Ocenenia festivalu BAB sú rozdané

16. ročník Bienále animácie Bratislava (BAB) má svojich víťazov. Tento najstarší festival svojho druhu na Slovensku otvára svoje brány už viac ako 30 rokov a pravidelne prináša kvalitnú animovanú tvorbu z celého sveta. Medzinárodná porota, výkonný výbor festivalu, Literárny fond, platforma DAFilms, detská porota a 365.bank udelili ceny najlepším animovaným filmom, tvorcom či osobnostiam.

11.10.2022 00:00

Tohtoročný festival sa konal od 3. do 9. októbra 2022, do súťaže sa prihlásilo viac ako 1700 filmov z 97 krajín sveta. Do finálneho súťažného výberu postúpilo 91 filmov. Medzinárodná porota pracovala v zložení – Julia Ocker z Nemecka, Géza M. Tóth z Maďarska, Ditte Lundsgaard Nielsen z Dánska, Slovensko zastupovali Martin Smatana, Patrik Pašš a Ľudmila Cviková.

Babkin sexuálny život (Granny's Sexual Life)
Bibiana, BAB, Babkin sexualny zivot, pr Babkin sexuálny život (Granny's Sexual Life)

Medzinárodnú porotu najviac oslovil film Babkin sexuálny život (Granny's Sexual Life) od slovinských autoriek Uršky Djukic, Émilie Pigeard, ktorý získal Cenu Viktora Kubala. Vo filme štyri ženy spomínajú na staré časy, keď boli mladé. Realita zredukovaná do niekoľkých liniek, podobne ako v tvorbe Viktora Kubala a dokonalá animácia zobrazujú bezútešný život žien na začiatku dvadsiateho storočia. Téma filmu je v mnohých krajinách stále aktuálna. Cena Sv. Vojtecha bola udelená filmu Bolo raz jedno more (Once There Was a Sea) od slovenskej režisérky a animátorky Joanny Kozuch. Film je znepokojujúcim dokumentaristickým posolstvom z popraskaných planín Aralského jazera a umeleckým záznamom pomaly vysychajúcich životov ľudí, ktorí sa po ňom kedysi plavili. Autorka sa inšpirovala miestom na hraniciach Kazachstanu a Uzbekistanu, príbehmi a osudmi ľudí, s ktorými sa stretla pri objavovaní katastrofy Aralského jazera.

Bolo raz jedno more (Once There Was a Sea)
Bibiana, BAB, Bolo raz jedno more, pr Bolo raz jedno more (Once There Was a Sea)

V zmysle štatútu bola udelená Cena UNICEF belgickému filmu Veľkonočné vajíčka (Easter Eggs) od režiséra Nicolasa Keppensa. Naliehavá filmová správa rozpráva príbeh o svete bez lásky a empatie, o hľadaní neobyčajných vecí na obyčajných miestach… Tento krátky animovaný film prináša dobrodružstvo „dvoch znudených teenagerov“, ktorí utekajú z každodenného života a objavujú aj jeho iné stránky.

Česká animátorka a režisérka Lucia Sunková získala Cenu ECFA (Európska asociácia filmov pre deti) za svoj film Zuza v záhrade (Suzie in the Garden). V kontexte konkurenčných filmov ide o nevšedne pokojný príbeh dievčatka, prekonávajúceho svoje prvé malé strachy a objavujúce svet.

Čestné uznania patria dvom filmom. Film V hornej izbe (In The Upper Room) od rakúskeho režiséra Alexandra Gratzera hľadá dialóg medzi mladou a starou generáciou prostredníctvom veľmi originálneho umeleckého výrazu. Čierna Šmykľavka (Black Slide) od Uri Lotana z Izraela je animovaným filmom s vynikajúcim scenárom, kde prelínajúce sa časové roviny a asociatívne rozprávanie prezentujú veľmi subtílny príbeh chlapca, ktorý sa vyrovnáva sa so smrťou blízkej osoby.

Literárny fond udelil cenu Vande Raýmanovej za epizódu Záhrada zo seriálu Drobci. Film má ambíciu tlmočiť hodnotný obsah najmenšiemu divákovi, tému priateľstva, lásky k prírode a tolerancie k všetkému živému.

Detská porota udelila Cenu detského diváka kanadskému filmu Jesenný pád, ktorý ich oslovil smutno-vtipným príbehom odvážneho javorového listu s pekným výtvarným poňatím. Čestné uznanie deti udelili aj filmu Pierko Kiki z Francúzska so zábavným, napínavým, ale zároveň aj pekným príbehom.

Jesenný pád
Bibiana, BAB, Jesenny pad, pr Jesenný pád

V novej kategórii Junior pre detského tvorcu animovaného filmu získal cenu od 365.bank Roko Damiani z Chorvátska za zaujímavé nápady vo svojej plastelínovej animácii Zlatokopi (Gold Diggers). Čestné uznanie bolo udelené filmu Vikingské zlato (Viking's Gold), ktorý vytvorila skupinka detí a študentov s názvom Kids'n Tricks z Nemecka.

Cenu Prix Klingsor za celoživotnú tvorbu zameranú na deti získal výnimočný japonský režisér a animátor Koji Yamamura. Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu dostali dve významné osobnosti – holandský režisér a animátor Hisko Hulsing za výtvarný prínos a pedantný prístup k réžii animovaného filmu a pedagogička a strihačka Eva Gubčová za nesmiernu trpezlivosť a vytrvalosť vo výchove nových animačných talentov na Slovensku.

Platforma DAFilms, ktorá priniesla počas festivalu súťažné filmy do online priestoru, udelila cenu na základe diváckeho hlasovania filmu Záhrada zo seriálu Mimi a Líza od Kataríny Kerekešovej.

Záhrada
Bibiana, BAB, Zahrada Drobci, pr Záhrada

Hlavným organizátorom podujatia je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

Viac informácií na:

chyba