“Káva, ktorú môžete piť očami a potešiť všetky svoje zmysly”

13.10.2022 00:00
Bazzara cafe, pr, nepouzivat

Túto zmyslovú cestu do nádherného sveta kávy začíname zrakom, na ktorý sa spoliehame prakticky v každom okamihu nášho každodenného života. Zrak by nás mohol priviesť k celému radu ukazovateľov a faktorov, ktoré by nám prezradili všetky nedokonalosti spojené tak s technikami spracovania, ako aj s procesom jednoduchej extrakcie kávy.

Na začiatku by sa mala vyhodnotiť farba krému, ktorá sa môže líšiť od produktu k produktu. Je dôležité, aby hustota vrstvy krému zostala pevná a elastická a aby nebola krátkodobá a po niekoľkých sekundách nezmizla. Príliš nasýtená smotana, ale zároveň bez zvláštnej farby nás môže priviesť späť k problémom súvisiacim s extrakciou a granulometriou kávy. Ak je na vrchu krému čierny kruh alebo biela škvrna, káva bola pravdepodobne nadmerne extrahovaná s následnými drevitými a prepálenými vôňami, alebo v prípade vyblednutého a nie príliš konzistentného krému bola káva nedostatočne extrahovaná, zvýrazňujúci pretrvávajúcu horkosť a matnú chuť. Okrem toho získa neadekvátne množstvo rozpustných pevných látok spôsobených presakovaním vody cez kávu, čo vedie k záveru, že nebola vyvážená ani homogénne.

Bazzara cafe, pr, nepouzivat

Šálka musí byť vyrobená z tvrdého živcového porcelánu a musí byť schopná zachovať určitú brilanciu potrebnú na zvýraznenie farby kávy. V tomto ohľade sa odporúča použiť šálku s oválnym dnom, aby krém mohol zhustnúť smerom nahor a zároveň zachovať nezmenené všetky arómy v káve, čím sa zaručí dobrá sýtosť farieb s dokonalou textúrou. Vizuálne preskúmanie je len prvým pohľadom na to, aby sme pochopili, ako sa naša káva prejaví v ústach, a náš produkt v sebe skrýva niektoré výrazné a nezabudnuteľné pachové nuansy, ktoré musia byť objavené a dekódované v nasledujúcich fázach.

Vidíme sa pri ďalšom dúšku!

chyba