Viete, ako často sa má upratovať?

Hygiena a čistota je v každej domácnosti veľmi dôležitá. Pekne upratané prostredie priaznivo vplýva nielen na zdravie, ale i na psychiku. Ako často upratovať a aké činnosti pritom nevynechať? Existujú spôsoby, ako si upratovanie uľahčiť? Na to vám odpovieme v nasledujúcom článku.

07.11.2022 00:00
upratovanie, pr Foto:

Ako často upratovať?

Univerzálna odpoveď na to, ako často upratovať domácnosť, neexistuje. Interval upratovania závisí od počtu osôb domácnosti, alergikov ako aj od množstva chovaných domácich miláčikov. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že činnosti, ako sú umyť kuchynskú linku, vyčistiť drez a poodkladať špinavú bielizeň je potrebné urobiť každý deň. Vzhľadom na časté používanie, je vhodné každý deň umyť aj umývadlo a pretrieť sprchový kút.

Na týždennej báze je by sa mala povysávať a poumývať podlaha v celom dome, umyť vaňa a WC aj poutierať prach. Okrem toho nezabudnite pretrieť interiér chladničky, spraviť revíziu potravín, aby ste vyhodili tie, ktoré už neskonzumujete, umyť mikrovlnku a varnú dosku. Každý týždeň až dva je tiež potrebné vymeniť posteľnú bielizeň, aby sa v nej nemnožili roztoče.

Raz za mesiac prichádza na rad veľké upratovanie. To okrem každotýždenných činností zahrňuje povysávanie nábytku, utretie prachu z lámp a vyčistenie umývačky a práčky. Raz za tri až šesť mesiacov nezabudnite vytepovať koberce a sedačky, vyprať záclony a poumývať okná. Okrem toho by ste mali vyvetrať a prípadne vyprať vankúše a paplóny, povysávať matrace a utrieť žalúzie. Pozornosť si zaslúži tiež krb, mraznička a nábytok.

Upratovanie by malo mať systém

Veľa činností sa bez správneho systému nezaobíde a upratovanie rozhodne nie je žiadna výnimka. Pokiaľ nechcete každý týždeň celý deň stráviť upratovaním, mali by ste si zaviesť efektívny plán. Vďaka tomu budete mať prehľad o tom, čo je kedy potrebné urobiť a na nič tak nezabudnete. Jednotlivým povinnostiam môžete priradiť aj člena domácnosti, ktorý ich bude mať na starosti. Ak nie ste fanúšikom upratovania alebo len máte málo času, odporúčame využiť upratovanie Bratislava. Profesionáli za vás radi na seba rada preberú väčšiu časť vášho upratovacieho plá­nu.

Ako si uľahčiť upratovanie?

Upratovanie zaberá dosť času, najmä, ak ho robíte poriadne a ešte oveľa viac, ak máte rodinný dom a potrebujete občas upratať aj pivnicu či exteriér. V modernej, uponáhľanej dobe je len otázkou času, kedy ho každý začne aspoň z časti zanedbávať. Počas víkendu sa nie každému chce tráviť vzácny voľný čas upratovaním. Riešením môžu byť upratovacie služby v Bratislave, ktoré vás odbremenia od náročných činností. Tepovanie koberca, umývanie okien, ale aj bežnejšie domáce práce, za vás tak vykoná zanietený tím upratovačov. Vďaka tomu ušetríte množstvo času, ktoré môžete využiť na oveľa príjemnejšie činnosti.

Aj veľké upratovanie po maľovke či rekonštrukcii

Maľovali ste celý byť, prestavovali podkrovie či rekonštruovali kúpeľňu? Po takýchto prácach je vždy potrebné dať domácnosť opäť do poriadku. Upratovanie Bratislava sa postará nielen o čisté podlahy, ale aj okná, nábytok, svietidlá a doplnky. A vy sa budete môcť vrátiť do dokonalého pohodlia svojho domova. Zaujala vás táto možnosť? Viac sa dozviete na upratujem.sk.

chyba