Poďte sa hrať s animáciou!

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti sa už viac ako tri dekády stará o vzdelávanie detí v oblasti umenia. Popri výstavách sa tu pravidelne konajú divadelné predstavenia, workshopy a aj rôzne tvorivé dielne, na ktorých môžu deti popustiť uzdu svojej kreativite. Jednou z dielní je aj Ateliér BAB (Bienále animácie Bratislava), ktorý sa venuje animovanému filmu a vychováva novú generáciu slovenských animátorov.

19.05.2022 00:00
Bibiana, pr, nepouzivat

Ako to všetko začalo?

História animačných dielní sa začala písať už v roku 2008 počas medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti – Bienále animácie Bratislava (BAB), ktorého organizátorom je práve BIBIANA. Dielničky vtedy po prvýkrát viedli animátori z celého sveta. Veľmi rýchlo upútali pozornosť nielen detí, ich rodičov a pedagógov, ale aj študentov animácie z Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave. V roku 2013 vznikol tvorivý Ateliér BAB, kde sa stretávala stála skupinka detí, ktoré sa spoločne pod vedením skúsených lektorov venovali tvorbe animovaných filmov, a to od námetu až po postprodukciu. Mladí tvorcovia spoločne pracovali na scenári, storyboarde, osvojili si rôzne techniky animácie, zoznámili sa s réžiou, dabingom a postprodukciou. V dielni Ateliéru BAB vytvorili deti doteraz päť filmov (Les – domov zvierat, Nikdy nie si sám, O maškrtnej líške, Strašiak Rudko a Čarovná zmrzlina), ktoré zožali úspech aj na medzinárodných festivaloch v zahraničí a na niektorých z nich sa deti zúčastnili aj osobne.

Bibiana Strasiak Rudko, pr, nepouzivat

Animovaná tvorba ako prostriedok edukácie

Cieľom festivalového tímu BAB je deti nielen zabávať, ale aj vzdelávať. „Počas festivalu sa snažíme priniesť na plátna slovenských kín, televíznych obrazoviek a do online priestoru to najlepšie zo sveta animácie. Filmy, ktoré Festival BAB premieta, sú vyberané veľmi precízne a citlivo. Súťažné i nesúťažné pásma sú zostavované v spolupráci s fundovanými odborníkmi, ktorí zohľadňujú nielen výtvarnosť, ale aj témy a výpovednú hodnotu filmových diel. Nejde nám o prvoplánovú zábavu. V umení by nemalo stačiť, že dielo je pekné a lahodí oku. Úlohou umenia je podľa môjho názoru vzdelávať, inšpirovať, kultivovať a podnietiť ľudí rozmýšľať, a to sa týka aj detského publika. Už tým najmenším sa snažíme vybrať hodnotné filmy,” hovorí programový riaditeľ Festivalu BAB a bývalý lektor Ateliéru BAB Tomáš Danay.

O výchovu a vzdelávanie nových tvorcov sa tím BAB snaží celoročne, nielen počas trvania festivalu. „Pred pandémiou sa u nás deti stretávali pravidelne a spolu sme tvorili filmy. Predtým, ako som sa stal riaditeľom festivalu, viedol som workshopy. Ale medzičasom som si vychoval svojich nástupcov z radu študentov VŠMU, kde pôsobím ako pedagóg. V spolupráci s nimi momentálne opäť pomaly obnovujeme činnosť ateliéru. Pandemické opatrenia sa samozrejme dotkli aj nás a našich aktivít. O to viac sa teraz tešíme, že BIBIANA je opäť otvorená pre verejnosť bez akýchkoľvek obmedzení. Zároveň sa snažíme naše aktivity dostať čo k najširšiemu publiku. Koncom apríla sme v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave zorganizovali prvý post-pandemický workshop pre verejnosť. Záujem ľudí bol enormný, čo nás veľmi príjemne prekvapilo a samozrejme aj nesmierne potešilo,” dopĺňa Tomáš Danay.

Bibiana O maskrtnej liske, pr, nepouzivat

V týchto dňoch festivalový tím pripravuje 16. ročník Bienále animácie Bratislava, ktorý sa uskutoční v októbri nielen v Bratislave, ale aj vo viacerých partnerských mestách na Slovensku. Okrem premietaní pripravujú organizátori aj pestré sprievodné podujatia, vrátane animačných workshopov.

Zároveň sa pomaly obnovuje činnosť Ateliéru BAB a BIBIANA hľadá nové animátorské talenty, ktoré budú pokračovať v úspešnej tvorbe svojich predchodcov. Tomáš Danay vysvetľuje: „Deti, ktoré v rámci ateliéru tvoria, sú obmedzené vekom. Za detské filmy sa považujú projekty, ktoré vytvorili tvorcovia do 15 rokov. A keďže “naše” deti už tento vek dovŕšili, museli štafetu posunúť ďalej svojim mladším nástupcom. Prostredníctvom našich sociálnych sietí sme zverejnili výzvu, aby nám rodičia posielali výtvarné práce svojich detí. Práve teraz prebieha výberové konanie, do ktorého sa môžu zapojiť deti vo veku 8 až 12 rokov. Tak sme napätí a dúfame, že od jesene sa naše dielničky budú môcť konať opäť pravidelne a spoločne vytvoríme s novým tímom krásne filmy. Ale najmä by som si prial, aby u nás deti zabudli na svoje každodenné starosti, povinnosti a svoju fantáziu, kreativitu a nápady pretavili do umeleckej tvorby.” Danay ešte jedným dychom dodáva, že stále nie je neskoro sa do ateliéru prihlásiť. Na posúdenie práce detí si vždy nájde čas.

Bibiana, pr, nepouzivat

Ateliér animácie a budúcnosť

Mnohí z rodičov či učiteľov obzvlášť v dnešnej dobe si uvedomujú, aký masívny vplyv na súčasné deti má animovaná produkcia a ako málo sa o nej hovorí… Preto sa BIBIANA chce v budúcnosti oveľa intenzívnejšie venovať kultivácii malých divákov, poskytovať informácie, odporúčania, tipy na prácu s detským audiovizuálnym obsahom. Samozrejme v súlade s poslaním a víziou BIBIANY – netradične, inšpiratívne a kreatívne participovať na rozvíjaní umeleckého povedomia detí a ich rodičov.

A na záver Tomáš Danay dodáva: „Mojím snom je vybudovať na Slovensku akési centrum animácie, kde by mohli tvoriť nielen deti, ale aj dospelí. Zároveň by sme naše workshopy chceli dostať do škôl, miest a obcí po celom Slovensku a aj do nemocníc. Takisto by sme sa radi venovali aj menšinám žijúcim na Slovensku. Samozrejme sme obmedzení finančnými možnosťami. Verím však, že nájdeme partnera, ktorý by sa nadchol pre túto víziu a pomohol nám ju realizovať. Ale hlavne dúfam, že sa už nezopakuje situácia, ktorá tu bola dva roky, kedy deti žili v izolácii, stretávali sa virtuálne a BIBIANA zívala prázdnotou.”

Viac informácií nájdete na:

www.bibiana.sk

www.festivalbab.sk

www.facebook.com/festivalBAB

www.instagram.com/festival.bab

chyba