5 najlepších sánkarských dráh v ČR

Kde sa v Česku posánkovať na udržiavaných dráhach? Niektoré z nich poskytujú parádne rýchlu jazdu, na iných zasa oceníte výhľad na nádhernú zimnú krajinu. Či už sa vydávate za adrenalínom, prípadne rodinnou zábavou, bude sa vám hodiť našich 5 tipov na najlepšie sánkarské dráhy v ČR.

18.01.2023 00:00
sankovacka, pr Foto:

So sánkami do hôr

Za tými najlepšími trasami na jazdu na sánkach sa budete musieť vydať do hôr. Väčšina upravovaných dráh sa nachádza v okolí skiareálov a na niektorých budete musieť za jazdu zaplatiť. Praktické zapožičanie saní, vyvezenie lanovkou či odvoz na štart dráhy autobusom ponúkajú skoro na všetkých tratiach.

Špindlerov Mlyn

V Krkonošiach nájdete populárnu denne upravovanú sánkarskú dráhu dlhú takmer 3 kilometre a s prevýšením 400 metrov. Zabavia sa na nej skúsení jazdci, ale s niekoľkými zastávkami ju zvládnu aj opatrní začiatočníci. Do ceny vstupného je zahrnutý aj autobus, ktorý vás z centra vyvezie až na štart dráhy a nakoniec zasa späť do mesta. Započítané je aj zapožičanie saní. Trasa sa končí pri bistre, kde máte príležitosť doplniť si energiu, aby ste vydržali aj na večerné jazdy.

Jánské Kúpele

Čiernohorská sánkarská cesta s dĺžkou 3,5 kilometra a prevýšením 560 metrov vedie medzi stanicami lanovky na Čiernej hore. Pôjdete po ceste, ktorá slúži na prejazd na saniach už 100 rokov. Využiť ju môžete zdarma cez deň do 16.00, prípadne si je možné zakúpiť večerné sánkovanie so sprievodcom. Na vrchol kopca prídete po svojich, prípadne vás vyvezie lanovka.

Smržovka

Na sánkarskej dráhe v Jizerských horách zažijete takmer 4-kilometrovú jazdu z Čiernej Studnice až k lyžiarskemu vleku Filip. Upravené lesné aj bežné cesty poskytujú niekoľko rýchlych zjazdov aj pokojnejšie úseky, pri ktorých budete mať čas sa kochať okolitou krajinou. Trasu zvládnu aj mladší a začínajúci sánkari. Zjazd je zdarma, platí sa za vyvezenie na štart a zapožičanie saní.

Ještěd

Historická sánkarská dráha na Ještěde z roku 1910 síce už nestojí, ale jazdu po prírodnej cestičke si nenechajte ujsť. Nejde však o dráhu pre nešportovcov, na jej začiatok musíte od hornej stanice lanovky vyšliapať pešo ešte 2 kilometre na Pláne. Potom už vás čaká úžasná trasa dlhá 3,2 kilometra a s prevýšením 355 metrov.

Králický Sněžník

Rýchlu jazdu aj zábavu s rodinou zažijete na sánkarskej dráhe na Dolnej Morave. Tunajšia trať meria 2,5 kilometra (prevýšenie 220 metrov) a na jej začiatok sa vyveziete lanovkou U Slona. Sánkuje sa tu až navečer po uzatvorení lyžiarskych zjazdoviek, ktoré sánkarská dráha križuje. Dráha je osvetlená umelým svetlom.

Vydajte sa za zimným dobrodružstvom

Láka vás vyvádzanie na snehovej nádielke? Prežite deň ako zo zimnej rozprávky a prepadnite sánkovaniu!

chyba