tak, aby ho členovia tímu uhádli, a tým sa priblížili k víťazstvu. Nie je to však také jednoduché! Deti musia vysvetľovať slová zo sveta dospelákov a rodičia vysvetľujú slová zo sveta dnešných násťročných.

V prípade, že chcete vniesť iskru do svojich rozhovorov a viesť plnohodnotné debaty na rôzne témy, prizvite si na pomoc hru Na kus reči s rodinou. Ani neviete, aké zaujímavosti sa dozviete o svojich členoch rodiny, o ktorých ste si mysleli, že ich poznáte ako vlastné topánky.

9. Nechajte všetko na deti!

Nemusíte program vymýšľať len vy! Nechajte to na deti! Detská fantázia nepozná hraníc. Možno budete prekvapení, akú aktivitu vymyslia práve vaše deti. Možno vás prekvapia tým, že budú chcieť ostať doma. A možno sa rozhodnú pre aktivitu, ktorá by vám ani vo sne nenapadla.

Alebo sa predsa len obráťte na starých rodičov, ktorí, pevne veríme, radi strávia plnohodnotný čas so svojimi vnúčatami. Nikto predsa nehovorí lepšie príbehy ako starí rodičia. Mimochodom, vedeli ste, prečo si deti tak skvelo rozumejú práve so starými rodičmi? Pretože majú spoločného nepriateľa :D!

ALBI vám tiež pomôže pri výbere aktivít pre deti

Jarná požičovňa hier prebieha výhrade v ALBI predajniach. Na to, aby ste túto „službu“ mohli využiť, je potrebné byť členom ALBI klubu. Ak ešte členmi nie ste, nezúfajte! O členstvo môžete požiadať pri pokladni v ktorejkoľvek ALBI predajni.

Vyberte si hru pre celú rodinu, spoznávajte sa, komunikujte a hlavne – zabávajte sa kedykoľvek počas celého roka!

chyba