BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti pripravil veselý a zábavný jún

Od svojho vzniku je BIBIANA výnimočnou a unikátnou inštitúciou. Už viac ako 30 rokov dokazuje, že deti sa dajú vychovávať zaujímavým a hravým spôsobom. Tajomstvom jej úspechu je aj dobrá dramaturgia a kreatívni ľudia. A čo pripravili v mesiaci jún? O zábavu určite nebude núdza. Deň detí a celý posledný školský mesiac bude plný zaujímavých a hravých aktivít.

31.05.2022 00:00
Bibiana, pr, nepouzivat

Deň detí v BIBIANE

Aj tento rok bude BIBIANA oslavovať s deťmi ich špeciálny deň. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí je pripravený workshop ilustrácie. Deti sa vydajú do farebného sveta detských ilustrácií a lektorka im ukáže, ako sa v ňom nestratiť. Milovníci animovaného filmu budú môcť popustiť uzdu fantázii v tvorivej dielni animácie – Poďte sa hrať s animáciou!, kde objavia čaro tvorby animovaných filmov. V divadielku BIBIANY bude oddychová zóna, kde sa budú premietať aj animované filmy z minulých ročníkov Festivalu BAB (Bienále animácie Bratislava). A ako suvenír si malí tvorcovia odnesú z BIBIANY vlastnoručne vyrobený odznak.

BIBIANA pripravila v spolupráci s RTVS audio seriál Európske rozprávky, ktorý odštartuje 1. júna. Počas pracovných dní Rádio Devín každé ráno po 7. hodine odvysiela rozprávky, ktoré pochádzajú z členských krajín Európskej únie. Ide o 27 ľudových rozprávok pochádzajúcich z jednotlivých členských krajín EÚ, prostredníctvom ktorých sa deti dozvedia, aká je podobnosť a previazanosť jednotlivých národných tradícií a kultúr a že všetky krajiny majú spoločný základ našej európskej kultúry. Určite mnohých prekvapí, koľko podobných motívov a postáv sa opakuje v rozprávkach naprieč „starým“ kontinentom. Ako hovorí hlavný dramaturg BIBIANY Martin Dubravay: „Sme veľmi radi, že nám tento projekt pomohla realizovať RTVS a že rozprávky nám načítali skvelí herci – Helena Krajčiová, Táňa Pauhofová, Juraj Ďuriš a Daniel Fischer. BIBIANA pripravila pre deti aj niečo špeciálne. Na našej webovej stránke budeme postupne zverejňovať všetky rozprávky, ktoré si deti budú môcť vypočuť. Deti, ktoré nás osobne v BIBIANE navštívia, budú zbierať postupne kartičky, z ktorých si na záver zložia krásnu ilustrovanú mapu Európy. Zároveň prostredníctvom QR kódu sa môžu dostať priamo k informáciám o projekte. Každú rozprávku na našom webe doplní aj krásna ilustrácia.“

Bibiana, pr, nepouzivat

Čo prinesie jún?

Centrum čítania pripravuje pri príležitosti 100. výročia narodenia Kláry Jarunkovej literárno-hudobné podujatie, ktoré sa uskutoční 11. júna 2022 o 14. hodine na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Návštevníci sa započúvajú do príbehov nielen knižných, ale aj osobných – zo života výnimočnej slovenskej spisovateľky kníh pre deti a mládež Kláry Jarunkovej. Bude sa spomínať, krstiť, počúvať a hrať. Spomínať budú slovenskí spisovatelia ako Daniel Hevier, Ľubomír Feldek a ďalší. „Bude sa krstiť nové vydanie knižky Kláry Jarunkovej O psovi, ktorý mal chlapca a započúvame sa do krátkych ukážok z tvorby spisovateľky. Príjemnú atmosféru dotvorí hudobná kapela Pressburger Klezmer Band. Súčasťou popoludnia venovaného Kláre Jarunkovej bude aj oznámenie víťaza výtvarnej súťaže o najkrajší návrh poštovej známky k storočnici tejto významnej spisovateľky. Do tejto súťaže sa môžu deti ešte stále zapojiť zaslaním svojho výtvarného návrhu na adresu BIBIANY“, dodáva Martin Dubravay.

V júni sa v BIBIANE bude hrať aj bábkové divadlo. Obľúbená bábková inscenácia “Kam sa podeli škriatkovia?” bude v novom šate a deti tak stretnú škriatkov, ktorí sa starajú o bezproblémový chod vecí vôkol nás. Predstavenia sa budú konať 14. 6. – 16. 6. vždy o 10:00. Od 6. júna môžu návštevníci BIBIANY zavítať aj na novú výstavu v Galérii Dušana Rolla k 30. ročníku súťaže Najkrajšia kniha Slovenska. Budú na nej vystavené najkrajšie knihy, ktoré vybrala odborná porota. V rámci výstavy sa koncom mesiaca uskutoční aj scénické čítanie z knižky pre deti Bubáci v podaní študentov VŠMU pod názvom Čítačky z premietačky.

BIBIANA sa v júni vydá aj na cesty a zavíta na festival s názvom Lestival v nádhernom parku v Dolnej Krupej, kde pod holým nebom odohrá bábkové predstavenie Obrázky z lesa a spoločne s lektormi budú deti vyrábať masky obľúbených lesných tvorov.

Bibiana, pr, nepouzivat

Významné ocenenie pre BIBIANU

BIBIANA a jej riaditeľ Peter Tvrdoň získali v týchto dňoch významné ocenenie od veľvyslanca Japonska Makota Nakagawu. Cena veľvyslanca sa udeľuje jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám od roku 2014, ktorí svojimi aktivitami výrazne prispeli k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom. Ako dodáva Martin Dubravay: „BIBIANE a jej riaditeľovi bola udelená táto cena za ich dlhoročný prínos k prehlbovaniu priateľstva a vzájomného porozumenia medzi obidvoma krajinami prostredníctvom umenia určeného deťom. Je to pre nás nesmierna pocta a veľmi si vážime túto cenu. Naše spoločné aktivity budú pokračovať aj naďalej…“

Viac informácií na

www.bibiana.sk

www.facebook.com/….bratislava/

www.instagram.com/…a_bratislava

chyba