5 tipov na „veggie“ grilovanie podľa skúsenej vegánky

Ohlásil sa vám na grilovačku vegetarián? Stačí mať poruke čerstvú zeleninu, ovocie a „veggie“ pochúťky. Za pár minút pripravíte chutný obed či večeru.

28.07.2022 00:00
Sona Makranska, pr, nepouzivat

Nezabúdajte, že vegáni, na rozdiel od vegetariánov, nekonzumujú vajcia ani mliečne výrobky, preto im radšej naservírujte jedlá, pripravené s použitím rastlinných alternatív. Soňa Makranská z vegánskeho bistra v Prievidzi vám poradí, ako na to:

Tip č.1: „Zabudnite na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu, ktoré aj to najjednoduchšie jedlo premenia na gastronomický zážitok,“ radí Soňa, ktorú na Instagrame nájdete pod menom Sova_huhu.

Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. Použite vaše obľúbené ingrediencie, nešetrite bylinkami a spoľahnite sa na rastlinné tofu, ktoré ich vďaka svojej neutrálnej chuti dokáže výborne nasiaknuť. „Odporúčam tofu najskôr osušiť v utierke – viac sa napije pripravenej marinády. Pred naložením ho ešte popichajte vidličkou,“ dodáva.

Tip č.3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu vykúzlite s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.

Tip č.4: „Popustite uzdu svojej fantázii – na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí profíčka a pokračuje: „Moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“

Tip č.5: Ešte stále veríte tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie“ výrobky nájdete napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.

Kaufland, pr, nepouzivat

Recept, ktorý sa zíde pri každom grilovaní

Vyskúšajte mrkvové tortilly s vegánskymi kuracími nugetkami – sú štýlové, rýchle, ľahké a potešia aj malých labužníkov.

Ingrediencie:

4 ks mrkvová tortilla

1 balenie K-take it veggie nugetky

čerstvý šalát

250 g tekvice

100 g nasekanej červenej kapusty

avokádo

240 g červenej fazule

5 lyžíc K-take it veggie kokosového jogurtu

čerstvé oregano

soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Tekvicu si ugrilujeme, popučíme vidličkou s troškou soli a štipkou muškátového orieška. Nugetky stačí pár minút opiecť na grile do chrumkava. Šalát očistíme a natrháme na väčšie kusy. Zrelé avokádo nakrájame na pásiky, kapustu nasekáme najemno a z fazule, oregana, kokosového jogurtu, soli a pretlačeného cesnaku vymixujeme pastu.

Do stredu mrkvovej tortilly budeme pozdĺžne vrstviť jednotlivé časti. Najskôr ju natrieme popučenou ochutenou tekvicou, pridáme K-take it veggie nugetky, fazuľovú pastu a všetku zeleninu. Okraje tortilly preložíme dovnútra a rolujeme odspodu nahor. Pripravené wrapy môžeme ešte krátko opiecť na grile. Prajeme dobrú chuť.

chyba