Králi a kráľovné opäť zavítajú na Pustý hrad

Veľkolepé podujatie Kráľovská svadba po roku opäť ožije na zvolenskom Pustom hrade, tam nesmiete chýbať!

11.08.2022 00:00
OOCR, tit, pr, nepouzivat

Na známosť sa všetkým dáva, kráľ Belo IV. svoju dcéru Konštanciu vydáva! Prídu hostia z ďalekých krajov, ale všetci dobrých mravov! Rytieri, dámy, zbrojnoši, veselý šašo či udatní panoši. Jedla, pitia bude hojne, hodovať sa bude svorne. Nad hlavy sa čaše zdvihnú, nech mladomanželom sa sváry vyhnú. A kdeže táto slávnosť bude? Tam na kopci, na slávnom Zvolenskom hrade!

…Tak sa totižto v minulosti nazýval známy Pustý hrad, významné sídlo uhorských kráľov.

Staňte sa aj vy hosťami na Kráľovskej svadbe! Zažite atmosféru stredovekej svadby a prijmite pozvanie do kraja Za horami, za dolami. Dejiny píšu, že išlo o naozaj veľkolepú udalosť, ktorú oslavovali široko-ďaleko.

OOCR, pr, nepouzivat

Na čo všetko sa môžete tešiť?

Historický stanový tábor a ukážky dobového života – Kráľovský sprievod a svadba – Dobýjanie hradných múrov – Bábkové predstavenie Šaško a kráľ – Šermiarske súboje – Lukostrelecký tábor – Sokoliarstvo Kanát – Remeselníci – Dobová hudba – Detský kútik v hradnej veži – Škola žonglovania Láskavého obra Ľuboška – Tvorivé dielne – výroba plstených brošní a drôtených ozdôb – Občerstvenie.

Programom vás bude sprevádzať stredoveký spolok rytierov Vir Fortis, Cassanova – spoločnosť veselých šermiarov z Banskej Bystrice, Regii Caroli regis z Prahy, Cech Terra de Selinan, Vlčí Tesák, Berezun, Skupina historického šermu Taurus Ater, Nos Omnis, Abé Farinna a Kryštof Mokoša. Dobové oblečenie je vítané.

Vstupenky na podujatie Kráľovská svadba na Pustom hrade, ktoré sa uskutoční v sobotu 27. augusta 2022, sú dostupné online na www.zahoramizadolami.sk

Vstupné na podujatie Kráľovská svadba

8€ pre dospelú osobu

6€ držitelia karty ISIC

4€ pre deti od 3 rokov do 15 rokov vrátane, pre dôchodcov nad 65 rokov a pre ZŤP

Zadarmo deti do 3 rokov

OOCR, pr, nepouzivat

Prebuďte sa do stredovekej Kráľovskej svadby a zažite nocovanie na hrade

Zbystrite pozornosť! Ponúkame vám príležitosť zažiť jedinečnú noc a deň na Pustom hrade počas Kráľovskej svadby. Hlavy zložíte v dobových stanoch, dostanete šermiarsky výcvik, s hradným pánom si prezriete priestory hradu, s hvezdármi sa budete kochať nočnou oblohou a povečeriate pod holým nebom. Na druhý deň máte ako čestní kráľovskí hostia zabezpečenú stravu, pozvanie na kráľovskú veselicu a deň plný zábavného programu. Neváhajte tak osedlať svojich tátošov a príďte zažiť nefalšovanú stredovekú svadbu na Pustom hrade, vďaka ktorej si tak odnesiete množstvo nových zážitkov.

OOCR, pr, nepouzivat

Vedeli ste, že sa vo Zvolene v 13.storočí skutočne konala Kráľovská svadba?

Táto významná historická udalosť spájajúca rody uhorských Arpádovcov a haličsko-vladimírskymi Romanovičovcami mala zabezpečiť zlepšenie vzťahov a mier medzi týmito dvoma rodinami. Podľa historických prameňov asi v lete alebo na jeseň roku 1246 posol kráľa Bela IV. doručil haličskému kniežaťu Danilovi ponuku sobáša svojej dcéry Konštancie. Ten súhlasil a so svojim synom Levom dorazil do „Izvolena“ – terajšieho Zvolena. Miestom konania veselice bol pravdepodobne Dolný hrad Pustého hradu, kde sa zišli šľachtici z celého Uhorska a okolitých krajín.

+3

Príďte sa zabaviť aj vy a prežite na záver leta jeden veľký zážitok pre celú rodinu.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

logo positive ZHZD, pr
Logotyp Stredne Slovensko, pr, nepouzivat
MDVSR logo
logo Slovakia travel SK
chyba