5 spôsobov, ako si pri pití obľúbenej kávy udržíte biele zuby

Patríte k milovníkom kávy? Tak potom určite nie ste sami. Spotreba tohto nápoja je vo svete veľmi veľká, pretože kofeín v ňom dodáva telu príjemnú energiu, pričom jeho špecifická chuť príjemne opojí aj chuťové poháriky. Mnohí však majú problém s tým, že im pravidelná konzumácia kávy znižuje biely odtieň zubov a tak trocha prispieva k nie vždy krásnemu úsmevu.

08.02.2023 00:00
rana kava, pr Foto:

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete svoj obľúbený nápoj vychutnať a zároveň zabudnúť na obavy z nechceného zafarbenia zubnej skloviny. Pokračujte a dozviete sa, ktoré to sú.

Dajte si ku káve vodu

Nielen preto, aby ste doplnili telu vzácne tekutiny, o ktoré vás môže káva z dôvodu dehydratácie pripraviť, ale aj kvôli zníženiu zafarbeniu zubov – je dobré si dopriať spolu s každou šálkou kávy pohár čistej vody.

Napriek tomu, že si svoje telo a celkový vzhľad vieme vylepšiť napríklad takým originálnym dámskym tričkom s potlačou a inými podobnými trendovými kúskami, bez žiarivo bieleho úsmevu a krásnych zubov to nikdy nebude až tak celkom ono. Ak preto nemáte po konzumácii kávy možnosť ústnej hygieny, skúste si pomôcť obyčajnou vodou.

Káva počas svojej cesty do tela zostane na zuboch, dokonca, ak je silná, môže zubnú sklovinu nielen zafarbiť, ale aj naleptať. Avšak, pokiaľ si vaše zuby opláchnete vodou, triesloviny v rannej šálke s obsahom kofeínu nebudú mať na vaše zuby taký vplyv. Takže, jeden z prvých a najlepších spôsobov, ako si pri vychutnávaní tohto nápoja udržať žiarivý úsmev, je opláchnutie ústnej dutiny vodou, ktorou zároveň doplníte telu potrebné tekutiny.

Foto: SHUTTERSTOCK
kava, pr

Vyberte si kvalitu z najlepšej pražiarne kávy

Mnohí z nás si s obľubou a vďaka plne automatickým moderným kávovarom redukujú horkastú a jemne kyslú chuť kávy mliekom alebo smotanou. Viacerí si dokonca myslia, že pridanie týchto pochutín do kávy môže ochrániť zuby od zafarbenia, čo je v skutočnosti omyl. Mlieko ani smotana nie sú bielidlom.

Naopak, ak uprednostníte a vyberiete si na pravidelnú konzumáciu tohto nápoja kvalitné zmesi priamo z tej najlepšej pražiarne kávy bez pridaného mlieka a cukru, tanín, zložka kávy, ktorá zanecháva na zuboch najviac zafarbenia, sa v čiernej káve tak ľahko nerozptýli a vaše zuby budú viac chránené.

Naopak, akokoľvek chutné to môže byť, pridanie smotany do vašej kávy v skutočnosti len zvyšuje množstvo cukrov v nej a „zhoršuje“ proces „atakovania kyselinou“, ktorý sme spomenuli vyššie a ktorý môže viesť až k zubnému kazu. Celkovo vzaté, čím menej cukru do kávy teda pridáte, tým lepšia bude jej chuť aj prínos pre vaše telo.

Vyskúšajte profesionálne a jednoduché bielenie zubov v domácom prostredí

Hoci vyššie uvedené metódy môžu minimalizovať škody, ktoré by káva spôsobila vašim zubom, nikdy nie sú na 100 % účinné. Jediný skutočný spôsob, ako chrániť zuby pred škvrnami od kávy – je jednoducho konzumáciu nápoja obmedziť, čo asi nechceme.

V takýchto situáciách preto po konzumácii kávy veľmi dobre pomáha pravidelná ústna hygiena. Vo forme žuvačky, ktorá môže znižovať tvorbu kyselín v ústach a podporovať tvorbu potrebných slín. V podobe zubnej kefky a pasty s obsahom kvalitných látok na čistenie zubnej skloviny. Alebo metódou profesionálneho a pritom jednoduchého bielenia zubov v domácom prostredí s bieliacimi pásikmi.

Už za 30 minút môžu byť s bieliacimi pásikmi vaše zuby belšie o niekoľko odtieňov, čím zvrátite nechcené zafarbenie škvŕn od kávy bez najmenších problémov a v pohodlí svojho milovaného domova.

Foto: SHUTTERSTOCK
bielenie zubov, pr

Pomôžte si slamkou

Ak chcete minimalizovať škody, ktoré spôsobuje káva na vašom úsmeve, vyskúšajte ju popíjať cez slamku. Samozrejme, s horúcou kávou treba pristupovať k takejto konzumácii opatrne, vaše zuby ale zostanú perleťovo biele aj bez toho, aby ste sa museli kávy vzdať.

Dôvodom je, že takéto pitie cez slamku umožňuje káve obísť vonkajší povrch zubov, čím sa znižuje šanca na nechcené zafarbenie.

Foto: SHUTTERSTOCK
ladova kava, pr

Eliminujte dobu pôsobenia kofeínu na vaše zuby

Nesedieť s kávou pri stole je ďalší dobrý tip na šetrenie zubov, ktorý kávičkárom často uniká. Ak si chcete zachovať belší úsmev, bolo by najlepšie, keby ste sa vyhýbali popíjaniu kávy po dlhú dobu. Dôvodom je, že čím dlhšie čakáte na umytie zubov, tým dlhšie káva zafarbuje povrch vašich zubov.

Po druhé, baktérie v plakoch sa živia cukrami vo vašich potravinách a nápojoch – vrátane kávy. Keď tieto cukry metabolizujú (asi po 20 minútach), uvoľňujú škodlivé kyseliny na povrch zubov, ktoré môžu odfarbiť a pokaziť sklovinu. Skúste si preto čas popíjania kávy odsledovať a po vzácnom rituáli ústa čím skôr vypláchnuť a umyť. Vaše zuby sa vám za to poďakujú a zároveň si zachováte milovaný pôžitok z kávy.

chyba