Poďte objaviť neviditeľný tajomný svet, ktorý sa skrýva za stenou vašej izby

11.11.2022 00:00
BIBIANA, Creaks, pr, nepouzivat Foto:

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v rámci 16. ročníka festivalu Bienále animácie Bratislava sprístupnila tri atraktívne výstavy venované animovanému filmu. Netradičnou, zaujímavou a pútavou hlavne pre staršie deti je výstava CREAKS – UMENIE V HRE. Je určená pre milovníkov počítačových hier a je venovaná grafickému animačnému štúdiu Amanita Design. Z ich dielne pochádzajú hry Samorost, Rocketman, Machinárium či Botanicula. Výstava umožní divákovi prostredníctvom práce výtvarníkov a herných vývojárov Radima Jurdy a Jana Chlupa pozrieť sa na to, ako vznikala táto ručne kreslená a maľovaná videohra.

Podnetom pre vznik hry bola tzv. „pareidolia“, psychologický jav, ktorý spôsobuje, že niektorí ľudia vidia náhodné obrazy ako niečo iné a významné… Čo tajuplné sa skrýva za múrmi vašej izby? Máte odvahu zistiť, čo sú to za zvuky vo vašom dome potom, ako vám praskla žiarovka? Vtákotvory, oživený nábytok, hra svetla a tieňov s dokonalou atmosférou, precízne animácie, príznačné zvuky, originálna hudba a predstavivosť… to všetko prináša táto pôsobivá hra. Ide o dizajnovo jedinečný titul, v ktorom sa autori popasovali s dôsledným „umeleckým“ prepracovaním sveta hry, jeho témou, postupnou zmenou prostredí, ale aj jednotlivými prvkami.

Foto: BIBIANA
BIBIANA, Creaks, pr, nepouzivat

„Hra vznikla v roku 2020 a je z väčšej časti vytvorená ručne – tradičnými technikami – perokresbou, akvarelom, olejovými farbami,“ hovorí Radim Jurda, jeden z autorov hry. Zároveň dodáva: „Pre vznik hry sme mali veľké množstvo materiálov a táto výstava poskytla extra príležitosť predstaviť ich širšej verejnosti. Je to zaujímavé a fajn, že nezostali schované niekde na povale, ale ukazujeme ich ľuďom. Výstava mapuje vznik hry od prvého konceptu, ktorý vznikol ešte na vysokej škole ako moja diplomová práca, obsahuje jej rané koncepty, grafické pozadia levelov, originály kresieb či maľby jednotlivých obrazov hry a konkrétnych interaktívnych scén­.“

Koncept výstavy je originálny a netradičný. Jej súčasťou sú pôvodné skice zo začiatku vývoja hry – maľby a kresby, ktoré sa následne digitálne upravili a objavujú sa v hre. Ale samozrejme aj také materiály, ktoré sa do hry nedostali. Súčasťou výstavy je aj niekoľko počítačov, kde si návštevníci môžu hru vyskúšať a zahrať. Ako dopĺňa Radim Jurda: „Všetci návštevníci si môžu hru zahrať, ale hlavne porovnať vzhľad finálnej digitálnej verzie s ručne vytvorenými originálmi a pôvodnými návrhmi“.

Foto: BIBIANA
BIBIANA, Creaks, pr, nepouzivat

Začnite svoju dobrodružnú cestu v BIBIANE prostredníctvom výstavy Creaks – umenie v hre. Skladajte puzzle, riešte hádanky a snažte sa odkryť tajomstvá. Dajte dohromady všetky obrazy a vyriešte všetky logické hádanky, ktoré vám hra Creaks pripravila. A samozrejme preštudujte celú históriu jej vzniku…

Výstava potrvá do 29. 1. 2023.

JAN CHLUP (1986)

Je umelec a dizajnér, ktorý sa venuje predovšetkým maľbe, novým médiám a hrám. Jan je spoluautorom videohry Creaks (Amanita Design). S maľbou pracuje klasicky, ale snaží sa rozvíjať aj pomocou nových technológií a ďalších médií. V roku 2011 absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe. V súčasnosti žije a pracuje v Prahe.

RADIM JURDA (1984)

Je herný dizajnér a vizuálny umelec. Je autorom videohry Creaks (Amanita Design) a doskovej hry Insula (CBG). Študoval ilustráciu a animáciu a v roku 2013 získal magisterský titul na Vysokej škole umelecko-priemyslovej v Prahe v odbore filmová a televízna grafika. Je herný dizajnér a vizuálny umelec. Radim vníma hry ako skvelú príležitosť pre spojenie logiky a umenia a ako vynikajúci spôsob oživenia klasických umeleckých techník. V súčasnosti žije a pracuje v Brne.

Viac informácií na:

chyba