6 jednoduchých krokov, vďaka ktorým udržíte svoj mozog v dobrej kondícii

Asi väčšina z nás veľmi dobre vie a denne o tom zo všetkých strán počúva, že fyzická zdatnosť podporuje dobré zdravie. Už menej si ale uvedomujeme, že aj cvičenie mysle je pre naše plnohodnotné fungovanie v spoločnosti dôležité.

11.11.2022 00:00
seocentrum, pr Foto:

Je všeobecne známe, že pravidelné fyzické cvičenie je dôležité, najmä keď starneme a chceme znížiť riziko vzniku chorôb a iných zdravotných problémov spojených so starnutím. Podobne aj kognitívna rezerva vášho mozgu – jeho schopnosť odolávať neurologickým poškodeniam v dôsledku starnutia a iných faktorov bez toho, aby vykazovala známky spomalenia alebo straty pamäte – môže tiež profitovať z fyzického aj kognitívneho tréningu.

To znamená, že rovnako ako silové cvičenia podporujú v tele tvorbu svalovej hmoty a pomáhajú vám udržať si ju aj v neskorších rokoch, aj dodržiavanie zdravého životného štýlu pre mozog a vykonávanie pravidelných, cielených mozgových cvičení môže pomôcť zvýšiť jeho kognitívnu rezervu.

A aby ste sa o tom mohli presvedčiť, máme pre vás zoznam spôsobov, pomocou ktorých takýto tréning mozgu môžete realizovať kedykoľvek sa vám zachce.

Naučte sa cudzí jazyk

Znalosť cudzieho jazyka je v dnešnom prepojenom svete čoraz dôležitejšia a takmer nikde sa bez nej nezaobídeme. Tak ako je pre nás dôležité zvládať základy angličtiny, slovenčina pre cudzincov môže byť skvelým nástrojom a spôsobom, ako sa začleniť do našej spoločnosti a ľahšie v nej fungovať. To však nie je jediný dôvod, prečo sa učiť cudziu reč.

Počúvanie a sluch, ktoré sa podieľajú na učení sa nového jazyka, stimulujú náš mozog. Navyše, byť bilingválny znamená spojenie s nižším rizikom rozvoja demencie vo vyššom veku. Takže, aby ste vyťažili z tejto možnosti cudzojazyčného štúdia maximum, využívajte všetky jeho výhody a nástroje, ktorými disponuje.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Napojte sa na prírodu

Možno vo forme obľúbeného poľovníctva, pri ktorom sa nezaobídete bez kvalitnej termovízie Infiray, alebo v podobe krátkych, ale pravidelných prechádzok v parku.

Nielen výskumy, ale aj prax potvrdzujú, že naše spojenie s prírodou je ďalší dobrý spôsob, ako podporiť zdravé fungovanie a starnutie mozgu. Čas strávený v prírode môže pôsobiť ako balzam na naše zaneprázdnené moz­gy.

Jeden korelačný aj experimentálny výskum ukázali, že naša interakcia s prírodou má kognitívne výhody. Odborníci potvrdili, že zelené plochy v blízkosti škôl podporujú kognitívny rozvoj detí a sebakontrolné správanie. Spojenie s prírodou nám však prospieva v každom veku.

Trávenie času v prírode spúšťa fyziologickú reakciu, ktorá znižuje hladinu stresu. Príroda tiež dopĺňa kognitívne zdroje človeka, obnovuje schopnosť sústrediť sa a venovať pozornosť dôležitým veciam.

A aby ste si to mohli overiť v praxi aj vy a zlepšiť zdravie vášho mozgu, odreagovať sa a zabudnúť na starosti bežných dní – vyberte si pohodlné ubytovanie v Tatranskej Lomnici a obklopte s na pár dní krásnou prírodou.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Naučte sa hrať na hudobnom nástroji

Učenie sa nových a komplexných zručností je dobré nielen pre starnúci mozog. Hra na hudobný nástroj, spev v zbore alebo hodiny klavíra sú obzvlášť sľubné pre zdravý vývoj aj starnutie mozgu. Tak to vyskúšajte a vaše voľné chvíle budú obohatené aj o pôžitok z hudobného umenia.

Vyzvite svoje chuťové poháriky

Mnohí rozpoznávanie chutí jedla pri rýchlom životnom tempe podceňujeme, čo je chyba. Vy to však môžete aj v záujme zdravia svojho mozgu zmeniť. Pri jedle sa snažte identifikovať jednotlivé ingrediencie v pokrme, vrátane jemných byliniek a korenín.

Aj varenie využíva množstvo zmyslov – čuch, dotyk, zrak a chuť – ktoré zapájajú rôzne časti mozgu do činnosti. Okrem toho pri varení využívate aj kognitívne schopnosti, ako je plánovanie jedla, riešenie problémov, tvorba zoznamu potravín, multitasking a organizovanie.

Naučte sa nový šport

Začnite s atletickým cvičením. Zvýšenie rovnováhy, sily a aeróbnej kapacity – teda schopnosti vášho tela využívať kyslík na energiu – môže pomôcť chrániť váš mozog. Odborníci navrhujú využiť na tento účel napríklad jogu, golf, plávanie alebo tenis, teda cvičenia, ktoré posilňujú aj zdravie mozgu.

Otestujte si svoju pamäť

Na záver si svoju pamäť otestujte. Urobte si zoznam – potravín, vecí na prácu alebo čokoľvek iné, čo vám príde na myseľ – a zapamätajte si všetko. Asi o hodinu neskôr zistite, koľko položiek z tohto zoznamu si viete vybaviť. Určite to nie je strata času. Jedna malá štúdia dokonca zistila, že písanie a organizovanie zoznamov pomohlo starším dospelým zapamätať si zoznamy slov oveľa efektívnejšie.

Tak to spolu s vyššie uvedenými možnosťami vyskúšajte a uvidíte, že nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke budete opäť fit.

chyba