Ako udržať potraviny čo najdlhšie čerstvé? Stačí pár základných pravidiel

Nachádzate v chladničke pravidelne zoschnutý šalát alebo „gumovú“ mrkvu? Možno kupujete priveľa jedla – a možno ho len nesprávne skladujete.

17.10.2022 00:00
Shell, pr Foto:

Na to, aby ste predĺžili jeho čerstvosť pritom stačí iba dodržať pár základných pravidiel. Prečítajte si praktické rady od blogerky Veroniky Kril. Článok vznikol zo série rozhovorov, ktoré prináša prémiové palivo Shell V-Power – osvedčená kvalita, ktorá prispieva k predlžovaniu životnosti motora.

Na výške záleží

Teplota v chladničke sa pohybuje od 0 do 8 °C. Najvyššia teplota je v hornej polici a vo dverách, najnižšia zasa dole v zásuvkách, kde je takzvaná „nulová zóna“. Ako teda správne roztriediť potraviny, aby nám v chladničke vydržali čo najdlhšie?

  • V najvyšších policiach býva približne 8 °C. Patria sem varené jedlá a už „hotové“ potraviny, ako napríklad paštéty a nátierky. Je to tiež ideálne miesto na chladenie vína.
  • Teplota strednej časti chladničky sa pohybuje medzi 3 – 5 °C. Je ideálna na ukladanie mliečnych výrobkov (jogurtov, syrov, masla), vajíčok alebo šunky.
  • Na najnižšiu policu s teplotou okolo 0 °C patrí chladené mäso a ryby. V podobnej teplote sa pohybujú aj zásuvky, ktoré slúžia na ovocie a zeleninu.
  • Do dverí ukladáme veci, ktoré sú odolnejšie a vydržia pri teplotách okolo 8 – 10 °C. Je to najteplejšia časť chladničky. Môžeme tam vložiť napríklad kečup, horčicu, džúsy, maslo či perlivé nápoje.

Dlhšie čerstvá zelenina

So zeleninou sa dá toho urobiť aj viac, ako ju len šupnúť do chladničky. „Väčšina čerstvých potravín ostane chrumkavých a čerstvých dlhšie, keď ich skladujeme v nádobách, pretože tak nestrácajú vlhkosť,“ hovorí Veronika, ktorá má v chladničke všetko úhľadne porozdeľované v dózičkách.

Potraviny vydržia dlhšie čerstvé, ak ich budete...
Shell, Veronika Kril, pr, nepouzivat Potraviny vydržia dlhšie čerstvé, ak ich budete správne skladovať.

Dobrou voľbou sú aj uzatvárateľné zip vrecká a sklenené alebo plastové krabičky s viečkami či rôzne prírodné obaly. „Mrkva sa dá dobre skladovať vo voskových alebo pravidelne vlhčených ľanových vreckách. Pri zelenine s vňaťou však pozor – treba ju pred uskladnením odrezať – berie jej totiž vlhkosť,“ upozorňuje na častú chybu Veronika. Rovnaké pravidlo platí aj pre listy a stonky. Výrazne predĺžiť životnosť napríklad špargli alebo brokolici sa dá skladovaním vo vode. Po tom ako ich odbalíme a umyjeme, vložíme ich stonky do pohára s vodou. Ak ich neplánujete jesť hneď, môžete ich prípadne ešte zhora prikryť navlhčenou utierkou.

Vďaka správnej starostlivosti dokážete prispieť aj k predĺženiu životnosti motora vášho auta. Prémiové palivá Shell V-Power sú obohatené aditívami so silnými čistiacimi zložkami, ktoré napomáhajú udržiavať čistotu kľúčových komponentov palivového systému a chránia ich pred usadeninami znižujúcimi výkon. Aditíva v palivách, ktoré Shell vyvíja vo svojich vlastných laboratóriách, navyše prispievajú k zlepšeniu čistoty motora odstraňovaním už vzniknutých usadenín.

Viac sa o účinkoch prémiových palív Shell V-Power dozviete tu.

Prémiové palivá Shell V-Power sú obohatené...
Shell, Veronika Kril, pr, nepouzivat Prémiové palivá Shell V-Power sú obohatené aditívami so silnými čistiacimi zložkami.

Čo nepatrí do chladničky?

Veronika nám vysvetlila, že mnohí ľudia robia jednu bežnú chybu. Ak chcú, aby im nejaká potravina vydržala dlhšie, automaticky ju dajú do chladničky. S dobrým úmyslom tak skladujú v chlade aj veci, ktoré doň nepatria, či ktorým to dokonca škodí. Pobytom v chladničke sa síce nepokazia, ale zvodnatejú a časom strácajú svoju chuť.

Ktoré potraviny teda môžeme nechať vonku? „Zo zeleniny a ovocia sú to napríklad rajčiny, papriky, cukety a uhorky. Chlad neprospeje ani mangu, avokádu a citrusovým plodom (citrónom, grapefruitom a limetkám). Stačí, ak podobné potraviny budete skladovať na suchom mieste pri izbovej teplote,“ dodáva na záver blogerka Veronika.

chyba