Nezabúdajte, že vegáni, na rozdiel od vegetariánov, nekonzumujú vajcia ani mliečne výrobky, preto im radšej naservírujte jedlá, pripravené s použitím rastlinných alternatív. Soňa Makranská z vegánskeho bistra v Prievidzi vám poradí, ako na to.
5 tipov na „veggie“ grilovanie podľa Soni Makranskej
Tip č.1: „Zabudnite na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu, ktoré aj to najjednoduchšie jedlo premenia na gastronomický zážitok,“ radí Soňa, ktorú na Instagrame nájdete pod menom Sova_huhu.
Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. Použite vaše obľúbené ingrediencie, nešetrite bylinkami a spoľahnite sa na rastlinné tofu, ktoré ich vďaka svojej neutrálnej chuti dokáže výborne nasiaknuť. „Odporúčam tofu najskôr osušiť v utierke – viac sa napije pripravenej marinády. Pred naložením ho ešte popichajte vidličkou,“ dodáva.
Tip č.3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu vykúzlite s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č.4: „Popustite uzdu svojej fantázii – na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí skúsená vegánka a pokračuje: „Moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č.5: Ešte stále veríte tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné veggie výrobky nájdete napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.

Recept, ktorý sa zíde pri každom grilovaní
„Ak sa k vám rúti vegánska návšteva alebo len chcete pridať na váš letný tanier viac zeleniny, stavte na „veggie“ špízy, hovorí Sova_huhu a dopĺňa: „Ako prílohu odporúčam baby zemiačky, pečené v pahrebe s bylinkami, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť.“
Ingrediencie na 4 špízy:
8 ks šampiňónov
8 ks cherry paradajok
1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
1 ks cibuľa
1 ks paprika
1/2 cukety
6 ks mini kukuričiek
Krémová bylinková cesnaková marináda:
1 ks K-take it veggie sójová smotana
2 strúčiky cesnaku
nastrúhaná kôra z polovice citróna
soľ a čierne korenie, štipka údenej papriky
najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky
Postup:
Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si zmiešame vedľa v miske. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Prajeme dobrú chuť.