Prerastá vám materstvo cez hlavu? Poraďte sa o tom s odborníkom – zadarmo, aj online

Spokojné rodičovstvo je cieľom každej matky. Cesta za ním však nie je často jednoduchá. Materstvo so sebou prináša nielen zvýšenú záťaž na peňaženku, ale aj na partnerský vzťah, sebavedomie a psychiku žien. I keď sa snažíte byť tou najlepšou mamou pre svoje dieťa, musíte čeliť pocitom neistoty a pochybností. V obavách, či novú životnú etapu zvládnete, už nemusíte byť samé. Bezplatne vám môžu pomôcť aj skúsení psychológovia.

13.12.2022 00:00
vszp, pr Foto:

Tlak okolia, nevyžiadané, často protichodné rady na materstvo sú rovnako nechcenými spoločníkmi najmä počas obdobia tehotenstva či v prvých mesiacoch života s bábätkom. Nájsť stratenú rovnováhu počas novej životnej etapy pomáhajú od decembra poistenkám Všeobecnej zdravotnej poisťovne skúsení psychológovia a psychiatri. Aj vďaka ich pomoci sa môžete uistiť, že ste dobrou matkou, aj keď dojčenie nejde hladko či v prípade, že chcete dieťa vychovávať trocha inak ako vaše kamarátky.

„Odborníci klientkam bezplatne poradia aj pri výchovných a iných problémoch detí od útleho veku,“ vysvetľuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. Na psychológa sa môže tehotná žena či matka obrátiť, ak zažíva pocity osamelosti, izolácie, stresu, vyhorenia, prechádza pracovnými problémami a konfliktami či hľadá spôsob ako čo najefektívnejšie zladiť rodinný a pracovný život. „S odborníkom môže žena riešiť aj otázky zlepšenia vzťahov v rodine, partnerstve, ale obrátiť sa na neho môže, ak ju trápi nízke sebavedomie, sebahodnota či čelí inému problému v oblasti duševného zdravia,“ vymenúva E. Peterová.

Svoj termín a čas stretnutia s odborníkom si môžete kedykoľvek rezervovať prostredníctvom stránky www.vszp.sk/mama. Pri výbere termínu je tiež možné zvoliť si aj tému, o ktorej sa chcete porozprávať. Využiť môžete až dve bezplatné konzultácie s psychológom. „Všetky poistencom poskytnuté informácie v rámci registrácie i celého procesu poradenstva sú dôverné,“ dodáva E. Peterová. Poradenstvo môžete absolvovať online formou alebo telefonicky. Okrem psychológa tehotným ženám a čerstvým mamičkám, ktoré sú poistené vo VšZP, bezplatne pomôžu aj skúsené pôrodné asistentky v rámci služby predpôrodného a popôrodného poradenstva.

Psychická pohoda je pre nás všetkých nesmierne dôležitá, pretože je základom dobrého fyzického zdravia. Práve cez rôzne ochorenia nám telo signalizuje, že niečo v našom živote je v disharmónii, že je potrebné niečo v ňom zmeniť. Vysoký krvný tlak môže byť prejavom veľkého ega, migréna signálnom toho, že žijeme život podľa predstav iných a nádorové ochorenia dôsledkom potláčaných emócií. Naše zdravie je výkladnou skriňou nášho života. Ovplyvňuje ho nielen genetika, ale v oveľa väčšej miere naša psychika, náš životný štýl a vzťahy. O psychosomatických ochoreniach, o tom, čo je ich príčinou a ako sa liečia sa dozviete viac v podcaste Všeobecne o zdraví od skúsenej psychiatričky a odborníčky na psychosomatickú medicínu MUDr. Patríciou Tropek.

chyba