Tipy na knižné vianočné darčeky pre dospelých

Vianoce sa už nezadržateľne blížia. Je to najkrajší čas v roku. Čas oddychu a pokoja v kruhu najbližších, no zároveň aj čas, keď sa plnia želania.

23.11.2022 00:00
Fortuna, pr, nepouzivat Foto:

Najkrajším darčekom, ktorý dokáže splniť aj tie najtajnejšie priania, môže byť práve kniha. Knihy vedia nadchnúť, vyvolať emócie, pobaviť, ale aj vzdelávať a pre každého existuje kniha, ktorá ho dokáže obohatiť.

Ako hovorí známy citát: „Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečíta, prežije len jeden.”

V tomto článku Vám prinesieme zopár knižných tipov, ktoré určite potešia členov Vašej rodiny.

Knihy o Vianociach

Vianočný únik

Fortuna, Vianocny unik, pr, nepouzivat

Zažite výlet snov v Laponsku. Pre Christy Sullivanovú to mal byť dokonalý vianočný darček – výlet s rodinou a s najbližšou priateľkou Alix. No Christy zrazu čelí manželskej kríze, a tak zúfalo potrebuje stráviť čas osamote s manželom Sebom. Riešenie? Na plánovaný výlet Christinu dcéru vezmú Alix spolu so Sebovým najlepším priateľom Zacom a na Štedrý deň sa tam všetci stretnú. Alix by pre Christy spravila všetko na svete, lenže Christin plán na záchranu Vianoc sa stáva skúškou ich priateľstva a pod romantickou polárnou žiarou sa zároveň odhaľujú dávne rodinné tajomstvá. Podarí sa im zachrániť vzácny dar priateľstva?

Duch Vianoc

Fortuna, Duch Vianoc, pr, nepouzivat

Prečítajte si hrejivý a zábavný príbeh o oslave pravého významu Vianoc.

Peter Armstrong a Hank Colfax sú najlepší priatelia, no každý z nich žije iný život. Peter je miestny pastor, venuje sa svojej farnosti, navštevuje svojich farníkov, pripravuje vianočnú bohoslužbu a živé jasličky. Barman Hank obsluhuje v rodinnej krčme svojských zákazníkov, medzi nimi sú osamelí štamgasti a členovia miestneho motorkárskeho gangu. Keď sa Peter Hankovi posmieva, že Hank to má v porovnaní s ním ľahké, rozhodnú sa, že si vymenia miesta až do Štedrého večera. Nakoniec začnú obaja vidieť veci v novom svetle a ich životy sa navždy zmenia.

Knihy z obdobia druhej svetovej vojny

Žena s modrou hviezdou

Fortuna, Zena_s_hviezdou, pr, nepouzivat

Pri hľadaní námetu na svoju ďalšiu knihu objavila autorka – Pam Jenoffová neuveriteľný príbeh skupiny židovských ľudí, ktorí sa pred nacistami skrývali tak, že žili dlhé mesiace v kanáloch poľského Ľvova. Tento príbeh ju zasiahol a šokoval napriek tomu, že sa tematikou druhej svetovej vojny a holokaustom zaoberala 25 rokov. Píše sa rok 1942. Vo svete zúri druhá svetová vojna a osemnásťročná Sadie Gaultová býva s rodičmi v krakovskom gete. Keď nacisti začnú geto likvidovať, Sadie musí s rodinou hľadať útočisko v nebezpečných kanáloch pod mestom. Jedného dňa nazerá na svet cez mrežu a vidí, ako si nejaké dievča kupuje na trhu kvety. V tom istom meste žije Ella Stepanková, bohaté poľské dievča. Hoci je vojna, ona si žije pomerne pokojne s nevlastnou matkou, ktorá má úzke styky s nemeckými okupantmi. Keď sa Ella jedného dňa vyberie na trh, všimne si, ako sa pod mrežou na uličnom kanáli čosi pohne. Len čo sa pozrie lepšie, zistí, že v kanáli sa skrýva dievča. Ella začne dievčaťu pomáhať a postupne sa spriatelia. Situácia vo vojnou sužovanom Krakove sa však zhoršuje a priateľstvo dvoch rovesníčok v celkom odlišných životných situáciách naráža na rozličné úskalia a nepriazeň osudu.

Les miznúcich hviezd

Fortuna, Les miznucich hviezd, pr, nepouzivat

Jona, ktorú ešte ako malé dievčatko uniesla jej bohatým nemeckým rodičom záhadná žena a vychovávala ju v neľútostnej divočine východnej Európy, sa v roku 1941 ocitá v lesoch na pomedzí Poľska a Bieloruska sama. Jej osamelú existenciu naruší stretnutie so skupinou Židov utekajúcich pred nacistickým terorom. Ohromená sa od nich dozvedá, čo sa deje vo vonkajšom svete, a prisľúbi, že ich naučí všetko, čo vie, o prežití v lese. Na odplatu dostane prekvapivé lekcie, ako si otvoriť srdce po rokoch izolácie. Keď ju však zradia a utečie do mestečka okupovaného Nemcami, jej minulosť a prítomnosť sa stretnú v šokujúcej kolízii, ktorá môže všetko zmeniť.

Príbehy o inšpiratívnych ženách

Krajčírka z Paríža

Fortuna, Krajcirka, pr, nepouzivat

„Nádherne napísaný román, ktorý zavedie čitateľov po celom svete a v priebehu desaťročí… Fanúšikovia Lucindy Rileyovej ho budú zbožňovať!“ odporúča magazín Sunday Express. Príbeh o kráse a móde… ale predovšetkým o silnej žene, ktorá začínala v chudobných pomeroch, no dokázala sa – napriek osudu – prepracovať na vrchol. Rosa Kusstatscherová vybudovala svetoznáme módne impérium vďaka schopnosti vytvoriť dokonalé oblečenie na každú príležitosť. Ale dnes večer, keď sa pripravuje na najdôležitejšie stretnutie svojho života, ju jej zvyčajná sebaistota opúšťa. Čo ju priviedlo k tomuto momentu? Zatiaľ čo sa snaží vybrať si vhodné šaty a správny odtieň rúžu, začína rozprávať svoj neuveriteľný príbeh. Príbeh chudobného vidieckeho dievčaťa z dediny vysoko v talianskych Alpách. O nacistickej okupácii a úteku pod rúškom noci. O nádeji a zlomenom srdci vo Švajčiarsku, o noblese a láske v Paríži. O ambíciách a žiali v Riu de Janeiro a o úspechu a sebapoznaní v New Yorku. O živote strávenom na úteku. Rosa však už viac utekať nebude.

Kuchárka z Castamaru (1. diel)

Fortuna, Kucharka, pr, nepouzivat

Príbehu Kuchárka z Castamaru nechýba zakázaný románik, intrigy a odvaha niekoľkých ľudí, ktorí sú odhodlaní búriť sa proti súčasnému stavu. Preto má táto kniha všetky „ingrediencie“ veľmi vzrušujúceho a napínavého čítania. Španielsko v roku 1720. Clara Belmonteová, ktorá vyrastala vo vzdelanej rodine váženého lekára, sa obáva o svoju budúcnosť, pretože po náhlej otcovej smrti ostala bez prostriedkov a ochrany. Našťastie má mimoriadny dar – prekvapuje výnimočným kulinárskym talentom, varí s vášňou a dokáže vyčariť tie najlahodnejšie a najnápaditejšie jedlá. Vďaka výborným odporúčaniam sa zamestná ako pomocná kuchárka v honosnom sídle vojvodu z Castamaru. Kulinárske špeciality vzbudia vojvodov záujem a novou kuchárkou je očarený. Prísne spoločenské pravidlá však nedovoľujú bližšie vzťahy medzi aristokraciou a služobníctvom. Vojvoda obdarúva Claru vzácnymi kuchárskymi knihami a necháva v nich odkazy. Clara mu na ne odpovedá originálnymi pochúťkami. Čoskoro sa však začnú šíriť klebety a Clara sa stáva tŕňom v oku dlhoročnej správkyne, ktorej sa nepáči, ako sa panstvo pod vplyvom novej kuchárky mení…

Oddychové čítanie o láske

Jedného dňa v Londýne

Fortuna, Jedneho dna v Lodnyne, pr, nepouzivat

Cora a Jacob žijú v centre Londýna. Ona na jednom konci Centrálnej linky metra, on na druhom. Denne cestujú rovnakou trasou, no míňajú sa, až ich raz zvedie dokopy náhoda. Medzi vdovou Corou, ktorá sa sama stará o dve deti, a o dvanásť rokov mladším Jacobom sa začne vyvíjať hlboký vzťah, v ktorý už ani nedúfali. Corina dcéra Fran, ktorá sa doteraz nespamätala z otcovej smrti a nevie, čo si má počať so svojím životom, nie je z rodiaceho sa vzťahu svojej matky nadšená. Najmä preto, lebo Jacob sa páči aj jej. Cora sa tak musí popasovať s dcérou rebelkou, a zároveň sa snaží zistiť, prečo sa Jacob niekedy správa tak tajomne a neprístupne…

Hlavne sa nezamiluj

Fortuna, Hlavne sa nezamiluj, pr, nepouzivat

Romantický príbeh o nečakanej láske z nádherného prostredia rakúskych Álp od slovenskej autorky.

Po dlhých rokoch Annu opustil manžel a prišla o prácu. Vykašle sa na život a utápa sa v sebaľútosti, až kým jej kamarátka nepožičia chatu v rakúskych Alpách. Anna v krásnej prírode konečne nachádza rovnováhu a začína hrať ako sólistka v miestnej kapele, s ktorej členmi sa spriatelí. Teda okrem jedného, ktorý sa jej snaží spraviť zo života peklo, lebo ju vášnivo nenávidí. Alebo žeby to bolo inak? Ich vzájomná príťažlivosť je nepopierateľná, podarí sa však Anne poraziť jeho nevraživosť?

Kuchárska kniha

Gizka a Peter spolu v kuchyni

Fortuna, GIZKA, pr, nepouzivat

Spoločné stolovanie v kruhu rodiny alebo s priateľmi je bežná súčasť nášho každodenného života. Aj vďaka nemu sa prelínajú tradície medzi generáciami – tradície kultúrne, ale aj kulinárske. Autori tejto knihy – známa televízna „svokra“ Gizka Oňová a skvelý šéfkuchár Peter Varga, nás chcú presvedčiť, že aj my môžeme byť pri troche snahy a zručnosti dobrí kuchári, ak jedlo pripravíme s láskou a z dobrých surovín. Kniha je plná podnetných receptov. Jedinečná je však najmä tým, že každý z autorov prispel niečím osobitým, vlastným svojej vekovej kategórií, pričom ich zámerom bolo spájať rôzne generácie v jednej kuchyni. Či sa im to podarilo, posúďte sami.

chyba