Jeseň v Bratislave bude v znamení animovaného filmu

Bienále animácie Bratislava (BAB) – medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež má dlhoročnú tradíciu. Spočiatku to bolo sprievodné podujatie Bienále ilustrácií Bratislava, postupne sa stalo významným a unikátnym medzinárodným festivalom, ktorý propaguje hodnotnú animovanú tvorbu pre deti a mládež a umožňuje konfrontáciu tohto filmového žánru

25.08.2022 00:00

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v dňoch 3. – 9. októbra organizuje už jeho 16. ročník. O všetkom, čo sa v rámci festivalu pripravuje, sme sa porozprávali s jeho programovým riaditeľom Mgr. art. Tomášom Danayom.

Mgr. art. Tomáš Danay, programový riaditeľ BAB
BAB, Bibiana, pr, nepouzivat Mgr. art. Tomáš Danay, programový riaditeľ BAB

Blíži sa 16. ročník festivalu Bienále animácie Bratislava. Aký bude tohtoročný festival? Čím bude iný, čo nové prinesie?

Tohtoročný festival prebehne konečne viac-menej klasickým spôsobom. Po pandemickom ročníku v roku 2020, keď sme boli odkázaní iba na online vysielanie, sa konečne naši diváci budú môcť posadiť do pohodlných kresiel kinosál a užiť si naše animáky na veľkom plátne. Aj pandémia však priniesla isté pozitíva a my sme zistili, že vďaka online vysielaniu môžeme poskytnúť možnosť vidieť naše animované filmy komukoľvek na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že tento rok sa festival uskutoční tzv. hybridnou formou, t.j. fyzicky – v kinách, ale aj online a na obrazovkách RTVS. Okrem toho sa uskutoční aj vo viacerých partnerských mestách v rôznych slovenských regiónoch, napríklad v Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach. A čo nám prinesie? No ja dúfam, že hlavne veľa zábavy. Pripravili sme pre ľudí nádherné krátke, ale aj celovečerné animované filmy pre všetky vekové kategórie, výstavy, workshopy, prednášky a masterclassy. Každý si príde na svoje.

Aké z prihlásených filmov Vás oslovili v tomto ročníku? Priniesli nejaké nové trendy v detskej animovanej tvorbe?

Do súťaže sa nám prihlásilo viac ako 1700 filmov z 97 krajín sveta, takže ponuka bola naozaj široká. Ako programový riaditeľ by som nemal nikomu nadŕžať a mal by som byť nestranný, ale môžem vám úprimne povedať, že sa máte na čo tešiť a konkurencia je ešte vyššia ako minulý ročník. Čo sa týka trendov, tak tento rok som si všimol nárast počtu 3D filmov oproti minulým rokom. Technika sa vyvíja neúprosným tempom a výroba 3D animovaného filmu sa stáva čoraz jednoduchšou a lacnejšou alternatívou. To však neznamená, že musí utrpieť vizuál. Súčasné 3D filmy sú už v dnešnej dobe rovnako výtvarne hodnotné ako tie ručne kreslené. Čo sa týka tém, tak som si všimol, že tento rok naratív filmov trochu potemnel. To je samozrejme spôsobené súčasnou situáciou vo svete, v ktorom pandémia a vojna nahlodali naše duševné zdravie. Animovaný film a umenie všeobecne vždy reflektovalo súčasný stav spoločnosti. Je dôležité rozprávať sa s deťmi aj o vážnych témach ako vojna, rasizmus, depresia a podobne. Animovaný film je na to skvelé médium, ktoré môže deťom nenásilným spôsobom objasniť danú problematiku. Nie je také ľahké vybrať správne filmy, ktoré to dokážu. My sme to však spravili za vás…

BAB, Bibiana, pr, nepouzivat

Festival má už tradične množstvo sprievodných podujatí. Na čo všetko sa návštevníci festivalu môžu tešiť?

Program festivalu je naozaj bohatý. V kine Lumière sa udejú všetky dôležité premietania, a to nielen súťažných filmov, ale aj nesúťažné večerné filmy. Môžete sa tešiť na tituly ako Myši idú do neba, Belle, Na hranici alebo na svetovú premiéru celovečerného filmu Websterovci. V Galérii Umelka zas nebudú chýbať výstavy. A to konkrétne venované obľúbenému českému filmu Fimfárum, víťaznému filmu z minulého BAB – Šarkan od Martina Smatanu a jeho originálnym ilustráciám z knižky Rok dobrých správ. Okrem toho budú môcť návštevníci Umelky nazrieť aj pod pokrievku vzniku našej festivalovej znelky a rovnako aj víťazného filmu minuloročného festivalu Šarkan od Martina Smatanu. V Umelke bude aj kino, kde budeme premietať naše skvelé súťažné, ale aj nesúťažné animované filmy. Na Vysokej škole múzických umení na Svoradovej ulici budú rôzne zaujímavé prednášky venované animovanému filmu. Predstaví sa cenami ovenčený japonský režisér Koji Yamamura, ktorý bude prezentovať svoj nový celovečerný animovaný film Dozen of Norths alebo držiteľ Oskara, maďarský režisér Géza M. Tóth, ktorého tvorbu si môžete pozrieť v Maďarskom inštitúte v Bratislave. O svojich projektoch nám porozpráva aj nemecká režisérka Julia Ocker, autorka seriálu Animanimals, ktorému sme venovali aj celé poschodie v BIBIANE. Inšpiratívny animovaný seriál Wunderbaum, ktorý vznikol spoluprácou Českej televízie a študentov vysokej školy UMPRUM nám predstaví Matěj Forejt a o produkcii animovaného filmu nám porozpráva český producent Martin Vandas zo spoločnosti MAUR film.

BIBIANA od polovice septembra bude inštalovať 3 nové výstavy spojené s festivalom, ktoré sprístupní unikátne v jeden deň – 1. októbra. Čím sú výstavy výnimočné a zaujímavé?

Výstavy sme sa snažili koncipovať tak, aby si v BIBIANE prišli na svoje všetky vekové kategórie. Pre najmenších sme pripravili výstavu ANIMANIMALS, ktorá je inšpirovaná rovnomenným nemeckým seriálom režisérky Julie Ocker. Výstava bude samozrejme interaktívna a každá z miestnosti je venovaná inej epizóde, resp. inému zvieratku zo seriálu. Pre trochu staršie deti máme slovenský večerníček Veroniky Kocourkovej TRESKY PLESKY, v ktorom vás hlavná postava – Kata Strofová prevedie tajomným svetom prírodných úkazov. Najstaršie deti a všetkých milovníkov počítačových hier určite poteší výstava CREAKS venovaná najnovšej adventúrnej hre herného štúdia Amanita Design. Z ich dielne pochádzajú aj obľúbené hry ako Samorost, Rocketman, Machinarium či Botanicula. Z výstavy sa návštevníci dozvedia, ako hra vznikala a budú si ju môcť aj zahrať.

BAB, Bibiana, pr, nepouzivat

Ateliér BAB je tradične súčasťou festivalu. Aké máte plány v rámci festivalu či po ňom? Majú deti stále záujem prihlasovať sa do ateliéru a pracovať na vlastných animáciách?

Počas pandémie bola organizácia workshopov animácie takmer nemožná. Preto sme radi, že situácia sa konečne ukľudnila a my môžeme workshopy znova rozbehnúť vo veľkom. Je to aktivita, ktorej sa usilovne venujeme aj mimo festivalového obdobia. Výroba animovaných filmov je skvelou aktivitou, pri ktorej si deti môžu upevniť schopnosti pracovania v tíme, zodpovednosti, trpezlivosti a hlavne otestujú svoju kreativitu. Celoročne organizujeme rôzne typy workshopov animovaného filmu. Či už pre deti zo škôl alebo otvorené dielne na festivaloch a iných akciách. Ateliér BAB je špecifický typ workshopu, pretože sa ho zúčastňuje stála skupina detí, ktoré sa pravidelne stretávajú a pracujú na zložitejších, profesionálnejších filmoch, ktoré nám v minulosti priniesli mnoho ocenení na filmových festivaloch detských tvorcov po celom svete. Deti majú o workshopy záujem, aj keď niektorí rodičia sú po pandémii ešte opatrní. My však veríme, že so zlepšujúcou sa pandemickou situáciou a naším úsilím o zviditeľnenie animácie, budú čoskoro workshopy praskať vo švíkoch.

Viac informácií o festivale:

chyba