Vyhrajte čerstvé ovocie a zeleninu pre školy a škôlky

V štvrtom ročníku Kaufland projektu Čerstvé hlavičky po prvýkrát súťažia okrem škôl aj škôlky.

23.05.2022 00:00
kaufland, pr, nepouzivat

Denne by sme mali zjesť päť porcií ovocia a zeleniny. Poriadnu dávku vitamínov potrebujú pre svoj správny rozvoj a vývin najmä deti. Ak im chcete pomôcť získať zdravú desiatu v škole alebo škôlke, nezabudnite sa zapojiť do hlasovania na www.cerstvehlavicky.sk.

Ovocie a zelenina detským hlavičkám pristane

Vo výžive detí majú ovocie a zelenina svoje nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých zložiek, ktoré pozitívne pôsobia na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom energie.

„Je vedecky dokázané, že nedostatočná výživa má vplyv na študijné výsledky detí. Pri nepravidelnom stravovaní sú deti hladné a nervózne, čo sa u nich môže prejaviť ako nesústredenosť, slabá pamäť alebo únava“, vysvetľuje Anetta Vaculíková, riaditeľka programu Skutočne zdravá škola a dodáva: „Vyvážená desiata, v ktorej by nemala chýbať zelenina alebo ovocie, pomôže školákom i škôlkarom prekonať obdobie medzi raňajkami a obedom, kedy musia podávať najväčší mentálny výkon“.

Aby sa ovocie a zelenina stali pevnou súčasťou jedálnička detí a mladistvých, treba s budovaním zdravých stravovacích návykov začať od najútlejšieho veku. „Výživa je formou vzdelania a nemala by sa brať na ľahkú váhu, keďže ovplyvňuje celý náš život. Aj tí najmenší by mali vedieť, odkiaľ jedlo pochádza, ako sa pestuje a ako ovplyvňuje naše zdravie, s čím im môžu pomôcť rodičia, ale aj učitelia v škôlkach či na školách“, upozorňuje A. Vaculíková.

Spoločnosť Kaufland dlhodobo vníma nedostatočnú konzumáciu ovocia a zeleniny u detí ako spoločenský problém, aj preto vznikol projekt Čerstvé hlavičky. Okrem spoločného objavovania nových druhov ovocia a zeleniny so sebou prináša možnosť vzdelávania detí ohľadne zdravej a pestrej stravy, na ktorom reťazec spolupracuje s občianskym združením Skutočne zdravá škola.

Kaufland, PR, nepouzivat

Novinkou je zapojenie materských škôl

Kaufland prostredníctvom svojich 72 predajní podporí zdravé stravovanie vo víťazných školách a po novom aj škôlkach po celom Slovensku. Tento rok sa do projektu prihlásilo 278 základných a 385 materských škôl. Víťazné zariadenia dostanú počas školského roka 2022/23 od svojej partnerskej predajne nádielku čerstvého ovocia alebo zeleniny každý týždeň.

„Snažíme sa motivovať všetkých rodičov, pedagógov, priateľov i priaznivcov našej materskej školy, aby hlasovali každý deň a pomohli nám rozvíjať záujem detí o čerstvé ovocie a zeleninu prirodzenou a hravou formou“, hovorí riaditeľka materskej školy z okolia Košíc, ktorá sa prihlásila do projektu Čerstvé hlavičky.

Hlasovať je možné každý deň

Podporte vašu základnú alebo materskú školu zapojením sa do súťaže na www.cerstvehlavicky.sk. Hlasovanie potrvá od 28. apríla do 1. júna 2022, pričom svoj hlas môžete odovzdať každý deň, a to pre školu aj škôlku. Stačí sa len zaregistrovať.

Spomedzi všetkých zaregistrovaných výchovných zariadení bude na základe hlasovania určená pre každú predajňu Kaufland jedna víťazná škôlka a škola. Priebežné poradie môžete sledovať na stránke www.cerstvehlavicky.sk, kde budú začiatkom júna zverejnené aj finálne výsledky.

„Čerstvé hlavičky sú naším dlhodobo úspešným projektom v oblasti zdravej výživy, ktorým chceme do slovenských škôl – a po novom aj škôlok – dostať viac kvalitného ovocia a zeleniny a pozitívne vplývať na stravovacie návyky detí,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland a dodáva: “Naším cieľom je, aby deti jedli čerstvé ovocie a zeleninu s chuťou, a to čo najčastejšie“.

chyba