Ako rozšíriť svoje vnímanie ochutnávky kávy

Hodnotenie šálky kávy si vyžaduje koncentráciu bez ohľadu na to, či ju robí odborník alebo nováčik.

20.10.2022 00:00
Bazzara cafe, pr, nepouzivat

Ideálne je vytvoriť v našom každodennom živote príjemné prostredie vhodné na analýzu produktu, počnúc niektorými jednoduchými opatreniami, ako je akustická izolácia, osvetlenie, ktoré umožňuje adekvátne vnímanie charakteristík týkajúcich sa nasýtenia farby produktu a optimálneho osobného psychofyzického stavu. Bolo by dobré vykonať profesionálne hodnotenie nie na prázdny žalúdok a vyhnúť sa ťažkým, koreneným alebo dráždivým jedlám.

Tieto kroky vám pomôžu dostať sa do správnej mentálnej predispozície na zvýšenie a zlepšenie vášho vnímania.

Fázy vnímania sú vizuálna, čuchová, chuťovo hmatateľná a retro-čuchová fáza. Prvé fázy analýzy sú vizuálne a čuchové, s bezprostredným dôsledkom toho, že nie sú schopné ľahko vnímať iné vône. Sústredenie sa na priamu čuchovú fázu môže veľmi pomôcť rozvíjať povedomie o arómach, ktoré nájdeme pri popíjaní kávy. Ďalej budeme môcť nájsť korešpondenciu medzi vôňami zistenými v nose a tými, ktoré sa cítia v ústach, ktoré sú stále vnímané nosom, ale v inej forme v dôsledku odparovania molekúl v ústnej dutine.

Bazzara cafe, pr, nepouzivat

Tajomstvo schopnosti napredovať v tejto technike zostáva vždy rovnaké, to znamená získať pozadie terminológie, ktoré umožňuje presný opis produktu. Odborníci môžu poskytnúť terminológiu vhodnú pre kontext, ale v počiatočných fázach je lepšie pohybovať sa nezávisle. Posledné, ale nie menej dôležité ako predchádzajúce je dýchanie. Nos predstavuje iba začiatok čuchového systému a v istom zmysle je jeho úloha rozhodujúca vzhľadom na orgány, ktoré tvoria tento orgán.

Nezabudnite teda dýchať, pokiaľ ste už nemali kávu; až do ďalšieho dúšku!

chyba