Toto prírodné antibiotikum poznáte a máte ho doma

Cibuľa patrí k tým druhom zeleniny, ktoré v kuchyni nesmú chýbať. Ak sa vám práve minula, čerstvú nájdete v Kauflande. Aj od slovenských pestovateľov.

25.04.2022 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:

Možno aj u vás doma platí, že cibuľa so zemiakmi musia byť vždy v zásobe. Je to taká slovenská klasika. Práve štipľavé hlavičky si radi pridáme k nakrájanej slaninke či tlačenke, ale sú tiež základom pre mnohé chutné jedlá v teplej kuchyni. A jemnú jarnú cibuľku milujeme v zeleninovom či zemiakovom šaláte, jej zelená vňať dodá lahodnú chuť jarnej zeleninovej polievke.

Len tak pre zaujímavosť – vedeli ste, že už v staroveku používali v Číne, Indii a na Blízkom východe cibuľu ako liečivo? Neskôr sa rozšírila do celého sveta. Jej účinky poznáme a využívame doteraz, napríklad vo forme sladkého cibuľového sirupu či čaju proti nachladnutiu a kašľu. Alebo len tak, na chlebíku s maslom či masťou, keď nás obchádza chrípka. Cibuľa totiž dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitu a má aj kopu ďalších blahodarných účinkov na organizmus. Často sa označuje za prírodné antibiotikum.

JE JARNÁ, NO KÚPIME JU AJ V LETE

Hoci ju často nazývame „jarná“, je to vlastne lahôdková cibuľka a v sortimente Kauflandu ju nájdeme aj inokedy.

„Cibuľu vysievame na poli na jeseň. Prezimuje v zemi a prvú úrodu lahôdkovej cibuľky zberáme ručne na jar. Skoré odrody cibule zasa v máji alebo v júni, tie, samozrejme, technikou. Všetko závisí od počasia. Po zbere cibuľu dosievame,“ vysvetľuje Andrej Koščo, manažér spoločnosti Vitazel.

Zozbieranú jarnú cibuľku vytriedia a dávajú do zväzkov po 3 až 5 kusoch s hmotnosťou 150 g. Do Kauflandu ju dodávajú zvyčajne od marca do októbra. Čiže naozaj platí, že „jarnú“ cibuľku si môžeme dopriať nielen v jarných mesiacoch.

Kuchynskú cibuľu z Vitazelu nájdeme v ponuke reťazca prakticky po celý rok. Skorú odrodu, ktorú vysiali pred zimou, zbierajú v júni a dodávajú do logistického skladu až do jesene. Neskoré odrody sú v ponuke až do novej úrody. Umožňujú to moderné technológie v skladovacích priestoroch, kde čistá, vytriedená a kvalitná cibuľa prezimuje.

Foto: AdobeStock
Kaufland, pr, nepouzivat

VYDRŽÍ ČERSTVÁ VĎAKA SOFTVÉRU

„Máme moderné sklady pre rozličné druhy zeleniny a ovocia, pretože každý druh má svoje špecifiká a potrebuje iné podmienky. Cibuľu počas zimy skladujeme v komorách s kontrolovanou atmosférou tak, aby vydržala v potrebnej kvalite. Všetko kontroluje softvér,“ vysvetľuje A. Koščo a dodáva, že nedávno dobudovali nové sklady, aby mohli čerstvé ovocie a zeleninu dodávať do reťazca čo najdlhšie počas roka.

Cibuľu – žltú, červenú, bielu aj lahôdkovú – si pestujú sami, ale odoberajú ju aj od pestovateľov najmä z okolia Senca a Žitného ostrova. Úrodná pôda, vhodné klimatické podmienky a dlhoročné skúsenosti poľnohospodárov sú zárukou vysokých výnosov a kvality. „Najväčším nepriateľom cibule je počasie, priveľa vody z dažďa alebo naopak veľké suchá – s tými si však vieme skôr poradiť vďaka moderným závlahám,“ uzatvára manažér.

PODPORUJE SLOVENSKÝCH PESTOVATEĽOV

Kaufland, ktorý patrí k najsilnejším obchodným reťazcom na trhu, sa zasadzuje za zdravú výživu. K nej, samozrejme, patrí aj široký sortiment čerstvého ovocia a zeleniny. A aj preto dlhodobo podporuje domácich pestovateľov a dodávateľov z celého Slovenska a zabezpečuje im stabilný odbyt. „V našom sortimente zákazníkom aktuálne ponúkame vyše 300 druhov čerstvého ovocia a zeleniny. Môžeme konštatovať, že sa nám postupne darí zvyšovať aj podiel slovenských dodávateľov a vo viacerých druhoch prakticky počas celého roka,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Takže, ak ste práve doma objavili poslednú cibuľu, už viete, že tú slovenskú nájdete v Kauflande.

Vedeli ste, že…

  • Cibuľa je jednou z prvých plodín, ktoré sa začali pestovať. Slúžila ako platidlo a dávali ju aj do hrobiek faraónov.
  • Prečo nás pri krájaní rozplače? Obsahuje esenciálny olej a látky, ktoré obsahuje, dráždia nosnú sliznicu aj oči.
  • Keď ju v čase choroby rozkrojíte na polovice a necháte v miestnosti, pôsobí vraj ako lapač baktérií.
  • Ako ju skladovať, aby vydržala dlhšie? V suchu a chlade (teda nie v chladničke). A určite nie v plastových vreckách či dózach. Napríklad aj v nylonovných pančuchách tak, že za každou cibuľou urobíte uzlík, aby sa nedotýkali.
chyba